Site Overlay
Runderlever invriezen

Runderlever invriezen

Runderlever invriezen, dit is één van de meest onderschatte vleesproducten. Het zit boordevol voedingsstoffen en biedt een scala aan culinaire mogelijkheden, van traditionele lever met uien tot exotische patés. Maar wat doe je als je een grote hoeveelheid runderlever hebt en je wilt de heerlijkheid voor later bewaren? Dat is waar het invriezen van runderlever in beeld komt.

Invriezen is niet alleen handig om voedselverspilling tegen te gaan, maar het biedt je ook de luxe om altijd een voorraadje runderlever bij de hand te hebben voor die momenten waarop je plotseling zin hebt in een smakelijke levermaaltijd. Maar net als bij elk ander soort vlees, zijn er bepaalde do’s en don’ts die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je lever zo vers mogelijk blijft.

Runderlever invriezen

Voordat je de runderlever invriezen kan, is het belangrijk om deze goed schoon te maken en te snijden. Verwijder eventuele vliezen en snijd de lever in porties. Dit maakt het later makkelijker om precies de hoeveelheid te gebruiken die je nodig hebt.
Gang Vlees
Keuken Internationaal
Trefwoord Runderlever invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Invriestijd 1 dag
Porties 1 Portie

Ingrediënten

  • 1 kg runderlever
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  1. Maak de runderlever schoon en snij deze in porties.

  2. Kruid de lever met zout en peper.
  3. Wikkel elke portie strak in plasticfolie of doe deze in een diepvrieszakje.

  4. Plaats de porties in de vriezer.

Tips voor het invriezen

  • Zorg ervoor dat je de lever binnen 2 uur na aankoop invriest om de kwaliteit te behouden.
  • Label de zakjes met de datum, zodat je precies weet wanneer je ze hebt ingevroren.

Het ontdooien en bereiden van runderlever

Het goed ontdooien en bereiden van runderlever kan het verschil maken tussen een overheerlijke maaltijd en een culinaire ramp. Zelfs als je al ervaring hebt met het werken met orgaanvlees, kan de lever nog steeds een beetje een uitdaging zijn. Maar geen zorgen, met de juiste voorbereiding en technieken is het een fluitje van een cent.

De meest aanbevolen manier om runderlever te ontdooien, is door deze uit de vriezer te halen en in de koelkast te plaatsen. Het is ideaal om dit een dag voor het koken te doen. Waarom? Omdat een langzame, geleidelijke ontdooiing helpt om zowel de smaak als de textuur van het vlees te behouden.

Alternatieve methoden voor ontdooien

Hoewel de koelkastmethode de voorkeur heeft, zijn er situaties waarin je misschien niet de tijd hebt om te wachten. In zulke gevallen kun je:

Koud water

Plaats de ingevroren lever in een afgesloten plastic zak en leg deze in een kom met koud water. Ververs het water elke 30 minuten totdat de lever is ontdooid.

Magnetron

Als je echt haast hebt, kun je de ontdooifunctie van je magnetron gebruiken. Let wel, deze methode kan de textuur van het vlees beïnvloeden.

Nu je lever volledig is ontdooid, kun je aan de slag met het bereiden ervan.

Hoe lang kun je runderlever bewaren?

Koelkast

In de koelkast blijft runderlever ongeveer 1 tot 2 dagen goed.

Vriezer

In de vriezer kun je runderlever tot 3 tot 4 maanden bewaren zonder kwaliteitsverlies.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.