Site Overlay
Leverworst invriezen

Leverworst invriezen

Leverworst invriezen kan wel, maar het is geen gemakkelijke soort worst om in te vriezen. De reden daartoe is natuurlijk duidelijk, want het is een vrij zachte worst.

Het probleem is overigens vaak niet het invriezen, maar juist het weer ontdooien. Daar kan de structuur van de worst door verkeerd ontdooien nog zachter worden, en daardoor is na het ontdooien de worst vaak niet echt lekker meer.

Maar als je de onderstaande invriesmethode, en de onderstaande ontdooimethode gebruikt, kun je leverworst goed invriezen.

Hoe Leverworst invriezen?

Leverworst invriezen doen we niet door de worst te verpakken en daarna in een diepvrieszak of diepvriesbak te doen. We doen dit op een ietwat andere manier, om de worst beter houdbaar te maken. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Gang Vlees
Keuken Internationaal
Trefwoord Leverworst invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag 3 uur
Totale tijd 1 dag 3 uur 10 minuten
Porties 1 Leverworst
calorieën 305 kcal

Ingrediënten

 • 1 Leverworst.

Instructies

 1. Leg bakpapier op een bakplaat, die we straks niet in de oven doen, maar in de vriezer.

 2. Snij de leverworst in plakjes of in stukken. De leverworst kun je eventueel van het velletjes ontdoen, maar het hoeft niet. Grotere stukken kun je het beste in het velletje of het plastic laten zitten.
 3. Leg de plakken of de stukken op de bakplaat.
 4. Zet de bakplaat gedurende 2 tot 3 uur in de vriezer.

 5. Na 2 uur haal je de bakplaat weer uit de vriezer.

 6. Nu verpakken je de plakken leverworst of de stukken in diepvrieszakken of diepvriesbakken.

 7. Luchtdicht afsluiten en voorzien van een etiket met daarop de naam en de invriesdatum.
 8. Minimaal 24 uur in de vriezer laten invriezen.

Leverworst ontdooien en bereiden

Leverworst ontdooien doen we niet bij kamertemperatuur, omdat de worst dan heel zacht kan worden door het temperatuurverschil.

We ontdooien de worst verpakt in de koelkast. Dit kan 12 tot 24 uur duren.

Hoe lang kun je Leverworst bewaren?

Bij gekocht leverworst, en er zijn natuurlijk weinig mensen die zelf leverworst maken, moet je vooral op de datum op de verpakking kijken. Staat het er niet op, vraag er dan om bij bijvoorbeeld de slager.

Leverworst die nog houdbaar is kan dus worden ingevroren. De houdbaarheid is dan maximaal 3 maanden nadat de worst werd ingevroren.

Leverworst langer bewaren met behulp van vacumeren.

Hieronder volgen de stappen om leverworst te vacumeren en de houdbaarheid ervan in de koelkast en vriezer:

Vacumeren van leverworst:

 1. Snijd de leverworst in porties die je wilt bewaren, als dat nodig is.
 2. Plaats elke portie leverworst in een geschikte vacuümbak. Zorg ervoor dat de leverworst gelijkmatig wordt verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
 3. Sluit de vacuümbakken volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
 4. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de bakken verwijderen.
 5. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zakken of containers goed af.

Houdbaarheid in de koelkast

Vacuüm verpakte leverworst blijft over het algemeen langer vers in de koelkast dan niet-vacuüm verpakte leverworst. Het kan tot ongeveer 1 tot 2 weken worden bewaard, afhankelijk van factoren zoals de versheid van de leverworst voordat het werd vacuüm verpakt en de temperatuur van de koelkast.

Houdbaarheid in de vriezer

Vacuüm verpakte leverworst kan in de vriezer worden bewaard voor een langere houdbaarheid. Het kan tot ongeveer 2 tot 3 maanden worden bewaard in de vriezer en soms zelfs langer, afhankelijk van de kwaliteit van de verpakking en de vriestemperatuur.

Het is echter altijd belangrijk om de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de leverworst te controleren en de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen voor optimale versheid en veiligheid.

Veelgestelde vragen

Kan ik leverworst invriezen?
Ja, je kunt leverworst invriezen om het langer te bewaren.

Moet ik de leverworst in de verpakking laten voordat ik het invries?
Het is het beste om de originele verpakking te behouden of de leverworst over te brengen naar een luchtdichte verpakking voordat je het invriest. Dit helpt voorkomen dat de leverworst uitdroogt en beschermt het tegen vriesbrand.

Hoelang kan ik leverworst invriezen?
Leverworst kan tot ongeveer 2 tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard zonder significant verlies van kwaliteit.

Hoe ontdooi ik ingevroren leverworst?
Het is het beste om ingevroren leverworst langzaam te laten ontdooien in de koelkast om de textuur en smaak te behouden. Dit kan enkele uren tot een nacht duren, afhankelijk van de grootte van de leverworst.

Kan ik ingevroren leverworst direct in gerechten gebruiken zonder te ontdooien?
Ja, je kunt ingevroren leverworst direct in gerechten gebruiken, zoals in soepen of stoofschotels, zonder te ontdooien. Snijd de leverworst indien nodig in plakjes of blokjes terwijl het nog bevroren is.

Hoe kan ik zien of ingevroren leverworst nog goed is?
Controleer op tekenen van vriesbrand, zoals uitgedroogde plekken of verkleuringen. Als de leverworst er nog steeds goed uitziet en ruikt, is het meestal veilig om te eten.

Kan ik ingevroren leverworst opnieuw invriezen nadat het is ontdooid?
Het wordt over het algemeen afgeraden om voedsel opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de kwaliteit en veiligheid van het voedsel kan beïnvloeden.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.