Site Overlay
Knolselderij invriezen

Knolselderij invriezen

Knolselderij invriezen is net zo goed mogelijk als de gewone bladselderij invriezen. Hoewel je bij knolselderij zowel blad als knol kunt invriezen.

Het is een geliefde soort groente dat vaak gebruikt wordt in soepen of in pastasauzen. Het geeft een beetje extra pit aan diverse gerechten. Je kunt overigens de knol ook gebruiken om er hutspot mee te maken in plaats van aardappelen.

Een veelzijdige groente dat niet altijd in verse toestand in de winkels te verkrijgen is, of juist best wel duur kan zijn.

Invriezen is dus een goede optie om van een lagere prijs te profiteren, of wanneer je veel van de knol over hebt gehouden.

Overigens kun je ook gerechten met knolselderij invriezen, en zelfs puree gemaakt van knolselderij.

Hoe Knolselderij invriezen?

Knolselderij invriezen kan dus prima, maar gooi ook de stelen en het blad dat er vaak aan zit niet weg. Het blad is eigenlijk bladselderij, en ook de stelen kun de prima in soepen of sauzen gebruiken. Beide kun je ook gewoon invriezen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord knolselderij invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 100 kcal

Ingrediënten

  • 1 Knolselderij

Instructies

  1. De knol goed schoonmaken, wassen, en schillen.

  2. Bovenkant een stukje afsnijden en ook aan de onderkant.

  3. Eventueel ook blad en steel in stukjes snijden, net als de knol.

  4. De stukken van de knol in kokend water doen en 3 minuten blancheren. De stelen en het blad hoef je niet te blancheren.

  5. Afgieten en zoveel mogelijk droog deppen.

  6. Verpakken in diepvrieszakken of diepvriesbakken. Voorzien van etiket met naam en datum.

  7. Minimaal 24 uur in de vriezer leggen om in te vriezen.

Knolselderij ontdooien en bereiden

Knolselderij kun je direct vanuit de vriezer, dus nog niet ontdooit, gebruiken. Direct toevoegen aan gerechten is het beste, maar zorg voor het invriezen dan wel dat de porties niet te groot zijn, en dat de knol in kleine stukken gesneden wordt.

Hoe lang kun je knolselderij bewaren?

Knolselderij kun je ongeveer 12 maanden bewaren in de vriezer.

Knolselderij kun je ongeveer een week buiten de koelkast bewaren, mits donker en koel.

In de koelkast tot wel drie weken. Mits droog bewaard en laat zoveel mogelijk böad en stelen er aan zitten.

Knolselderij langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken kan helpen om de versheid langer te behouden en de houdbaarheid te verlengen.

In de koelkast kan vacuüm verpakte knolselderij tot wel 2 tot 3 weken bewaard blijven.

In de vriezer kan vacuüm verpakte knolselderij tot 10 tot 12 maanden bewaard worden, net zo lang dus.

Zorg ervoor dat de groente volledig droog is voordat je het vacuüm verpakt om te voorkomen dat er vocht in de verpakking komt, wat kan leiden tot kwaliteitsverlies. Label de verpakking ook met de datum van verpakking, zodat je de versheid ervan kunt bijhouden.

Kun je knolselderij bevroren gebruiken in gerechten?

Bevroren knolselderij behoudt over het algemeen zijn smaak en textuur goed wanneer het wordt ingevroren. Dit maakt het een handige optie om te gebruiken in verschillende gerechten, vooral als verse knolselderij niet beschikbaar is of buiten het seizoen is.

Je kunt het bevroren toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, ovenschotels en roerbakgerechten. Het kan direct vanuit de vriezer aan het gerecht worden toegevoegd en tijdens het koken ontdooien en gaar worden.

Als je de knolselderij wilt ontdooien voordat je hem gebruikt, kun je hem het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast. Hierdoor kan hij gelijkmatig ontdooien en behoudt hij zijn textuur beter.

Een handige en voedzame toevoeging aan verschillende gerechten en kan gemakkelijk worden bewaard voor langere tijd.

Veelgestelde vragen

Kan ik knolselderij invriezen?
Ja, deze groente kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik knolselderij blancheren voordat ik het invries?
Ja, het wordt aanbevolen om de groente kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik knolselderij voor het invriezen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de in blokjes gesneden knol toe en kook het gedurende 2 tot 3 minuten. Verwijder vervolgens de knolselderij en dompel het direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik knolselderij in blokjes snijden voordat ik het invries?
Ja, het is raadzaam om de groente in blokjes of reepjes te snijden voordat je het invriest. Dit vergemakkelijkt het portioneren en gebruik later.

Hoe bewaar ik ingevroren knolselderij?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde knolselderij in luchtdichte diepvrieszakken of bakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren knolselderij bewaren?
Het kan ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren knolselderij?
Je kunt het ingevroren rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen of roerbakgerechten zonder het eerst te ontdooien. Als je het wilt ontdooien, laat het dan langzaam in de koelkast ontdooien voordat je het gebruikt.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.