Site Overlay
Gedroogde abrikozen invriezen

Gedroogde abrikozen invriezen

Gedroogde abrikozen invriezen, zelf gedroogd of gekocht bij de supermarkt, het invriezen is een goede methode om deze te bewaren.

Bij gekocht gedroogd fruit moet je altijd op de TGT, te gebruiken tot, datum letten.

Het fruit is namelijk in de meeste gevallen best wel lang houdbaar. De vraag is dan dus of invriezen wel zin heeft.

Maar als je het toch wilt invriezen, dan maakt het niet uit of het gedroogde fruit uit de winkel komt, of zelf gedroogd is.

Let er wel op dat je het fruit maar één keer invriest. Als je het fruit meer dan één keer invriest, dan is het niet meer veilig om te eten. Dus niet ontdooien, en dan weer invriezen.

Het fruit kan dan zelfs aan kwaliteit en smaak verliezen.

Hoe Gedroogde abrikozen invriezen?

Gedroogde abrikozen invriezen kun je gewoon in een zakje of afsluitbaar bakje doen. Het maakt niet uit of het fruit zelf gedoogd is, of uit de winkel komt. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Fruit
Keuken Internationaal
Trefwoord Gedroogde abrikozen invriezen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Totale tijd 5 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 241 kcal

Ingrediënten

  • Gedroogde abrikozen

Instructies

  1. Als je zelfgemaakte gedroogde abrikozen wilt invriezen dan doe deze het beste in een diepvrieszakje, je kunt het natuurlijk ook in een diepvriesbakje doen.

  2. Je kunt de abrikozen ook vacumeren, hierdoor heb je meer ruimte in de vriezer. Let er wel op dat je voor het vacumeren het passende apparaat en de passende zakjes nodig hebt.
  3. Leg de abrikozen minimaal 24 uur in de vriezer.

Mij Hoe ik gedroogde abrikozen invries?

Gedroogde abrikozen invriezen is iets wat ik regelmatig doe, omdat ik gewoon niet zonder kan. Deze kleine, zoete vruchten zijn mijn absolute favoriet, en ik wil er altijd een voorraad van hebben. Het proces om ze in te vriezen zorgt ervoor dat ik altijd verse, smaakvolle abrikozen bij de hand heb, of het nu voor een snelle snack is of voor een ingrediënt in een recept.

Het invriezen van gedroogde abrikozen is eigenlijk heel eenvoudig. Ik begin met ervoor te zorgen dat de abrikozen schoon en droog zijn. Vervolgens verdeel ik ze in porties die ik gemakkelijk kan gebruiken. Door ze op deze manier voor te bereiden, kan ik eenvoudig de juiste hoeveelheid pakken zonder dat ik ze allemaal in één keer hoef te ontdooien. Ik leg de porties in diepvrieszakken, en zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht in de zakken zit voordat ik ze sluit. Dit helpt om vriesbrand te voorkomen en de smaak optimaal te behouden.

Wat ik zo fijn vind aan het invriezen van gedroogde abrikozen, is dat hun textuur en smaak bijna perfect blijven na het ontdooien. Ze worden niet papperig zoals sommige andere vruchten, en blijven heerlijk zoet en licht taai. Of ik ze nu gebruik in mijn ontbijtgranen, door de yoghurt roer, of gewoon als een zoete traktatie tussendoor, het is geweldig om te weten dat ik altijd een voorraad bij de hand heb. Het is een klein beetje werk om ze in te vriezen, maar de beloning is het absoluut waard.

Gedroogde abrikozen ontdooien en bereiden

Het gedroogde fruit ontdooien kun je het beste in de koelkast, dit gaat namelijk wat langzamer dan als je het bij kamertemperatuur laat ontdooien.

Door het langzaam ontdooien blijven de gedroogde vruchten lekker, en de textuur blijft goed.

Je kunt gewoon het zakje of bakje met het fruit, in de koelkast leggen.

Hoelang kun je Gedroogde abrikozen bewaren?

De gedroogde abrikozen zijn vooral doordat ze gedroogd zijn langer houdbaar.

Je kunt deze het beste op kamertemperatuur bewaren, deze zijn dan maximaal 6 tot 9 maanden houdbaar.

In de vriezer kunnen de gedroogde abrikozen maximaal 3 maanden bewaard worden.

Gedroogde abrikozen langer bewaren met behulp van vacumeren.

Volg deze stappen om gedroogde abrikozen te vacumeren:

  1. Plaats de abrikozen in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de abrikozen gelijkmatig worden verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
  2. Sluit de vacuümzakken volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
  3. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zakken verwijderen.
  4. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zakken goed af.

Gedroogde abrikozen kunnen in de koelkast of vriezer worden bewaard na vacumeren. Hier zijn de aanbevolen bewaartijden:

  • In de koelkast tot ongeveer 6 maanden.
  • In de vriezer tot ongeveer 1 jaar.

Zorg ervoor dat de gedroogde abrikozen goed zijn afgesloten en beschermd tegen vocht om de houdbaarheid te verlengen.

Mij Mijn advies en tips?

Door je gedroogde abrikozen in kleine porties in te vriezen, voorkom je dat je telkens een hele zak moet ontdooien. Gebruik bijvoorbeeld diepvrieszakjes of kleine bakjes. Op deze manier kun je precies de hoeveelheid nemen die je nodig hebt, zonder verspilling.

Voordat je de abrikozen invriest, besprenkel ze met een klein beetje citroensap. Dit helpt om hun kleur en smaak beter te behouden tijdens het invriezen. Bovendien geeft het een subtiele frisse smaak die je zeker zult waarderen.

Om de kwaliteit van je gedroogde abrikozen optimaal te bewaren, kun je overwegen om vacuümzakken te gebruiken. Deze zakken verwijderen alle lucht, waardoor de abrikozen langer vers blijven en geen vriesbrand krijgen.

Dit lijkt misschien een detail, maar het bijhouden van de datum kan je helpen om je voorraad beter te beheren. Zo weet je precies hoelang je gedroogde abrikozen al in de vriezer liggen en kun je de oudste eerst gebruiken.

Wanneer je klaar bent om de gedroogde abrikozen te gebruiken, ontdooi ze dan langzaam in de koelkast. Dit helpt om hun textuur en smaak beter te behouden. Haal ze een dag van tevoren uit de vriezer en leg ze in de koelkast voor het beste resultaat.

Voor een unieke twist kun je je gedroogde abrikozen in ijsblokjes invriezen. Voeg gewoon een paar stukjes abrikoos toe aan een ijsblokjesvorm en vul deze met water. Deze abrikozen ijsblokjes zijn perfect voor in cocktails, ijsthee of zelfs in een glas water voor een verfrissende smaak.

Het klinkt misschien raar, maar licht kan de kwaliteit van je bevroren voedsel beïnvloeden. Gebruik daarom donkere diepvrieszakken of wikkel de zakken in aluminiumfolie om lichtinval te voorkomen. Dit helpt de smaak en voedingswaarde van de abrikozen te behouden.

Waarom zou je alleen abrikozen invriezen? Maak een mix van je favoriete gedroogde vruchten zoals vijgen, pruimen en rozijnen. Door een variatie in te vriezen, heb je altijd een heerlijke fruitmix bij de hand die je kunt toevoegen aan yoghurt, havermout of gewoon als tussendoortje.

Veelgestelde vragen

Kun je gedroogde abrikozen invriezen?
Ja, gedroogde abrikozen kunnen worden ingevroren om hun versheid te behouden.

Hoe moet ik gedroogde abrikozen invriezen?
Plaats de gedroogde abrikozen in een luchtdichte zak of bakje dat geschikt is voor invriezen en verzegel het goed.

Moet ik gedroogde abrikozen vooraf behandelen voordat ik ze invries?
In de meeste gevallen hoef je gedroogde abrikozen niet vooraf te behandelen voordat je ze invriest.

Hoelang kunnen gedroogde abrikozen in de vriezer bewaard blijven?
Gedroogde abrikozen kunnen tot 6-12 maanden in de vriezer worden bewaard zonder significant kwaliteitsverlies.

Hoe moet ik gedroogde abrikozen ontdooien nadat ze zijn ingevroren?
Om gedroogde abrikozen te ontdooien, kun je ze het beste in de koelkast leggen gedurende enkele uren of ‘s nachts.

Kunnen ingevroren gedroogde abrikozen direct uit de vriezer worden gegeten?
Ja, je kunt ingevroren gedroogde abrikozen direct uit de vriezer eten, hoewel ze mogelijk iets harder zijn dan wanneer ze ontdooid zijn.

Kunnen ingevroren gedroogde abrikozen worden gebruikt in recepten?
Ja, ingevroren gedroogde abrikozen kunnen worden gebruikt in recepten zoals smoothies, bakken, en stoofschotels, hoewel ze misschien iets langer nodig hebben om te koken of te bakken, afhankelijk van het recept.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept