Site Overlay
Biefstuk Invriezen

Biefstuk invriezen

Biefstuk invriezen is iets waarbij je wel even de volgende stappen nauwgezet moet volgen. Doe je dat niet dan kan er iets met het vlees gebeuren dat niet lekker is, en waarbij het vlees eigenlijk bederft. Ondanks dus het ingevroren zijn.

Vries je vlees verkeerd in dan kan er vriesbrand in het vlees ontstaan, en dat kan bijvoorbeeld ook makkelijk ontstaan als de diepvrieszak kapot is gegaan, of de diepvries bak niet helemaal gesloten is.

Het vlees verliest dan als het ware de textuur waar biefstuk zo bekend om is. Het vlees kan dan ook anders gaan smaken.

Dit fenomeen is niet allen bij vlees van toepassing, maar kan ook bijvoorbeeld bij brood of groente in de vriezer ontstaan.

Deze werkwijze is voor alle soorten biefstuk van toepassing, dus ook bijvoorbeeld voor Ossenhaas, Haasbiefstuk, Tournedos. Filet Migon, Entrecote, Chateaubriand, en zo verder.

Hoe biefstuk invriezen?

Deze werkwijze is voor alle soorten biefstuk van toepassing, due ook bijvoorbeeld voor Ossenhaas, Haasbiefstuk, Tournedos. Filet Migon, Entrecote, Chateaubriand, en zo verder.

Gang Vlees
Keuken Internationaal
Trefwoord biefstuk, invriezen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 5 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 270 kcal

Ingrediënten

  • 600 Gram Biefstuk 4 stukjes a 150 gram

Instructies

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

  1. Het vlees met keukenpapier droog deppen.

  2. Het vlees in een goede diepvrieszak of diepvriesbak leggen

  3. Zak of diepvriesbak luchtdicht afsluiten.

  4. Bak of diepvrieszak voorzien van etiket met daarop de naam van de inhoud, en de datum van invriezen.

  5. In de vriezer leggen. Daarbij hebben sommige vriezers een separaat invriesvak.

Eventueel kun je het vlees insealen met een vacumeermachine. Daardoor wordt de maximale bewaartijd 2 tot 3 keer zo lang.

Biefstuk ontdooien en bereiden

Wil je het vlees uit de vriezer gebruiken, dan is het verstandig om niet direct de biefstuk in de warme kamer te laten ontdooien.

Het vlees blijft lekkerder als je het vlees in de diepvrieszak eerst op een bord legt. Gebruik je diepvriesbakjes, dan plaats je de diepvriesbak gewoon in de koelkast.

Deze methode duurt weliswaar langer, tussen de 12 en 24 uur, maar de smaak is lekkerder.

Na het ontdooien kan de biefstuk op de gebruikelijke manier gebakken worden.

Hoe lang kun je biefstuk bewaren?

Wil je dit soort vlees niet invriezen, dan kun je biefstuk onbereid het beste tot gebruik in de koelkast bewaren. En dan niet open, maar in een gesloten verpakking.

Normaliter kun je vlees 2 dagen in de koelkast op deze manier bewaren. Ingevroren biefstuk kun je bij minus 18 graden ongeveer 9 maanden in de vriezer bewaren, mits geen vriesbrand is ontstaan. In dat geval kun je het vlees het beste meteen weggooien.

Koop je biefstuk verpakt in de supermarkt, dan kun je dit eigenlijk na de op de verpakking vermelde tenminste houdbaar tot datum niet meer consumeren.

Je kunt hier echter toch nog wel wat aan veranderen. Mits de tht-datum nog niet verlopen is, kun je biefstuk nog invriezen. In dat geval na het ontdooien wel meteen bereiden.

Biefstuk langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken van biefstuk kan helpen om het langer vers te houden en de houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

  1. Zorg ervoor dat de biefstukken schoon en droog zijn voordat je begint.
  2. Plaats elke biefstuk in een aparte vacuümzak. Als je meerdere biefstukken hebt, zorg er dan voor dat ze elkaar niet overlappen in de zak om te voorkomen dat ze aan elkaar vastplakken tijdens het vacuümproces.
  3. Sluit de vacuümzakken volgens de instructies van het apparaat.
  4. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zakken verwijderen.
  5. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zakken goed af, als dat niet automatisch gaat.
  6. Bewaar de vacuüm verpakte biefstukken in de koelkast of vriezer voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de biefstuk langer vers blijft. Let op dat de textuur en smaak van de biefstuk behouden blijven na vacumeren, waardoor het een handige methode is om biefstuk voor later te bewaren.

Veelgestelde vragen

Kan ik biefstuk invriezen?
Ja, biefstuk kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor een langere periode.

Hoe moet ik biefstuk invriezen?
Verpak de biefstuk luchtdicht in plasticfolie, aluminiumfolie of diepvrieszakjes. Zorg ervoor dat alle lucht uit de verpakking wordt verwijderd om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik biefstuk in de vriezer bewaren?
Over het algemeen kun je biefstuk tot 6 maanden in de vriezer bewaren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Hoe ontdooi ik bevroren biefstuk?
De veiligste manier om biefstuk te ontdooien is door het langzaam te laten ontdooien in de koelkast gedurende 24 tot 48 uur. Je kunt ook de ontdooistand van de magnetron gebruiken als je haast hebt, maar wees voorzichtig om overmatige verwarming te voorkomen.

Kan ik biefstuk opnieuw invriezen na ontdooien?
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om vlees opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de kwaliteit en smaak kan aantasten. Het wordt aanbevolen om de ontdooide biefstuk binnen 1-2 dagen te consumeren.

Moet ik biefstuk marineren voordat ik het invries?
Het is niet nodig om biefstuk te marineren voordat je het invriest, maar als je dat wilt, kun je dat zeker doen. Marineren voordat het wordt ingevroren kan helpen bij het behouden van de smaak en het toevoegen van extra aroma aan de biefstuk.

Kan ik ingevroren biefstuk direct koken?
Ja, je kunt bevroren biefstuk direct koken zonder te ontdooien, maar houd er rekening mee dat de kooktijd langer kan zijn dan bij ontdooide biefstuk. Zorg ervoor dat de biefstuk goed gaar is voordat je hem consumeert.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.