Site Overlay
Brood Invriezen

Brood invriezen

Brood invriezen? Het zal vanzelfsprekend de meesten niet verbazen dat je brood inderdaad goed kunt invriezen. Het is één van de levensmiddelen die wellicht zelfs het meest geschikt is om op deze manier langer houdbaar te maken.

En daarbij maakt het eigenlijk niet uit welk type brood je wilt invriezen, om een enkele uitzondering na dan. Maar dan hebben we het inderdaad over nagenoeg exotische broodsoorten.

Wit brood, bruin brood, grijs brood. En je kunt ook prima broodjes invriezen. Geen enkel probleem.

Brood wordt ook in de meeste huishoudens gelijk voor de hele week ingekocht. En om het lekker vers te houden, vries je het brood in. Brood is dan weer, als je het ontdooit, nagenoeg net zo vers als voor het invriezen.

Hoe brood invriezen?

Je kunt ongesneden en gesneden brood, broodjes, en hele stokbroden invriezen.

Gang Brood en taart
Keuken Internationaal
Trefwoord brood invriezen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 5 minuten
Porties 1 Brood
calorieën 265 kcal

Ingrediënten

 • 1 Brood

Instructies

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

 1. Brood dat net gebakken is kan het beste eerst tot op kamertemperatuur afkoelen.

 2. Eventueel kan het brood eerst gesneden worden, maar dat is dus niet noodzakelijk.

 3. Verpak het brood zoveel mogelijk luchtdicht, bij voorkeur in plastic broodzakken. Papieren zakken kan ook, dat zijn de zakken van de bakker, maar deze kunnen bij het ontdooien wat nattig worden. Dus uit de zak halen bij het ontdooien.

 4. Brood in de diepvries plaatsen, maar je kunt eventueel eerst de datum van invriezen op de zak schrijven. Dat voorkomt dat brood te oud wordt in de vriezer.

Vries nooit brood in, dat niet in een zak of diepvriesbak ingevoren wordt. Brood staat bekend om het snel verkrijgen van vriesbrand, en de smaak wordt snel minder.

 

Brood ontdooien en bereiden

Rustig op het aanrecht leggen, en op kamertemperatuur laten ontdooien. Zit het brood in een papieren zak, dan het brood eruit halen en op een bord of in een plastic zak leggen.

Hoe lang kun je brood of broodjes bewaren

Brood blijft 2 dagen na het bakken en na het ontdooien nog enigszins vers, en moet uiterlijk de derde dag gegeten worden. Het kan voorkomen dat dit brood nu al wat minder vers wordt, maar sommigen vinden dit nu juist lekker.

Ingevroren brood kan ongeveer 4 tot 5 weken bewaard worden.

Brood langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken van brood kan helpen om het langer vers te houden en de houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

 1. Laat het brood volledig afkoelen na het bakken of kopen.
 2. Snij het in gelijke porties of bewaar het in zijn geheel, afhankelijk van je voorkeur.
 3. Plaats het brood in een geschikte vacuümzak of -bak. Zorg ervoor dat het brood gelijkmatig wordt verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
 4. Sluit de vacuümzak of -bak volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
 5. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak of bak verwijderen.
 6. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak of bak goed af.
 7. Bewaar het vacuümverpakte brood op een koele, droge plaats zoals de voorraadkast of in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.

De voorkeur gaat uit naar een vacuümbak, want in een zak kan het brood platter worden.

Door het vacuüm verpakken van het brood wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op uitdroging en bederf wordt verminderd. Let op dat de textuur en smaak van het brood behouden blijven na vacumeren. Verbruik het brood binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.

Kun je brood bevroren gebruiken?


Ja, je kunt bevroren brood gebruiken. Het is vaak handig om brood in te vriezen als je het niet meteen gaat gebruiken om het langer vers te houden. Wanneer je bevroren brood wilt gebruiken, kun je het gewoon uit de vriezer halen en laten ontdooien op kamertemperatuur of kort opwarmen in de oven. Het kan zijn dat bevroren brood iets droger wordt na het ontdooien, maar over het algemeen blijft de smaak en textuur goed, vooral als je het goed verpakt hebt voor het invriezen.

Veelgestelde vragen

Kan ik brood invriezen?
Ja, brood kan prima worden ingevroren. Het invriezen van brood is een uitstekende manier om het vers te houden voor langere periodes.

Hoe bewaar ik brood in de vriezer?
Om brood in de vriezer te bewaren, wikkel het goed in plasticfolie of stop het in een luchtdichte zak voordat je het in de vriezer plaatst. Hierdoor blijft het brood beschermd tegen vriesbrand en blijft het langer vers.

Hoelang kan ik brood invriezen?
Over het algemeen kun je brood tot ongeveer 3 maanden invriezen zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat. Na die tijd kan het nog steeds veilig zijn om te eten, maar de smaak en textuur kunnen wel veranderen.

Hoe ontdooi ik bevroren brood?
Het beste is om bevroren brood langzaam in de koelkast te laten ontdooien. Dit kan enkele uren tot een nacht duren, afhankelijk van de grootte van het brood. Als je snel brood nodig hebt, kun je het ook ontdooien op kamertemperatuur, maar zorg ervoor dat je het goed afgedekt houdt om uitdroging te voorkomen.

Kan ik bevroren brood direct in de broodrooster doen?
Ja, je kunt bevroren brood rechtstreeks in de broodrooster doen. Sommige broodroosters hebben zelfs een speciale instelling voor bevroren brood. Dit is een handige manier om snel een lekker geroosterde boterham te maken.

Hoe kan ik voorkomen dat bevroren brood uitdroogt?
Zorg ervoor dat het bevroren brood goed is verpakt om uitdroging te voorkomen. Wikkel het strak in plasticfolie of bewaar het in een luchtdichte zak. Dit helpt om te voorkomen dat er vocht verloren gaat tijdens het invriezen en ontdooien.

Kan ik brood opnieuw invriezen nadat het eenmaal is ontdooid?
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om brood opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid. Het ontdooien en opnieuw invriezen van brood kan de kwaliteit ervan aantasten en de textuur veranderen. Het is beter om alleen de hoeveelheid brood te ontdooien die je van plan bent te gebruiken.