Site Overlay
Guave invriezen

Guave invriezen

Guave invriezen? Misschien zou je dit niet verwachten, het is immers een tropische vrucht, maar guave kan inderdaad worden ingevroren.

Dat is bijvoorbeeld erg handig als je een halve guave over hebt gehouden, want verse guave kun je eigenlijk niet langer dan ongeveer 4 dagen in de koelkast bewaren, en weggooien is natuurlijk ook zonde.

Maar het invriezen van dit fruit kan ook praktisch zijn als je meerdere vruchten tegelijkertijd wilt invriezen.

Hoe Guave invriezen?

Guave invriezen doe je door de vruchten eerst te schillen. Alleen het vruchtvlees kan ingevroren worden. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Fruit
Keuken Internationaal
Trefwoord Guave invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 68 kcal

Ingrediënten

  • Guave

Instructies

  1. De guave schillen en het vruchtvlees in stukjes snijden.
  2. Verpakken in diepvriesbakken of diepvrieszakjes, luchtdicht afsluiten, en voorzien van een label met naam en datum.

  3. Minimaal 24 uur laten invriezen in de vriezer.

Mij Hoe ik guave invries?

Guave invriezen is een geweldige manier om dit exotische fruit langer te kunnen bewaren en ervan te genieten, zelfs als het niet in het seizoen is. Ik eet het zo graag en het idee dat ik altijd een voorraadje in de vriezer heb, maakt me heel gelukkig. Het invriezen van guave behoudt niet alleen de smaak, maar ook de voedingsstoffen, waardoor het een gezonde en handige snack blijft.

Om guave in te vriezen, begin ik met het kiezen van rijpe, maar niet overrijpe vruchten. Ze moeten stevig aanvoelen met een lichte zachtheid bij aanraking. Na het wassen en drogen, snijd ik de guaves in hapklare stukjes. Ik verwijder de schil meestal niet, omdat deze ook eetbaar is en een mooie textuur toevoegt wanneer het fruit wordt ontdooid. Vervolgens verdeel ik de stukjes op een bakplaat en leg ik ze in de vriezer. Dit zorgt ervoor dat de stukjes niet aan elkaar plakken wanneer ze volledig bevroren zijn.

Na een paar uur haal ik de bakplaat uit de vriezer en doe ik de bevroren guave stukjes over in luchtdichte diepvrieszakken of bakjes. Dit helpt om vriesbrand te voorkomen en de kwaliteit van de guave te behouden. Elke keer dat ik zin heb in een tropische traktatie, haal ik gewoon een paar stukjes uit de vriezer en laat ik ze even ontdooien. Ze zijn heerlijk in smoothies, yoghurt of gewoon als een verfrissende snack. Guave invriezen is een eenvoudige manier om altijd een stukje zomer bij de hand te hebben, ongeacht het seizoen.

Guave langer bewaren met behulp van vacumeren.

Hieronder vind je de stappen om guave te vacumeren en de verwachte houdbaarheid in de koelkast en vriezer:

  1. Bereid de guave voor door deze te schillen, eventuele zaden te verwijderen en in gewenste stukjes te snijden.
  2. Plaats de stukjes in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de guave gelijkmatig wordt verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
  3. Sluit de vacuümzakken volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
  4. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zakken verwijderen.
  5. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zakken goed af.

Houdbaarheid

  • Vacuümverpakte guave kan tot ongeveer 1 tot 2 weken worden bewaard in de koelkast, afhankelijk van de versheid van de guave voor het vacumeren.
  • Vacuümverpakte guave kan tot ongeveer 6 maanden worden bewaard in de vriezer. Zorg ervoor dat de guave goed is afgesloten en beschermd tegen vriesbrand om de kwaliteit te behouden.

Het vacuüm verpakken van guave helpt de blootstelling aan lucht te minimaliseren, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de guave langer vers blijft. Let op dat de smaak en textuur van de guave behouden blijven na vacumeren. Verbruik de guave binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.

