Site Overlay
Eieren invriezen

Eieren invriezen

Kun je eieren invriezen? Ja, maar vanzelfsprekend niet hele rauwe eieren. Waarom zou je dat immers ook doen.

Eieren die op de juiste manier bewaard worden zijn best wel lang houdbaar, bovendien kosten eieren in de winkels helemaal niet veel.

Wat belangrijk is bij eieren is de stempel met datum die altijd de doos staat, dit is de ten minste houdbaar tot datum. Eieren zijn houdbaar tot 28 dagen na de legdatum.

Zoals de meeste levensmiddelen kun je eieren na het ontdooien niet een tweede keer invriezen.

Hoe Eieren invriezen?

Als eieren bijna de datum bereiken die op de doos staat, of eerder natuurlijk, kun je eieren op de onderstaande manier invriezen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Overig
Keuken Internationaal
Trefwoord eieren invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 152 kcal

Ingrediënten

  • 4 Eieren

Instructies

  1. De eieren breken en klutsen.

  2. Verpakken in een bakvorm, of natuurlijk diepvriesdoos wat wel lastiger is om de eieren weer na het invriezen te gebruiken.

  3. Luchtdicht verpakken en voorzien van etiket met invriesdatum en naam.

  4. Minimaal 24 laten invriezen.

Van gekookte eieren kun je het eigeel ook invriezen. Eiwit wordt snel na ontdooien snotterig. Het eigeel kun je na ontdooien gebruiken voor garnering en dergelijke.

Eieren ontdooien en bereiden

Eieren kun je het beste laten ontdooien in de koelkast.

Heb je de eieren, eventueel met kruiden, in een bakvorm gedaan bij het invriezen kun je de eieren als een soort frittata meteen in de oven bakken. Ontdooien is dan niet strikt gezien noodzakelijk.

Hoe lang kun je een eieren bewaren?

Eieren kun je normaliter tussen de drie en zes maanden bewaren in de vriezer.

Gekookte eieren, hard gekookt althans, kun je 2 dagen bewaren in de koelkast.

Rauwe eieren bij voorkeur in de koelkast bewaren, dit voorkomt beter dat de eieren slecht worden.

Geklutste eieren moet je bij voorkeur altijd dezelfde dag gebruiken.

Eieren langer bewaren met behulp van vacumeren.

Nee, eieren zijn over het algemeen niet geschikt om te vacumeren omdat ze breekbaar zijn en de vacuümverpakking kan leiden tot barsten van de schaal, wat de houdbaarheid en versheid van de eieren kan beïnvloeden.

Om eieren langer vers te houden, kun je ze het beste in hun originele verpakking bewaren in de koelkast. Eieren kunnen ongeveer 3 tot 5 weken worden bewaard in de koelkast vanaf de datum van aankoop. Zorg ervoor dat de temperatuur van de koelkast constant blijft om de versheid van de eieren te behouden.

In de vriezer kun je eieren beter niet in de schaal invriezen, omdat de inhoud uitzet tijdens het bevriezen en de schaal kan breken. Je kunt ze echter wel invriezen nadat je ze hebt geklopt en in een luchtdicht bakje hebt gedaan. Ingevroren geklopte eieren kunnen tot 4 maanden worden bewaard in de vriezer. Denk eraan om de datum van invriezen op de verpakking te noteren en de eieren grondig te ontdooien voordat je ze gebruikt.

Kun je eieren bevroren gebruiken in gerechten?


Nee, het wordt over het algemeen niet aanbevolen om hele eieren in de schaal te bevriezen, omdat dit de structuur van het ei kan veranderen. De vloeistof in het ei zal uitzetten tijdens het bevriezen, wat kan resulteren in gebarsten schalen en de textuur van het eiwit en eigeel kan veranderen.

Als je eieren wilt bewaren voor langere tijd, kun je overwegen om ze te scheiden en de eierdooiers en eiwitten apart in te vriezen. Eiwitten kunnen zonder problemen worden ingevroren, maar eigeel kan stroperig worden wanneer het ontdooid wordt. Het is daarom het beste om eigeel te mengen met een beetje zout of suiker voordat je het invriest om de textuur te behouden.

Voor het beste resultaat is het echter aan te raden om eieren vers te gebruiken in gerechten.

Veelgestelde vragen

Kun je eieren invriezen?
Ja, ze kunnen worden ingevroren, maar het is belangrijk om te weten dat ze moeten worden verwerkt voordat ze worden ingevroren, omdat het bevriezen van hele eieren in de schaal hun structuur kan veranderen.

Hoe kan ik eieren invriezen?
Eieren kunnen worden ingevroren door ze te scheiden in eigeel en eiwit en ze in aparte bakjes of zakjes te bewaren. Je kunt ze breken en ze klutsen voordat je ze invriest, maar het is raadzaam om ze eerst te kloppen.

Kun je hele eieren invriezen?
Nee, het wordt over het algemeen niet aanbevolen om hele eieren in de schaal te bevriezen vanwege de veranderingen in textuur en mogelijke barsten in de schaal tijdens het bevriezen.

Hoe lang kunnen ingevroren eieren worden bewaard?
Ze kunnen tot ongeveer 6 maanden worden bewaard in de vriezer en behouden hun kwaliteit gedurende deze periode.

Kun je rauwe eieren invriezen?
Ja, zowel rauw als geklutst, kunnen worden ingevroren, maar het is belangrijk om ze goed te verwerken voordat je ze invriest.

Kun je ingevroren eieren ontdooien?
Ja, ei kan worden ontdooid in de koelkast voordat ze worden gebruikt. Het is echter belangrijk om ze grondig te roeren of te kloppen na het ontdooien om de textuur te herstellen.

Wat zijn de beste manieren om ingevroren eieren te gebruiken?
Ze kunnen worden gebruikt in allerlei gerechten, zoals bakken, omeletten, quiches en gebakken gerechten. Zorg ervoor dat je ze volledig ontdooit voordat je ze gebruikt en roer of klop ze goed om de gewenste textuur te krijgen.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.