Site Overlay
Bimi invriezen

Bimi invriezen

Bimi invriezen, de groente die veel van broccoli heeft en eigenlijk hier familie van is, is goed mogelijk. En dat verbaasd je waarschijnlijk niets als je weet dat broccoli kan worden ingevroren.

De methode van invriezen is dan ook nagenoeg gelijk.

Je moet er alleen wel voor zorgen dat de bimi vers is, en niet al slap begint te hangen. Dan zou de groente namelijk niet goed door het ontdooien heen komen, en kan de groente nog slapper worden.

Gebruik dus alleen verse bimi om in te vriezen, zodat smaak en textuur na het invriezen nagenoeg gelijk blijven.

Een kenmerk van verse bimi is overigens de knapperigheid, en de frisse groene kleur. Nu zal de groente tijdens het invriezen wat minder fris van kleur worden, de knapperigheid hoort grotendeels te blijven na ontdooien.

Hoe Bimi invriezen?

Voor het invriezen mag je de bimi rustig in delen snijden, of je gebruikt grotere diepvrieszakken of een hoge diepvriesbak waarin de groente in geheel past.Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord Bimi invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 13 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 14 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Bimi

Instructies

  1. Maak de groente schoon en was deze.
  2. Breng ruim water in een grote pan aan de kook, en voeg de groente toe.

  3. Gedurende 2 tot 3 minuten laten koken, en dan onder de koude kraan laten schrikken.
  4. Afdeppen met bijvoorbeeld keukenpapier, en in diepvriesbakken of diepvrieszakken verpakken.

  5. Luchtdicht afsluiten en voorzien van etiket.

  6. In de vriezer leggen en minimaal 24 uur laten invriezen.

Bimi ontdooien en bereiden

Bimi kun je het beste in de koelkast ontdooien als de groente niet in delen gesneden is.

Is de groente wel in delen gesneden, dan kun je de groente direct wokken of roerbakken.

Hoe lang kun je Bimi bewaren?

Ingevroren bimi blijft in de vriezer tot 8 maanden goed.

Verse bimi kun je 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren, maar bij voorkeur niet in een afgesloten plastic zak.

Reeds gekookte bimi kun je in de koelkast nog één tot twee dagen bewaren.

Bimi langer bewaren met behulp van vacumeren.

Bimi is geschikt om te vacumeren. Door bimi vacuüm te verpakken, kun je de versheid ervan langer behouden en voorkom je dat het bederft. In de koelkast blijft vacuümverpakte bimi meestal 1 tot 2 weken houdbaar. In de vriezer kunnen vacuümverpakte bimi’s tot 8 tot 12 maanden worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat, mits ze op de juiste manier zijn verpakt en opgeslagen. Zorg ervoor dat de bimi volledig droog is voordat je hem vacuüm verpakt om te voorkomen dat vocht de kwaliteit ervan aantast.

Kun je bimi bevroren gebruiken in gerechten?

Je kunt bevroren bimi gebruiken in gerechten, maar houd er rekening mee dat de textuur enigszins kan veranderen na het invriezen en ontdooien. Bevroren bimi kan zachter worden dan verse bimi, maar het kan nog steeds prima werken in verschillende gerechten zoals roerbakgerechten, stoofschotels, soepen en ovenschotels.

Het is het beste het langzaam te laten ontdooien in de koelkast voordat je het gebruikt, om de textuur zoveel mogelijk te behouden. Als je haast hebt, kun je het ook ontdooien in een kom met koud water of kort stomen. Voeg de ontdooide bimi toe aan je gerecht en bereid het zoals gewoonlijk.

Veelgestelde vragen

Kan ik bimi invriezen?
Ja, je kunt deze groente invriezen om het langer te bewaren. Door bimi in te vriezen kun je het langer vers houden en later gebruiken in diverse gerechten.

Hoe moet ik bimi invriezen?
Om de groente in te vriezen, was je het grondig en snijd je eventuele beschadigde delen weg. Blancheer de bimi vervolgens kort in kokend water, koel het snel af in ijswater, dep het droog en verdeel het in porties voordat je het in diepvrieszakjes of -bakjes verpakt.

Moet ik bimi blancheren voordat ik het invries?
Ja, blancheren helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden. Het zorgt er ook voor dat eventuele bacteriën worden gedood voordat je de bimi invriest.

Hoe lang kan ik ingevroren bimi bewaren?
Het kan tot ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer bij een temperatuur van -18°C of lager. Na verloop van tijd kan de kwaliteit echter achteruitgaan.

Hoe moet ik ingevroren bimi ontdooien?
Laat ingevroren groente langzaam ontdooien in de koelkast gedurende enkele uren of ‘s nachts. Je kunt het ook snel ontdooien door het in een kom met koud water te plaatsen.

Kan ik ingevroren bimi direct gebruiken in gerechten?
Ja, het kan direct worden toegevoegd aan gerechten zoals roerbakgerechten, soepen, stoofschotels en meer. Zorg ervoor dat het volledig ontdooid is voordat je het kookt of verhit.

Kan ik ingevroren bimi ook rauw eten?
Hoewel het meestal wordt gebruikt in gekookte gerechten, kun je het ook rauw eten nadat het volledig ontdooid is. Voeg het toe aan salades of serveer het als een knapperige snack met dipsaus.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.