Ananas inmaken is een van die keukentaken die niet alleen voldoening geeft, maar ook een zomers gevoel in een potje vangt. De geur van rijpe ananas, het ritueel van het schillen, snijden en het warme sap dat in je handen druppelt, maken dit tot een dankbaar werkje. Vooral als je weet dat je straks midden in de winter een weckpot kunt opentrekken vol met zonnige stukjes tropisch fruit, verser dan wat je uit blik haalt en zonder onnodige toevoegingen.
Of je nu verse ananas op de kop hebt kunnen tikken in de aanbieding, of je hebt toevallig wat over van een feestelijk gerecht, inmaken is een ideale manier om verspilling te voorkomen. Je hoeft geen professionele kok te zijn. Met een beetje geduld, een paar simpele ingrediënten en schone potten kom je al een heel eind. En het resultaat mag er zijn: een voorraadkast vol geurige, goudgele stukken ananas, klaar om in yoghurt, taart of een hartig gerecht verwerkt te worden.
Het fijne van ananas inmaken is dat je zelf controle hebt over de smaak. Je kunt kiezen voor puur natuur, met enkel water en een beetje suiker, of je maakt het net wat spannender met een kaneelstokje of een vleugje gember. Hoe dan ook: de smaak van huisgemaakt wint het altijd van de supermarktversie. Laten we aan de slag gaan.

Hoe ananas inmaken
Ingrediënten
- 2 rijpe ananassen ongeveer 2 kilogram in totaal, zonder schil
- 800 milliliter water
- 200 gram kristalsuiker
- 2 eetlepels citroensap vers of uit een flesje
- Optioneel: een paar plakjes verse gember of 2 kaneelstokjes
Instructies
1. Voorbereiding
- Snij de boven- en onderkant van de ananas af. Zet de vrucht rechtop en snijd met een scherp mes de schil eraf. Verwijder met de punt van het mes eventuele zwarte pitjes. Snij de ananas vervolgens in vieren en verwijder de harde kern. Snijd de ananas daarna in stukjes van ongeveer twee centimeter.
2. Inmaken
- Doe het water samen met de suiker en het citroensap in een ruime pan. Verwarm dit tot de suiker volledig is opgelost, maar breng het niet aan de kook. Voeg eventueel gember of kaneel toe voor een extra kruidige toets. Laat de siroop enkele minuten trekken.
- Zorg dat de weckpotten of jampotten goed schoon zijn. Je kunt ze vooraf uitkoken of steriliseren in de oven. Ananas inmaken vraagt om hygiënisch werken. Vul de potten met de stukjes ananas. Giet de hete siroop erover tot de ananas net onder staat, laat een centimeter ruimte bovenin vrij.
- Sluit de potten goed af met schroefdeksels of weckringen en zet ze in een grote pan met water. Zorg dat het water tot boven de deksels komt. Breng het geheel aan de kook en laat de potten 25 tot 30 minuten wecken. Laat daarna de potten volledig afkoelen op een theedoek.
- Als de potten zijn afgekoeld, controleer dan of ze vacuüm zijn getrokken. Bij schroefpotten hoort de deksel naar binnen getrokken te zijn. Bij weckpotten mag de deksel niet meer loskomen als je de klemmen verwijdert.
Hoelang kun je ingemaakte ananas bewaren?
Als je hygiënisch gewerkt hebt en de potten goed vacuüm zijn getrokken, kun je ingemaakte ananas tot een jaar bewaren. Zet de potten op een koele, donkere plek, zoals een kelder of voorraadkast. Zorg dat je de datum op het deksel zet, zodat je weet wanneer ze gemaakt zijn.
Na opening is het belangrijk de ananas in de koelkast te bewaren en binnen zeven dagen op te eten. Gebruik steeds een schone lepel om kruisbesmetting te voorkomen. Je proeft en ruikt het meteen als een pot bedorven is: dan komt er een zure geur of schuimlaag vrij. Gooi het dan zonder twijfel weg.
Veelgestelde vragen
1. Moet ik per se suiker gebruiken in de siroop?
Nee, je kunt de hoeveelheid suiker aanpassen of zelfs helemaal weglaten als je van nature zoete ananas gebruikt. De suiker helpt wel bij de houdbaarheid en smaak.
2. Kan ik honing gebruiken in plaats van suiker?
Dat kan zeker, maar verwarm de honing dan niet te heet. Voeg deze pas toe als het water warm, is maar nog niet kookt. Let op dat de smaak van honing de ananas kan overheersen.
3. Kan ik ook ananas uit blik inmaken?
Dat heeft weinig zin. Die is al verhit en bewaard in siroop. Inmaken doe je bij voorkeur met verse ananas voor het beste resultaat.
4. Moet ik de ananas eerst blancheren?
Nee, dat is niet nodig. De verhitting tijdens het wecken is voldoende om de ananas houdbaar te maken.
5. Kun je ook ananas inmaken in azijn?
Ja, dat kan. Dan maak je een zoetzure variant, vaak gebruikt bij hartige gerechten. Gebruik dan een mengsel van water, azijn en suiker.
6. Wat als mijn potten niet vacuüm trekken?
Gebruik die potten dan niet voor langdurige bewaring. Zet ze in de koelkast en eet ze binnen een week op.
7. Kun je de potten ook op de kop zetten na het vullen?
Dat kan, maar het is optioneel. Het helpt soms om de sluiting sneller vacuüm te trekken, maar let op: sommige deksels kunnen aangetast worden door het zuur. Gebruik dan deksels die daarvoor geschikt zijn, of laat de potten gewoon rechtop afkoelen.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.