Site Overlay
Runderlever invriezen

Runderlever invriezen

Runderlever invriezen, dit is één van de meest onderschatte vleesproducten. Het zit boordevol voedingsstoffen en biedt een scala aan culinaire mogelijkheden, van traditionele lever met uien tot exotische patés. Maar wat doe je als je een grote hoeveelheid runderlever hebt en je wilt de heerlijkheid voor later bewaren? Dat is waar het invriezen van runderlever in beeld komt.

Invriezen is niet alleen handig om voedselverspilling tegen te gaan, maar het biedt je ook de luxe om altijd een voorraadje runderlever bij de hand te hebben voor die momenten waarop je plotseling zin hebt in een smakelijke levermaaltijd. Maar net als bij elk ander soort vlees, zijn er bepaalde do’s en don’ts die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je lever zo vers mogelijk blijft.

Runderlever invriezen

Voordat je de runderlever invriezen kan, is het belangrijk om deze goed schoon te maken en te snijden. Verwijder eventuele vliezen en snijd de lever in porties. Dit maakt het later makkelijker om precies de hoeveelheid te gebruiken die je nodig hebt.
Gang Vlees
Keuken Internationaal
Trefwoord Runderlever invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Invriestijd 1 dag
Porties 1 Portie

Ingrediënten

 • 1 kg runderlever
 • Zout en peper naar smaak

Instructies

 1. Maak de runderlever schoon en snij deze in porties.

 2. Kruid de lever met zout en peper.
 3. Wikkel elke portie strak in plasticfolie of doe deze in een diepvrieszakje.

 4. Plaats de porties in de vriezer.

Tips voor het invriezen

 • Zorg ervoor dat je de lever binnen 2 uur na aankoop invriest om de kwaliteit te behouden.
 • Label de zakjes met de datum, zodat je precies weet wanneer je ze hebt ingevroren.

Het ontdooien en bereiden van runderlever

Het goed ontdooien en bereiden van runderlever kan het verschil maken tussen een overheerlijke maaltijd en een culinaire ramp. Zelfs als je al ervaring hebt met het werken met orgaanvlees, kan de lever nog steeds een beetje een uitdaging zijn. Maar geen zorgen, met de juiste voorbereiding en technieken is het een fluitje van een cent.

De meest aanbevolen manier om runderlever te ontdooien, is door deze uit de vriezer te halen en in de koelkast te plaatsen. Het is ideaal om dit een dag voor het koken te doen. Waarom? Omdat een langzame, geleidelijke ontdooiing helpt om zowel de smaak als de textuur van het vlees te behouden.

Alternatieve methoden voor ontdooien

Hoewel de koelkastmethode de voorkeur heeft, zijn er situaties waarin je misschien niet de tijd hebt om te wachten. In zulke gevallen kun je:

Koud water

Plaats de ingevroren lever in een afgesloten plastic zak en leg deze in een kom met koud water. Ververs het water elke 30 minuten totdat de lever is ontdooid.

Magnetron

Als je echt haast hebt, kun je de ontdooifunctie van je magnetron gebruiken. Let wel, deze methode kan de textuur van het vlees beïnvloeden.

Nu je lever volledig is ontdooid, kun je aan de slag met het bereiden ervan.

Hoe lang kun je runderlever bewaren?

Koelkast

In de koelkast blijft runderlever ongeveer 1 tot 2 dagen goed.

Vriezer

In de vriezer kun je runderlever tot 3 tot 4 maanden bewaren zonder kwaliteitsverlies.

Runderlever langer bewaren met behulp van vacumeren.

Je kunt runderlever langer bewaren door het vacuüm te verpakken. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

 1. Neem vacuümzakken die geschikt zijn voor gebruik in een vacuümsealer. Zorg ervoor dat de zakken schoon en droog zijn.
 2. Als de lever in grote stukken komt, snijd het dan in porties die je gemakkelijk kunt gebruiken.
 3. Leg de porties in de voorbereide vacuümzakken. Zorg ervoor dat de stukken niet te dicht op elkaar liggen om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken tijdens het vacumeren.
 4. Zorg ervoor dat de openingen van de vacuümzakken vrij zijn van runderlever en sluit de zakken vervolgens af volgens de instructies van je vacuümsealer.
 5. Gebruik je vacuümsealer om de lucht uit de zakken te verwijderen en een strakke afdichting te creëren. Zorg ervoor dat de zakken goed zijn afgesloten.
 6. Schrijf de datum van verpakking op de vacuümzakken, zodat je weet wanneer de runderlever is verpakt.
 7. Plaats de vacuümverpakte runderlever in de vriezer. Vacuümverpakte runderlever kan enkele maanden worden bewaard.

Door runderlever op deze manier vacuüm te verpakken, kun je de houdbaarheid verlengen en ervoor zorgen dat de lever langer vers blijft zonder kwaliteitsverlies.

Kun je runderlever bevroren gebruiken in gerechten?


Ja, je kunt bevroren runderlever gebruiken in gerechten. Net als bevroren groenten kunnen bevroren vleesproducten zoals runderlever worden gebruikt in gerechten. Zorg er wel voor dat je de runderlever volledig ontdooit voordat je het gaat bereiden, bij voorkeur in de koelkast. Hierdoor kan het gelijkmatig ontdooien en behoudt het zijn textuur en smaak. Daarna kun je het zoals gewoonlijk gebruiken in je recepten.

Veelgestelde vragen

Kan ik runderlever invriezen?
Ja, runderlever kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor een langere periode.

Moet ik runderlever voorbereiden voordat ik het invries?
Ja, het is een goed idee om de runderlever voor te bereiden voordat je het invriest. Dit kan het schoonmaken, snijden en eventueel kruiden omvatten.

Hoe moet ik runderlever verpakken voor het invriezen?
Verpak de runderlever luchtdicht in plasticfolie of diepvrieszakjes om vriesbrand en geuren van andere voedingsmiddelen te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren runderlever bewaren?
Runderlever kan tot 3-4 maanden in de vriezer worden bewaard zonder veel kwaliteitsverlies.

Moet ik ingevroren runderlever ontdooien voordat ik het gebruik?
Ja, het is het beste om de runderlever langzaam in de koelkast te laten ontdooien voordat je het gebruikt om de textuur en smaak te behouden.

Kan ik ingevroren runderlever opnieuw invriezen als het eenmaal is ontdooid?
Het wordt niet aanbevolen om ingevroren runderlever opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de kwaliteit en veiligheid kan beïnvloeden.

Wat zijn enkele populaire gerechten die ik kan maken met ingevroren runderlever?
Ingrediënten zoals uien, knoflook, en kruiden kunnen worden toegevoegd om smaakvolle gerechten zoals lever en uien, leverpâté, of leverworst te maken.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.