Site Overlay
Spaghetti invriezen

Spaghetti invriezen

Spaghetti invriezen lijkt misschien een beetje onnodig en raar, maar als je snel wat om te eten klaar wilt hebben of als je veel spaghetti over hebt, dan kun je deze dus het beste invriezen.

In ons geval spreken we ook niet van de spaghetti alleen, we spreken hier namelijk van het gerecht spaghetti, dus van de noedels met saus, vlees, en kaas.

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten van dit gerecht, maar in Nederland wordt de spaghetti traditioneel met tomatensaus, gehakt en Parmezaanse kaas gegeten.

Wat je wel moet weten, is dat de Nederlandse versie van het gerecht natuurlijk niet zo lekker dan de originele Italiaanse variant is.

De Italiaanse versie wordt namelijk met veel groenten en verschillende kruiden afgemaakt.

In Amerika wordt dit gerecht bijvoorbeeld niet met het losse gehakt, maar met grote gehaktballen gemaakt.

In bijna elk land hebben ze dus een eigen variatie van het smakelijke gerecht, maar het blijft natuurlijk altijd een gerecht uit noedels, saus, vlees, en kaas.

Hoe Spaghetti invriezen?

Spaghetti invriezen kun je op een paar verschillende manieren, hier maakt het niet uit of je deze uit de winkel haalt of als je deze zelf maakt.

Nu vraag je je zeker af, of je de spaghetti, dus het gerecht, in de winkel kunt kopen.

Het antwoord hierop is misschien een klein beetje verrassend, maar het is mogelijk om in verschillende winkels een pakketje met de al gekookte noedels en de kant-en-klare saus erin te kopen.

Gang Gerechten
Keuken Italiaans
Trefwoord Spaghetti invriezen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 5 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 159 kcal

Ingrediënten

 • Spaghetti

Instructies

Kant-en-klare spaghetti

 1. Om de kant-en-klare spaghetti in te vriezen heb je alleen maar een vriezer of bij voorkeur een vriesvak nodig, en een diepvriesbakje of zakje als de pasta nog niet verpakt is.

 2. Leg de spaghetti en de saus in de vriezer, let er wel op dat je deze niet al te lang invriest.
 3. Laat deze variant van de spaghetti met saus, vlees en kaas voor minimaal 24 uur in de vriezer invriezen.

Zelf gemaakte spaghetti

 1. Als je het gerecht zelf maakt en wilt invriezen, dan moet je deze zelf goed verpakken.

 2. Je kunt de spaghetti het beste in een diepvriesbak of vrieszak doen.
 3. Leg de bak of de zak in de vriezer.
 4. Laat deze voor minimaal 24 uur in de vriezer voordat je deze er weer uit kunt halen.

Mij Hoe ik spaghetti invries?

paghetti invriezen is iets wat ik recentelijk heb ontdekt, en het heeft mijn leven zoveel gemakkelijker gemaakt. Als iemand die gek is op pasta, maak ik vaak grote hoeveelheden spaghetti. Maar laten we eerlijk zijn, elke dag dezelfde pasta eten kan na een tijdje saai worden. Daarom begon ik na te denken over manieren om mijn overgebleven spaghetti te bewaren zonder dat het zijn smaak of textuur verliest.

Eerst en vooral, als ik spaghetti wil invriezen, zorg ik ervoor dat het goed is afgekoeld. Het lijkt misschien een detail, maar het is cruciaal. Warme spaghetti in de vriezer stoppen kan condensatie veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot ijskristallen en een waterige pasta als ik het later weer opwarm. Dus laat ik het altijd op kamertemperatuur komen voordat ik het in luchtdichte bakjes of diepvrieszakken doe. Wat ik ook heb gemerkt, is dat het handig is om de spaghetti in porties te verdelen voordat ik het invries. Op die manier kan ik precies de hoeveelheid pakken die ik nodig heb, zonder dat ik telkens de hele boel hoef te ontdooien.

Een andere tip die ik toepas, is om een beetje olijfolie door de spaghetti te mengen voordat ik het invries. Dit helpt om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt als het eenmaal bevroren is. En geloof me, dat maakt een enorm verschil wanneer je het opnieuw opwarmt. Bij het ontdooien van de spaghetti zet ik het meestal een nacht van tevoren in de koelkast, zodat het langzaam kan ontdooien. Maar als ik haast heb, gebruik ik de magnetron of dompel ik de diepvrieszak in warm water.

Wat ik echt fijn vind aan spaghetti invriezen, is dat het me de mogelijkheid geeft om snel een heerlijke maaltijd op tafel te zetten, zelfs op drukke dagen. Ik kan mijn favoriete saus maken of gewoon een eenvoudige aglio e olio bereiden, en het smaakt nog steeds vers. Het is echt een gamechanger geweest in mijn keukenroutine. Zo hoef ik nooit meer eten weg te gooien en kan ik altijd genieten van mijn favoriete pasta, wanneer ik maar wil.

Spaghetti ontdooien en bereiden

Spaghetti, dus het gerecht, kun je op maar 2 verschillende manieren laten ontdooien.

Je kunt deze dus in de koelkast laten ontdooien, of je verwarmt het direct langzaam op.

Let er wel op dat als je deze gelijk verwarmt dat het dan wel wat langer kan duren totdat het gerecht klaar is.

Hoelang kun je Spaghetti bewaren?

Spaghetti met saus, vlees, en kaas kun je in de vriezer maximaal 3 maanden bewaren.

De spaghetti moet hiervoor wel goed verpakt zijn. Heb je het gerecht namelijk niet goed verpakt, dan heb je grote kans op vriesbrand.

Bewaar je de spaghetti niet in de vriezer, dan kun je van een maximale bewaartijd van 2 dagen in de koelkast uit gaan.

Spaghetti langer bewaren met behulp van vacumeren.


Om spaghetti langer te bewaren met behulp van vacuümverpakking, volg je deze stappen:

 1. Kook het volgens de instructies op de verpakking, maar kook het iets minder lang dan gebruikelijk, zodat het nog stevig is.
 2. Giet de pasta af en spoel het af onder koud water om het kookproces te stoppen.
 3. Laat de spaghetti volledig afkoelen voordat je verder gaat.
 4. Verdeel de afgekoelde spaghetti in porties en plaats elke portie in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de spaghetti gelijkmatig wordt verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
 5. Sluit de vacuümzakken volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
 6. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zakken verwijderen.
 7. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zakken goed af.
 8. Bewaar de vacuümverpakte spaghetti in de koelkast of vriezer voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de spaghetti langer vers blijft. Let op dat de smaak en textuur behouden blijven na vacumeren. Verbruik de spaghetti binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.

Mij Mijn advies en tips?

Het invriezen van spaghetti werkt het beste als je luchtdichte bakjes gebruikt. Plastic zakjes met een ritssluiting of diepvriesbakjes met een goed sluitende deksel zijn ideaal. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht eruit haalt voordat je de bakjes sluit. Dit voorkomt vriesbrand en zorgt ervoor dat je spaghetti vers blijft.

Vries je spaghetti in kleine porties in, zodat je later alleen hoeft op te warmen wat je nodig hebt. Dit bespaart tijd en energie. Maak porties die je in één keer kunt opeten, zodat je niet steeds de hele bak hoeft te ontdooien.

Het kan handig zijn om je spaghetti te mengen met saus voordat je het invriest. Dit voorkomt dat de pasta uitdroogt en zorgt voor een heerlijke smaak wanneer je het weer opwarmt. De saus helpt ook om de spaghetti te beschermen tegen vriesbrand.

Voordat je spaghetti invriest, is het belangrijk om het volledig te laten afkoelen. Heet voedsel kan condensatie veroorzaken in de diepvries, wat kan leiden tot ijsvorming en een minder smakelijke maaltijd. Laat je spaghetti op kamertemperatuur komen voordat je het invriest.

Vergeet niet om je bakjes te labelen met de inhoud en de datum waarop je de spaghetti hebt ingevroren. Dit helpt je om bij te houden hoelang het al in de vriezer ligt en voorkomt dat je per ongeluk bedorven voedsel eet. Een simpele sticker en een pen zijn hiervoor voldoende.

Om te voorkomen dat je spaghetti aan elkaar plakt, kun je een klein beetje olijfolie toevoegen en goed door de pasta mengen voordat je het invriest. Dit helpt om de structuur van de spaghetti te behouden en maakt het makkelijker om later op te warmen.

Zet je vriezer op de koudste stand een paar uur voordat je de spaghetti invriest. Dit zorgt ervoor dat je spaghetti snel bevriest en voorkomt de vorming van grote ijskristallen, die de textuur van je pasta kunnen aantasten.

Wanneer je klaar bent om je ingevroren spaghetti op te eten, kun je het beste opwarmen in een stoombad. Dit houdt de pasta vochtig en voorkomt dat het uitdroogt. Plaats de bakken of het zakje met spaghetti in een kom met heet water en laat het rustig ontdooien en opwarmen. Dit is een zachte manier om je spaghetti weer tot leven te brengen.

Veelgestelde vragen

Kan ik gekookte spaghetti invriezen?
Ja, je kunt gekookte spaghetti invriezen. Zorg ervoor dat de spaghetti goed is afgekoeld voordat je het invriest om condensatie te voorkomen.

Hoe moet ik gekookte spaghetti invriezen?
Verdeel de gekookte spaghetti in porties en plaats deze in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakjes. Druk overtollige lucht uit de zakken voordat je ze afsluit om de versheid te behouden.

Hoelang kan ik gekookte spaghetti in de vriezer bewaren?
Gekookte spaghetti kan tot 2 maanden in de vriezer worden bewaard zonder veel kwaliteitsverlies.

Hoe ontdooi ik ingevroren spaghetti?
Zet de ingevroren spaghetti in de koelkast om langzaam te ontdooien. Je kunt het ook direct in kokend water plaatsen om het snel te ontdooien.

Kan ik saus toevoegen aan ingevroren spaghetti voordat ik het invries?
Ja, je kunt saus toevoegen aan de spaghetti voordat je het invriest. Dit kan handig zijn voor snelle maaltijden, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan om de saus apart te bewaren en toe te voegen nadat de spaghetti is ontdooid.

Kan ik spaghetti opnieuw invriezen nadat het is ontdooid?
Het wordt niet aanbevolen om spaghetti opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de textuur en smaak kan beïnvloeden.

Kan ik spaghetti rechtstreeks vanuit de vriezer opwarmen?
Ja, je kunt spaghetti rechtstreeks vanuit de vriezer opwarmen. Verwarm het in de magnetron of in een pan op het fornuis met een beetje water of saus om uitdroging te voorkomen.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept