Site Overlay
Dunschiller

Dunschiller

Een dunschiller is een keukengereedschap dat speciaal is ontworpen voor het schillen van groenten en fruit. De tool is gemakkelijk te herkennen aan zijn langwerpige handvat en het metalen deel aan het einde met een mesje.

Het is niet altijd zo handig geweest als tegenwoordig. De eerste versies waren gewoon stukken metaal met scherpe randen. Maar met de loop der jaren het geëvolueerd, waardoor het gemakkelijker en veiliger is om voedsel te schillen.

Het ontwerp kan variëren, maar het algemene concept blijft hetzelfde: een handvat waarmee je de schiller vasthoudt, en een mes aan het einde om de schil te verwijderen.

Aanbevolen merken en modellen

RÖR Solingen Rex

RÖR Solingen Rex

Dunschiller Model Int. 11002 - het Origineel

Verkrijgbaar bij

bol.com (€7,99)
Solingen Dunschiller Enkel Mes

Solingen Dunschiller Enkel Mes

Kunststof - Mix - 4 Delig

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,49)

Zelf zoeken?

Meer keuze heb je door zelf te zoeken, wij kunnen de volgende partners aanbevelen.

De voordelen van een dunschiller

Efficiëntie en Gemak

Het kan efficiënter zijn dan een gewoon mes omdat je niet hoeft te worstelen met het vasthouden van het fruit of de groente terwijl je het schild.

Uniformiteit in dikte

En je krijgt een uniforme dikte bij het schillen, wat zorgt voor een gelijkmatige kooktijd en presentatie.

Veiligheid

Ze zijn ook veiliger dan messen. Het mes is is kleiner en zit ingebouwd, wat de kans op snijwonden verkleint.

Zijn de schillen dunner?

Vergelijking met een mesje

Het is ontworpen om dunne schillen te produceren. Maar hoe verhoudt het zich tot een traditioneel mes?

Het verschil in dikte

Je krijgt consistent dunne schillen, iets wat moeilijker te bereiken is met een mes. Dit is omdat een mes meer vaardigheid een behendigheid vereist om gelijke diktes te krijgen.

Het effect op de smaak

Dunnere schillen betekenen ook minder verspilling. Je snijdt minder vruchtvlees weg, wat vooral belangrijk is bij groenten en fruit met dunne schillen.

De beste kiezen?

Soorten

Er zijn verschillende soorten dunschillers beschikbaar op de markt. Zo zijn er rechte, Y-vormige, of draaibare dunschillers. Het hangt af van jouw persoonlijke voorkeur welke het beste voor je werkt.

Belangrijke Factoren om te Overwegen

Bij het kiezen van een dunschiller is het belangrijk om naar een paar factoren te kijken. Denk aan het comfort van het handvat, de scherpte van het mes, en hoe gemakkelijk het schoon te maken is.

Mij Mijn advies en tips?

Veel dunschillers hebben een dubbelzijdig mes, waardoor je in beide richtingen kunt schillen. Dit kan handig zijn om tijd te besparen en minder kracht te gebruiken. Het vergt wat oefening, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je sneller en efficiënter werken.

Dunschillers zijn niet alleen voor harde groenten zoals aardappelen en wortelen. Probeer ze eens op zachte vruchten zoals kiwi’s en perziken. Gebruik een lichtere druk om de dunne huid te verwijderen zonder het vruchtvlees te beschadigen.

Gebruik je dunschiller om de schil van citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen af te halen. Dit is perfect voor het maken van zeste zonder het bittere witte gedeelte van de schil mee te nemen. Dit is ideaal voor bakken of om drankjes mee te garneren.

Een dunschiller kan ook goed werken voor het schillen van harde kazen zoals Parmezaanse kaas. Hierdoor krijg je mooie dunne plakjes die perfect zijn voor salades of om gerechten mee te decoreren.

Voor groenten met een kromming, zoals komkommers of aubergines, kun je een dunschiller gebruiken om het schillen makkelijker te maken. Door de kromming van de groente te volgen met de dunschiller, kun je gelijkmatig schillen zonder te veel van het vruchtvlees weg te nemen.

Maak je eigen groentechips door dunne plakjes groenten zoals aardappelen, zoete aardappelen of bieten te schillen. Besprenkel ze met olijfolie en kruiden, en bak ze in de oven tot ze knapperig zijn. Een gezonde en lekkere snack!

Gebruik een dunschiller om chocoladeschilfers te maken voor het decoreren van desserts. Door een stuk chocolade met de dunschiller te bewerken, krijg je mooie, dunne krullen die je desserts een professionele uitstraling geven.

Asperges kunnen een taaie schil hebben die moeilijk te kauwen is. Gebruik een dunschiller om de buitenste schil van de asperges te verwijderen voordat je ze kookt. Dit zorgt voor een zachtere en meer smakelijke ervaring.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

1 thoughts on “Dunschiller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *