Site Overlay
Garnalen invriezen

Garnalen invriezen

Garnalen invriezen, rauw of gekookt, is net als bij de meeste andere soorten vis en zeevruchten een prima methode om de garnalen langer houdbaar te maken.

Bij voorkeur moeten de garnalen dan wel gepeld zijn. Dat is overigens niet alleen van toepassing op de Hollandse kleine garnalen, maar ook bij grotere soorten.

Garnalen kun je niet een tweede keer invriezen.

Hoe Garnalen invriezen?

Garnalen invriezen is dus heel goed mogelijk. Je moet dan wel ervoor zorgen dat je allen verse garnalen invriest.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Vis
Keuken Internationaal
Trefwoord garnalen invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 84 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Verse garnalen

Instructies

  1. Garnalen pellen, en kop en staart verwijderen.

  2. De garnalen tien minuten koken en zoveel mogelijk droog deppen met keukenpapier.

  3. De garnalen verpakken in diepvrieszakjes en luchtdicht afsluiten.

  4. De zakjes voorzien van een etiket met naam en invriesdatum.

  5. Gedurende minimaal één dag invriezen.

Garnalen ontdooien en bereiden

Allereerst een kleine waarschuwing. Garnalen, net als de meeste andere levensmiddelen kunnen ook in de vriezer bederven.

Vis is wat dat betreft best wel kwetsbaar. Zijn de garnalen verbleekt, ruiken ze naar vis, of zijn ze na het ontdooien slijmerig, dan moet je de garnalen niet meer gebruiken.

De garnalen zijn dan meestal bedorven.

Garnalen kun je het beste rustig in de koelkast ontdooien.

Hoe lang kun je garnalen bewaren?

Garnalen kun je in de vriezer twee tot drie maanden goud houden.

In de koelkast, buiten de koelkast kun je zowel verse als ontdooide garnalen niet bewaren, blijven verse garnalen één tot twee dagen goed.

Ontdooide garnalen moet je dezelfde dag gebruiken of eten.

Garnalen langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door garnalen te vacumeren worden lucht en vocht verwijderd, waardoor ze langer vers blijven en de kans op vriesbrand wordt verminderd.

In de koelkast kun je vacuümverpakte garnalen doorgaans tot 3 tot 4 dagen bewaren. In de vriezer kunnen vacuümverpakte garnalen veel langer worden bewaard, meestal tot 6 maanden tot een jaar, zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat.

Zorg er bij het vacumeren voor dat ze volledig droog zijn voordat je ze in de verpakking doet om te voorkomen dat vocht de textuur aantast. Label de verpakking ook met de datum van vacuümverpakking, zodat je weet hoelang ze al zijn bewaard.

Kun je garnalen bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt bevroren garnalen gebruiken in gerechten. Ze zijn vaak snel ingevroren na de vangst, waardoor hun versheid en smaak behouden blijven. Dit maakt ze een handige optie om het hele jaar door te gebruiken, zelfs als verse garnalen niet beschikbaar zijn.

Je kunt ze toevoegen aan warme gerechten zoals roerbakgerechten, pasta’s, soepen, stoofschotels en curry’s. Ze kunnen direct vanuit de vriezer aan de gerechten worden toegevoegd en tijdens het koken ontdooien en gaar worden.

Als je de garnalen wilt ontdooien voordat je ze gebruikt, kun je ze het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast. Hierdoor kunnen ze gelijkmatig ontdooien en behouden ze hun textuur beter.

Veelgestelde vragen

Kun je garnalen invriezen?
Ja, ze kunnen worden ingevroren om hun versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik garnalen vooraf bereiden voordat ik ze invries?
Ja, het is raadzaam om ze te ontdoen van hun schalen en darmkanaal te verwijderen voordat je ze invriest. Dit zorgt voor een betere kwaliteit en smaak wanneer je ze later gebruikt.

Hoe bereid ik garnalen voor op invriezen?
Spoel ze grondig af onder koud water en dep ze droog met keukenpapier. Verwijder vervolgens de schalen en darmkanaal.

Hoe bewaar ik ingevroren garnalen?
Doe ze in een luchtdichte diepvrieszak of bak en zorg ervoor dat je alle lucht eruit drukt voordat je ze afsluit. Hierdoor voorkom je vriesbrand en behoud je de kwaliteit.

Hoe lang kan ik ingevroren garnalen bewaren?
Ingevroren garnalen kunnen ongeveer 3 tot 6 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om ze binnen 3 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Kan ik garnalen direct vanuit de vriezer koken?
Ja, je kunt ze bevroren direct toevoegen aan warme gerechten zoals roerbakgerechten, pasta’s, soepen en stoofschotels. Ze zullen tijdens het koken ontdooien en gaar worden.

Hoe ontdooi ik garnalen voor gebruik?
Voor de beste resultaten kun je garnalen langzaam ontdooien in de koelkast gedurende enkele uren of ‘s nachts. Je kunt ze ook snel ontdooien door ze in een kom koud water te plaatsen gedurende ongeveer 30 minuten tot 1 uur.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept