Site Overlay
Ananas invriezen

Ananas invriezen

Ananas invriezen? Ja hoor, hoewel dit waarschijnlijk niet de methode is waarop normaliter ananas langer houdbaar gemaakt wordt.

Want de meeste ananas wordt natuurlijk ingeblikt verkocht, en dat is best wel jammer. Verse ananas, het kost natuurlijk wel wat meer werk, is veel lekkerder dan de ingeblikte variant.

Invriezen heeft dan ook het voordeel dat je veel langer van de echte ananassmaak kunt genieten.

Hoe gehaktballen invriezen?

Ananas invriezen is dus een manier om de vrucht langer te bewaren zonder deze gelijk in te blikken. En heeft het voordeel dat je meer kunt kopen als de vrucht een keer goedkoper is.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Fruit
Keuken Internationaal
Trefwoord ananas invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 50 kcal

Ingrediënten

 • 1 Ananas

Instructies

 1. De onderkant en de bovenkant van de vrucht verwijderen.

 2. De vrucht geheel schillen en putjes en pitjes zoveel mogelijk verwijderen.

 3. Snij het vruchtvlees van de harde kern. Dit kun je weliswaar eten, maar is vaak te hard om te eten.

 4. Het vruchtvlees kun je vervolgens het beste in stukken snijden. Ongeveer net zo groot als je stukjes in een blik ananas zijn.

 5. Vruchtvlees en sap zoveel mogelijk per portie invriezen.

 6. De stukjes ananas in een diepvrieszak, of nog beter in een diepvriesbak doen. Luchtdicht afsluiten en voorzien van naam en datum.

 7. In de vriezer leggen gedurende minimaal 1 dag.

Mij Hoe ik ananas invries?

Ik koop vaak verse ananas wanneer deze in het seizoen is en er heerlijk rijp uitziet. Zodra ik thuis ben, begin ik met het schillen en snijden van de ananas. Ik haal de schil eraf en snijd het vruchtvlees in hapklare stukjes. Daarna leg ik de stukjes ananas op een bakplaat, zorgend dat ze niet tegen elkaar aan liggen. Zo kunnen ze afzonderlijk bevriezen en plakken ze niet aan elkaar.

De bakplaat met ananasstukjes zet ik vervolgens in de vriezer. Na een paar uur, wanneer de stukjes volledig bevroren zijn, haal ik de bakplaat eruit. Dan doe ik de bevroren ananasstukjes in diepvrieszakken of luchtdichte bakjes. Dit zorgt ervoor dat ik altijd een voorraadje ananas heb, zelfs buiten het seizoen.

Wanneer ik later zin heb in een tropisch tintje aan mijn smoothie of gewoon een gezond tussendoortje, haal ik wat bevroren ananas uit de vriezer. Het is heerlijk om te weten dat ik altijd verse ananas bij de hand heb, zonder dat ik me zorgen hoef te maken over bederf. Deze methode helpt me om voedselverspilling te voorkomen en tegelijkertijd te genieten van de heerlijke smaak van ananas het hele jaar door.

Ananas ontdooien en bereiden

Ananas in diepvriesbakken kun je het beste in de koelkast doen door de diepvriesbak in de koelkast te plaatsen. Dit zal enkele uren tijd kosten.

Heb je de ananas in zakjes ingevroren, leg dan het zakje op een diep bord en plaats dit bord in de koelkast. Dit voorkomt dat het sap overal heen loopt waar dit niet zo prettig is.

Hoelang kun je ananas bewaren?

Ingevroren ananas kun je tot wel 6 maanden in de vriezer bewaren, mits vanzelfsprekend op de bovenstaande manier ingevroren.

Verse ananas, nog niet schoongemaakt, kun je 2 dagen tot een kleine week bewaren buiten de koelkast. Maar dat is wel afhankelijk van de rijpheid van de vrucht.

Dat kun je heel makkelijk controleren. Druk heel voorzichtig en zachtjes met de duim tegen de schil van de ananas. Geeft dit niet mee, dan nog niet rijp. Geeft dit wel mee, meteen gebruiken want deze ananas is rijp.

In de koelkast kun je de ananas natuurlijk een paar dagen langer bewaren.

Ananas die schoongemaakt is, of al in stukjes gesneden is, kun je eigenlijk niet buiten de koelkast bewaren. In de koelkast maximaal 2 dagen. Langer heeft invloed op de smaak en de hoeveelheid sap die in de vrucht aanwezig is.

Ananas langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken van ananas kan helpen om het langer vers te houden en de houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

 1. Schil de ananas en snij deze in stukken of plakken, afhankelijk van je voorkeur.
 2. Plaats het gesneden fruit in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de stukken ananas gelijkmatig worden verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
 3. Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
 4. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak verwijderen.
 5. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak goed af.
 6. Bewaar de vacuümverpakte ananas in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de ananas wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de ananas langer vers blijft. Let op dat de textuur van de ananas na vacumeren iets zachter kan worden, maar de smaak en voedingswaarde blijven behouden.

Mij Mijn advies en tips?

Het invriezen van ananas werkt het beste met vers fruit. Vermijd ananas uit blik, omdat deze meestal al verwerkt en gezoet is, wat kan leiden tot een papperige textuur na het invriezen. Koop een rijpe ananas, snijd deze in stukken en vries de stukken direct in.

Blancheren is een techniek waarbij je de ananasstukjes kort in kokend water dompelt en vervolgens snel afkoelt in ijswater. Dit helpt om de enzymen te neutraliseren die de kwaliteit van de ananas kunnen aantasten tijdens het invriezen. Blancheren voor ongeveer 30 seconden is voldoende.

Voor een intensere smaak en betere textuur kun je de ananasstukjes dompelen in een lichte suikeroplossing (ongeveer 2 delen water op 1 deel suiker) voordat je ze invriest. Laat de stukjes even uitlekken voordat je ze in de vriezer plaatst.

Om te voorkomen dat de ananasstukjes aan elkaar plakken, kun je ze eerst los van elkaar op een bakplaat leggen en invriezen. Zodra de stukjes bevroren zijn, kun je ze overbrengen naar een diepvrieszak of diepvriesbak. Zo kun je precies de hoeveelheid ananas pakken die je nodig hebt, zonder alles te hoeven ontdooien.

Het gebruik van een vacuümmachine om de ananas in te pakken, helpt om vriesbrand te voorkomen en verlengt de houdbaarheid. Door de lucht te verwijderen, blijft de ananas langer vers en behoudt het zijn smaak en textuur beter.

Het is belangrijk om de datum waarop je de ananas hebt ingevroren op de verpakking te noteren. Zo weet je hoelang het al in de vriezer ligt. Ananas kan tot 12 maanden goed blijven in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te gebruiken voor de beste kwaliteit.

Als je van plan bent om de ananas later te gebruiken in smoothies of sauzen, kun je overwegen om het fruit te pureren voordat je het invriest. Verdeel de puree in ijsblokjesvormen en vries ze in. Als de blokjes bevroren zijn, kun je ze overbrengen naar een diepvrieszak voor gemakkelijke porties.

Ananas kan soms zijn kleur en smaak verliezen tijdens het invriezen. Voeg een paar druppels citroensap toe aan de ananasstukjes voordat je ze invriest. Het zuur in het citroensap helpt om de kleur te behouden en voegt een extra smaakdimensie toe.

In plaats van alleen maar te ontdooien, kun je bevroren ananas direct gebruiken in verschillende bevroren desserts zoals sorbets, ijslolly’s of zelfs cocktails. Door het bevroren te gebruiken, behoudt de ananas zijn verfrissende textuur en smaak, wat perfect is voor zomerse traktaties.

Kun je ananas bevroren gebruiken?


Ja, je kunt bevroren ananas gebruiken in recepten. Bevroren ananas kan worden toegevoegd aan smoothies, desserts, salades of zelfs hartige gerechten zoals curry’s of roerbakgerechten. Het is handig om bevroren ananas te laten ontdooien voordat je het gebruikt in recepten waarin een zachtere textuur gewenst is, maar voor bijvoorbeeld smoothies kun je de bevroren stukjes rechtstreeks toevoegen aan de blender. Bevroren ananas behoudt de smaak en voedingsstoffen van verse ananas en kan een handige optie zijn als verse ananas niet beschikbaar is.

Veelgestelde vragen

Kun je verse ananas invriezen?
Ja, je kunt verse ananas invriezen om deze langer te bewaren.

Hoe bereid je ananas voor op invriezen?
Schil de ananas, verwijder de kern en snijd het vruchtvlees in stukjes of plakjes naar keuze.

Moet je ananas vooraf behandelen voordat je het invriest?
Nee, in het algemeen hoef je geen extra behandeling uit te voeren voordat je ananas invriest.

Kun je bevroren ananas gebruiken in recepten?
Ja, bevroren ananas is handig voor smoothies, desserts, en meer.

Hoelang kun je ananas in de vriezer bewaren?
Ananas kan tot ongeveer 6-12 maanden in de vriezer worden bewaard als het goed is verpakt.

Hoe ontdooi je bevroren ananas?
Je kunt bevroren ananas in de koelkast laten ontdooien of op kamertemperatuur laten komen.

Kun je bevroren ananas direct eten?
Ja, je kunt bevroren ananas eten als een verfrissende traktatie of als ingrediënt in recepten zonder het eerst te ontdooien.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept