Site Overlay
Jam invriezen

Jam invriezen

Jam invriezen, en waarschijnlijk zul je nu terwijl je dit leest, je hoofd lichtjes heen en weer bewegen, is wel mogelijk.

Het is alleen veel minder lang houdbaar dan in een afgesloten jampot. Daar is de jam namelijk al snel tot 2 jaar houdbaar.

Een geopende jampot jam is tot maximaal 4 maande houdbaar, mits je de jam goed afsluit met een deksel.

Bij het invriezen heb je een kortere houdbaarheidsduur, en het is dus de vraag of het verstandig is om in te vriezen, maar soms kan het noodzakelijk zijn.

Overigens gaan we er hier vanuit dat de jam gewoon met suiker of geleisuiker gemaakt is. Juist de suiker zorgt voor een langere houdbaarheid.

Hoe Jam invriezen?

Jam invriezen kun je het beste in een klein afsluitbaar diepvriesdoosje doen, hoewel je in sommige omstandigheden ook in glas kunt invriezen. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Gerechten
Keuken Internationaal
Trefwoord Jam invriezen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Porties 1 Portie
calorieën 287 kcal

Ingrediënten

 • Jam gekocht of zelf gemaakt

Instructies

 1. Schep de jam in een klein diepvriesbakje, en sluit het bakje met de deksel luchtdicht af.

 2. Eventueel een etiket erop plakken met naam en datum.

 3. In de vriezer plaatsen, en daar minimaal 24 uur laten invriezen.

Mij Hoe ik jam invries?

Jam invriezen is een van die kleine keukenhandelingen die mijn leven zoveel makkelijker maakt. Stel je voor: een koude winterochtend, de wind waait om het huis, en ik open mijn vriezer om een potje zelfgemaakte aardbeienjam tevoorschijn te halen. Dat beetje zomer in een potje maakt het verschil. Ik hou ervan om mijn jam zelf te maken, meestal van seizoensgebonden fruit dat ik vers van de markt haal. Zodra ik een paar potjes klaar heb, gaat een deel meteen de vriezer in, zodat ik er maanden later nog van kan genieten.

Het proces van invriezen voelt bijna therapeutisch. Na het koken en bottelen van de jam, laat ik het eerst volledig afkoelen. Dan giet ik de jam in luchtdichte bakjes, vaak van die handige kunststof bakjes die ik overal in mijn keuken heb liggen. Soms gebruik ik ook speciale vrieszakjes, vooral als de ruimte in de vriezer beperkt is. Ik zorg ervoor dat ik een klein beetje ruimte overlaat in de bakjes of zakjes, omdat de jam nog iets uitzet bij het bevriezen. Vervolgens label ik alles met de datum en de soort jam, zodat ik altijd weet wat ik in huis heb.

Niets is zo bevredigend als het moment waarop ik de jam uit de vriezer haal. Het is niet alleen een herinnering aan die zonnige dagen waarop ik het fruit plukte, maar ook een klein moment van trots omdat ik iets met mijn eigen handen heb gemaakt. Ik kan niet wachten om een dikke laag van die heerlijke jam op een versgebakken boterham te smeren, of een lepel vol in mijn yoghurt te doen voor een zoete start van de dag. Het invriezen van jam zorgt ervoor dat ik altijd een voorraadje zomer in huis heb, klaar om elke dag wat vrolijker te maken.

Jam ontdooien en bereiden

Jam kun je het beste in de koelkast ontdooien. Bij kamertemperatuur kan de jam gaan schiften, maar ook de suiker kristalliseren.

Ontdooi je in de koelkast, ontdooi je de jam langzaam, en blijft de consistentie en smaak beter beschermd.

Hoelang kun je Jam bewaren?

Zoals reeds geschreven kun je jam met suiker of geleisuiker, tot 3 maanden in de vriezer bewaren.

In een ongeopende jampot, kan de jam tot 2 jaar bewaard worden, en hoeft de jam niet in de koelkast bewaard worden.

Een geopende pot moet je met de deksel afsluiten, en de jam blijft dan in de koelkast tot maximaal 4 maanden goed.

Jam langer bewaren met behulp van vacumeren.