Mij Mijn advies en tips?

Zorg ervoor dat je alleen de meest rijpe guaves kiest om in te vriezen. Rijpe guaves hebben een zoetere smaak en een zachtere textuur, wat ervoor zorgt dat ze na het invriezen nog steeds lekker smaken. Controleer op een licht zachte schil en een heerlijke geur.

Voor je de guaves invriest, moet je ze grondig wassen en volledig laten drogen. Dit helpt om vuil en bacteriën te verwijderen die de kwaliteit kunnen verminderen. Dep ze droog met een schone handdoek om overtollig vocht te verwijderen.

Schil de guaves en snijd ze in kleine, hapklare stukken. Dit maakt het makkelijker om ze later te gebruiken in smoothies, salades of desserts. Het is veel handiger dan hele vruchten in te vriezen en achteraf te moeten schillen en snijden.

Blancheer de stukjes guave kort in kokend water gedurende 1 tot 2 minuten, en koel ze dan snel af in ijswater. Dit proces helpt om de kleur, smaak en voedingsstoffen beter te behouden tijdens het invriezen.

Leg de stukjes guave op een bakplaat bekleed met bakpapier en vries ze eerst los in. Zodra de stukjes bevroren zijn, kun je ze in een luchtdichte zak of bak doen. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken en maakt het makkelijker om precies de hoeveelheid te pakken die je nodig hebt.

Als je van een zoetere smaak houdt, kun je de stukjes guave in suiker of lichte suikersiroop invriezen. Dit helpt niet alleen om de smaak te versterken, maar voorkomt ook dat de guave uitdroogt in de vriezer.

Vergeet niet om de zakken of bakken met de ingevroren guaves te labelen. Schrijf de datum van invriezen en de inhoud op de verpakking. Dit helpt je om bij te houden hoelang de guave al in de vriezer ligt en zorgt ervoor dat je oudere voorraden eerst gebruikt.

Hoewel guave technisch gezien langer ingevroren kan blijven, is het aan te raden om de ingevroren guave binnen zes maanden te gebruiken. Na deze periode kunnen smaak en textuur achteruitgaan. Voor de beste culinaire ervaring, geniet je het meest van je guave binnen dit tijdsbestek.

Veelgestelde vragen

Kan ik guave in zijn geheel invriezen?
Ja, je kunt hele guaves invriezen, maar het is raadzaam om ze eerst te schillen en in stukken te snijden voor gemakkelijker gebruik later.

Moet ik de zaden verwijderen voordat ik guave invries?
Het verwijderen van de zaden is niet noodzakelijk, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan om ze te verwijderen voordat ze de guave invriezen.

Hoe bereid ik guave voor op invriezen?
Schil de guave, snij hem in stukken of plakjes en verwijder eventueel de zaden. Zorg ervoor dat de guave volledig droog is voordat je hem in de vriezer plaatst.

Kan ik guave invriezen zonder suiker toe te voegen?
Ja, je kunt guave invriezen zonder suiker toe te voegen. Als je echter van plan bent om de guave later te gebruiken in recepten waarvoor suiker nodig is, kun je overwegen om suiker toe te voegen voordat je hem invriest.

Hoelang kan ik guave bewaren in de vriezer?
Guave kan tot 8-12 maanden worden bewaard in de vriezer als hij op de juiste manier is verpakt om vriesbrand te voorkomen.

Moet ik een speciale verpakking gebruiken voor het invriezen van guave?
Het is raadzaam om luchtdichte zakken of bakken te gebruiken om de guave in te vriezen en vriesbrand te voorkomen. Je kunt ook plasticfolie gebruiken om de guave goed af te sluiten voordat je hem in de vriezer plaatst.

Hoe ontdooi ik bevroren guave?
Om bevroren guave te ontdooien, kun je deze het beste langzaam in de koelkast laten ontdooien. Je kunt de ontdooide guave vervolgens gebruiken in smoothies, desserts of andere gerechten.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept