Bananensap maken is iets dat je niet elke dag doet, maar het is verrassend eenvoudig en ontzettend lekker. De zachte, romige smaak van rijpe bananen geeft een natuurlijk zoet sap dat zowel kinderen als volwassenen aanspreekt. Het fijne van bananensap is dat je het helemaal naar eigen smaak kunt maken, eventueel met een beetje citroen, sinaasappel of zelfs wat honing als je van extra zoet houdt. Het is een ideale manier om bananen op te maken die nét iets te rijp zijn geworden om nog uit het vuistje te eten.
Veel mensen denken bij sap direct aan iets vloeibaars en fris, zoals appelsap of sinaasappelsap. Maar bananensap is dikker en voller, bijna een zachte smoothie, maar toch echt een sapje. Je hebt er geen suiker voor nodig, alleen rijpe bananen en een beetje vocht. Het resultaat is een puur drankje dat je makkelijk zelf kunt maken, bewaren en zelfs invriezen als je een voorraadje wilt aanleggen.

Hoe bananensap maken
Ingrediënten
- 3 tot 4 rijpe bananen ongeveer 500 gram
- 500 milliliter water of versgeperst sinaasappelsap
- 1 eetlepel citroensap optioneel, voorkomt verkleuring
- eventueel 1 eetlepel honing naar smaak
Instructies
1. Voorbereiding
- Pel de bananen en snij ze in grove stukken. Hoe rijper de banaan, hoe beter de smaak van het sap.
2. Sap maken
- Doe de banaanstukjes in de blender. Voeg het water of sinaasappelsap toe. Wil je een frissere smaak, gebruik dan citroensap. Dit helpt ook tegen verkleuring van het sap.
- Mix alles tot een egale, romige vloeistof. Je kunt een blender gebruiken of een hoge maatbeker met een staafmixer. Proef even of het zoet genoeg is. Voeg desgewenst een lepel honing toe.
- Wil je een gladder sapje zonder vezels of stukjes, giet het sap dan door een fijne zeef. Dit is niet verplicht, maar maakt het wat lichter om te drinken.
- Giet het bananensap in een glazen fles of pot en sluit het goed af. Je kunt het direct drinken of bewaren zoals hieronder uitgelegd.
Hoelang kun je zelfgemaakte bananensap bewaren?
Bananensap is vers het allerlekkerst. Maar je kunt het wel een paar dagen goed houden als je het netjes afsluit en koel bewaart. Omdat er geen conserveringsmiddelen in zitten, is het wel belangrijk om hygiënisch te werken en het sap na het maken zo snel mogelijk in de koelkast te zetten.
Als je het bananensap in een goed afsluitbare glazen fles bewaart, blijft het in de koelkast ongeveer 2 dagen houdbaar. Zet het zo snel mogelijk na het maken in de koelkast en schud het voor gebruik altijd even goed door. Bananensap kan wat bruin verkleuren, maar dat is normaal. Citroensap helpt dit een beetje tegen te gaan.
Bananensap is niet geschikt om buiten de koelkast te bewaren. Al na een paar uur op kamertemperatuur kan het gaan gisten en bederven. Zelfs als je citroen toevoegt of het in een donkere fles doet, blijft de kans op bederf buiten de koeling erg groot. Zet het dus altijd koud.
Wil je bananensap langer bewaren, dan kun je het invriezen. Giet het in porties in kleine bakjes of ijsblokjesvormen. Laat wel wat ruimte over in het bakje, want vloeistof zet uit bij het bevriezen. Ingevroren bananensap blijft ongeveer 3 maanden goed. Ontdooi het in de koelkast en schud of roer het goed door voordat je het drinkt. De structuur kan wat veranderen, maar de smaak blijft prima.
Veelgestelde vragen
1. Waarom verkleurt bananensap zo snel?
Bananen bevatten enzymen die in contact met zuurstof bruin worden. Dit is niet schadelijk, maar ziet er minder aantrekkelijk uit. Voeg wat citroensap toe om dit proces te vertragen.
2. Kan ik ander fruit toevoegen aan bananensap?
Ja, je kunt bijvoorbeeld aardbei, mango of peer toevoegen voor extra smaak. Houd wel rekening met de verhouding vocht, zodat het niet te dik wordt.
3. Is bananensap gezond?
Zeker. Het bevat van nature veel kalium, vitamine B6 en vezels. Als je geen suiker toevoegt, is het een voedzaam drankje.
4. Kun je bananensap wecken of inmaken?
Nee, bananensap is hier niet geschikt voor. Door de structuur en de suikers is het risico op bederf te groot, zelfs bij verhitting.
5. Kun je bananensap warm drinken?
Dat kan, al is de smaak dan wel wat anders. Verwarm het zachtjes en roer goed, maar kook het niet. Je kunt er ook warme melk bij doen, voor een soort bananenlatte.
6. Kan ik bananensap gebruiken in smoothies?
Ja, bananensap is een uitstekende basis voor smoothies. Voeg yoghurt, havermout of ander fruit toe voor een stevig ontbijt of tussendoortje.
7. Wat doe ik als het sap te dik is?
Voeg gewoon wat extra water of sinaasappelsap toe en mix opnieuw. Bananensap hoort vol te zijn, maar moet nog wel goed drinkbaar blijven.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.