Om jam langer te bewaren met behulp van vacuümverpakking, volg je deze stappen:

 1. Bereid de jam volgens je favoriete recept en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
 2. Giet het in schone, gesteriliseerde glazen potten, zorg ervoor dat de potten niet helemaal vol zijn, laat wat ruimte aan de bovenkant vrij.
 3. Sluit de potten goed af met deksels.
 4. Plaats de gevulde potten in een grote pan met water en breng het water aan de kook. Zorg ervoor dat de potten volledig onder water staan.
 5. Laat de potten ongeveer 10 tot 15 minuten in het kokende water staan om ze te pasteuriseren. Dit helpt om eventuele bacteriën te doden en de jam langer houdbaar te maken.
 6. Verwijder de potten voorzichtig uit het kokende water en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.
 7. In principe is de jam nu vacuüm, en kan afgesloten tot een jaar bewaard worden, mits door en droog bewaard.

Mij Mijn advies en tips?

Gebruik siliconen muffinvormen om je jam in te vriezen. Dit maakt het makkelijk om de jam uit de vorm te halen zodra deze bevroren is. Bovendien heb je direct perfect geportioneerde stukjes jam die je gemakkelijk kunt gebruiken.

Voeg een klein beetje citroensap toe aan je jam voordat je deze invriest. Dit helpt niet alleen om de smaak te behouden, maar het zorgt er ook voor dat de jam minder snel verkleurt. Je zult merken dat je jam na het ontdooien nog steeds die prachtige, heldere kleur heeft.

Investeer in herbruikbare glazen potten met luchtdichte deksels. Glazen potten voorkomen dat er geurtjes van andere voedingsmiddelen in de vriezer in je jam trekken. Bovendien zijn ze milieuvriendelijker dan plastic.

Vergeet niet de datum op de potten te schrijven wanneer je de jam invriest. Jam blijft ongeveer een jaar goed in de vriezer, maar door de datum erop te schrijven, weet je precies wanneer je de jam hebt ingevroren en kun je ervoor zorgen dat je de oudste potten eerst gebruikt.

Door de jam in kleine porties in te vriezen, kun je steeds precies de hoeveelheid jam ontdooien die je nodig hebt. Dit voorkomt verspilling en zorgt ervoor dat je altijd verse jam bij de hand hebt. Gebruik bijvoorbeeld kleine ijsblokjesvormen voor perfect gedoseerde porties.

Als je een grote hoeveelheid jam wilt invriezen, kun je dit het beste in lagen doen. Giet een dunne laag jam in de pot en laat deze een beetje opstijven in de vriezer voordat je de volgende laag toevoegt. Dit voorkomt dat de jam aan elkaar plakt en maakt het makkelijker om later kleine hoeveelheden te ontdooien.

Jam zet uit als het bevriest, dus zorg ervoor dat je wat ruimte overlaat in de potten om te voorkomen dat ze barsten. Een halve centimeter ruimte aan de bovenkant van de pot moet voldoende zijn. Dit voorkomt niet alleen barsten, maar zorgt ook voor een betere textuur na het ontdooien.

Ontdooi je jam altijd langzaam in de koelkast. Dit helpt om de textuur en smaak beter te behouden. Snel ontdooien op kamertemperatuur kan ervoor zorgen dat de jam waterig wordt en zijn smaak verliest. Geef het de tijd om rustig en gelijkmatig te ontdooien voor het beste resultaat.

Veelgestelde vragen

Kan ik zelfgemaakte jam invriezen?
Ja, zelfgemaakte jam invriezen is een prima bewaarmethode om de houdbaarheid te verlengen.

Moet ik speciale potten gebruiken voor het invriezen van jam?
Ja, gebruik potten die geschikt zijn voor invriezen. Zorg ervoor dat ze voldoende ruimte overlaten voor uitzetting tijdens het invriezen.

Hoelang kan jam worden ingevroren?
Jam kan tot 6 maanden worden ingevroren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit, maar het is het beste om het binnen 3 tot 4 maanden te gebruiken voor optimale smaak.

Moet ik de jam laten afkoelen voordat ik het invries?
Ja, laat de jam volledig afkoelen voordat je het invriest om condensatie te voorkomen, wat de kwaliteit kan aantasten.

Hoe kan ik ingevroren jam ontdooien?
Ontdooi de jam langzaam in de koelkast om de textuur te behouden. Als je haast hebt, kun je de jam in een kom met warm water plaatsen om het ontdooiproces te versnellen.

Kan ik ingevroren jam opnieuw invriezen nadat het ontdooid is?
Het wordt afgeraden om jam opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal ontdooid is, omdat dit de smaak en textuur kan aantasten.

Hoe kan ik controleren of ingevroren jam nog goed is?
Controleer op tekenen van bederf, zoals veranderingen in kleur, geur of textuur. Als de jam vreemd ruikt of er ongebruikelijk uitziet, is het beter om het weg te gooien.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept