Sinaasappeljam maken is een heerlijke bezigheid, vooral als je van die geurige, sappige sinaasappels in huis hebt liggen waar je iets bijzonders mee wilt doen. Deze jam is fris, licht bitter, en tegelijkertijd vol zoete tonen. Het is een ideaal smeersel voor op brood of toast, maar ook verrassend lekker bij yoghurt, cake of zelfs bij hartige gerechten zoals geroosterd vlees of kaas.
Wat deze jam zo bijzonder maakt, is de combinatie van het fruitige sap met de fijn gesneden schil, die zorgt voor die karakteristieke marmeladesmaak. Het vraagt wel een beetje geduld en aandacht, maar dat maakt het juist leuk. Je staat even met je handen midden in het proces, je roert, je ruikt de citrusgeuren opstijgen, en langzaam zie je het sap veranderen in een glanzende, stroperige jam.
Het maken van sinaasappeljam is ook een mooie manier om fruit langer te bewaren. Zeker als je in de winter een flinke zak sinaasappels op de kop tikt, is dit recept een goede manier om er nog weken of zelfs maanden van te kunnen genieten. Daarbij weet je precies wat erin zit, zonder kunstmatige toevoegingen.
In deze handleiding leer je stap voor stap hoe je zelf Sinaasappeljam maakt. Je krijgt een duidelijk overzicht van de ingrediënten, benodigdheden, en natuurlijk de werkwijze. Daarna volgen ook bewaartips en antwoorden op veelgestelde vragen.

Hoe sinaasappeljam maken?
Ingrediënten
- 1 kilogram biologische sinaasappels
- 1 citroen
- 750 gram geleisuiker 2:1
- 250 milliliter water
Instructies
1. Voorbereiding
- Was de sinaasappels goed af met warm water. Rasp met een fijne rasp ongeveer de helft van de schil dun af (zonder het witte bittere gedeelte). Schil daarna de rest van de sinaasappels en snij zoveel mogelijk wit weg. Snij de partjes los en verwijder pitjes.
- Pers de rest van de sinaasappels uit tot je ongeveer 750 milliliter sap hebt. Voeg ook het sap van een hele citroen toe voor extra frisheid en een betere houdbaarheid.
- Doe de geraspte schil samen met 250 milliliter water in een steelpan. Laat dit minstens 2 uur weken. Je kunt dit ook de avond ervoor doen. Daarna laat je het mengsel 15 minuten zachtjes koken.
2. Jam maken
- Meng het sinaasappelsap, de gekookte schil en de suiker in een grote pan. Breng dit rustig aan de kook, roer goed en zorg dat de suiker volledig is opgelost.
- Laat het geheel zo’n 10 tot 20 minuten flink koken. Roer regelmatig. Test tussendoor de dikte met een koud schoteltje: laat een druppel jam vallen, als het stolt en rimpelt bij het duwen is het klaar.
- Giet de hete jam met behulp van een trechter in warme, gesteriliseerde jampotten. Sluit ze direct af. Zet ze eventueel vijf minuten op de kop om ze luchtdicht te sluiten.
- Laat de potten afkoelen op een schone theedoek. Zet pas een label met datum als ze volledig zijn afgekoeld.
Hoelang kun je zelf gemaakte sinaasappeljam bewaren?
Zelfgemaakte sinaasappeljam kun je ongeopend makkelijk zes tot twaalf maanden bewaren. Zorg er wel voor dat de potten goed gesteriliseerd zijn en dat je ze direct na het vullen goed afsluit. Zet ze op een koele, donkere plek zoals een voorraadkast of kelder.
Zodra een pot open is, bewaar je die in de koelkast. Gebruik altijd een schone lepel en sluit het deksel goed af. Zo blijft de jam na openen zeker drie tot vier weken goed. Merk je dat er schimmel of vreemde geur ontstaat, gooi het dan weg.
Veelgestelde vragen
1. Moet ik biologische sinaasappels gebruiken?
Ja, zeker als je de schil gebruikt. Niet-biologische sinaasappels zijn vaak behandeld met was of bestrijdingsmiddelen. Die wil je liever niet in je jam hebben.
2. Kan ik gewone kristalsuiker gebruiken in plaats van geleisuiker?
Dat kan, maar dan moet je het veel langer koken of pectine toevoegen. Geleisuiker zorgt ervoor dat de jam sneller indikt en beter bindt.
3. Wat doe ik als de jam te dun blijft?
Kook hem iets langer of voeg een beetje extra geleisuiker toe. Soms helpt ook een beetje citroensap om de binding op gang te helpen.
4. Hoe weet ik of de jam dik genoeg is?
Gebruik de “schoteltjesproef”: leg een koud bordje in de vriezer, laat daar een beetje jam op vallen en duw er na een minuutje met je vinger tegenaan. Als de jam rimpelt, is hij goed.
5. Moet ik de potten echt steriliseren?
Ja, dat is belangrijk om bederf te voorkomen. Je kunt ze uitkoken of in de oven op 120 graden verwarmen.
6. Kan ik andere citrusvruchten toevoegen?
Ja, je kunt gerust citroen, mandarijn of grapefruit toevoegen. Let wel op de verhouding en smaakbalans.
7. Mijn jam is bitter geworden, hoe komt dat?
Waarschijnlijk heb je teveel van het witte deel van de schil gebruikt. Volgende keer iets minder schil of zorgvuldiger schillen.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.