Site Overlay
Lychee invriezen

Lychee invriezen

Lychee invriezen, en dat weten niet veel mensen, is eigenlijk een goede manier om dit toch wel tere fruit, langer houdbaar te maken.

Vaak worden lychees in blik verkocht of vers, en worden vaak gegeten bij speciale gelegenheden. Het staat bekend als een tropisch fruit, en kan bijvoorbeeld op taarten als decoratie gebruikt worden.

Tegenwoordig wordt het fruit bijna het hele jaar aangeboden, maar er zijn natuurlijk duurdere maanden en goedkopere maanden.

Je kunt dus het fruit goedkoop kopen, en in de vriezer lang bewaren. Zo kun je het hele jaar door genieten van dit fruit, of het fruit als decoratie op taart en in desserts gebruiken.

Hoe lychee invriezen?

Lychee invriezen doe je door de vruchten eerst te pellen, en daarna goed te verpakken. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Fruit
Keuken Internationaal
Trefwoord Lychee invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 66 kcal

Ingrediënten

  • 200 Gram Lychees

Instructies

  1. Pellen, en eventueel droog deppen met keukenpapier.

  2. Vervolgens de vruchten open snijden en de pit verwijderen.

  3. De helften verpakken in diepvriesbak of diepvrieszak, luchtdicht afsluiten, en voorzien van etiket met naam en datum.

  4. Minimaal 24 uur laten invriezen.

Mij Hoe ik lychee invries?

Lychee invriezen is een geweldige manier om deze heerlijke tropische vruchten langer te kunnen bewaren. Als ik lychees koop, wil ik er vaak zoveel mogelijk van genieten, maar ze hebben een beperkte houdbaarheid. Door ze in te vriezen, kan ik op elk moment van het jaar genieten van hun sappige, zoete smaak.

Het invriezen van lychees is vrij eenvoudig. Ik begin altijd met het selecteren van de rijpste en meest verse lychees die ik kan vinden. Het is belangrijk dat de vruchten onbeschadigd zijn en een mooie roze tot rode schil hebben. Nadat ik ze heb geselecteerd, was ik de lychees grondig en verwijder ik de schil en de pit. Soms laat ik de schil eromheen zitten, afhankelijk van hoe ik ze later wil gebruiken. Als ik ze bijvoorbeeld in een dessert wil verwerken, schil ik ze meestal van tevoren.

Eenmaal geschild en ontpit, leg ik de lychees op een bakplaat bekleed met bakpapier, zodat ze afzonderlijk kunnen bevriezen. Dit helpt voorkomen dat ze aan elkaar kleven. Na een paar uur in de vriezer zijn ze stevig genoeg om in een luchtdichte zak of bak te worden overgebracht. Zo blijven ze maandenlang goed zonder smaak of textuur te verliezen.

Elke keer dat ik trek heb in lychees, haal ik er een paar uit de vriezer en laat ik ze op kamertemperatuur ontdooien. Soms gebruik ik ze direct uit de vriezer in smoothies of cocktails, wat een heerlijke verfrissende touch geeft. Invriezen is echt een fantastische manier om ervoor te zorgen dat ik het hele jaar door van mijn favoriete fruit kan genieten, zonder me zorgen te maken over verspilling. Het is een eenvoudig proces dat me telkens weer de smaak van de zomer brengt, zelfs in de koudste maanden van het jaar.

Lychee ontdooien en bereiden

Lychees kun je het beste langzaam laten ontdooien, en dat doe je door de vruchten in de verpakking in de koelkast te zetten of te leggen.

Een zakje kun je dan het beste op een diep bord leggen, zodat smeltwater niet door de hele koelkast gaat.

Hoelang kun je lychee bewaren?

Verse lychee, nog in de schaal, kun je ongeveer een week bewaren in de koelkast, en wat korter op de fruitschaal.

Schoon gemaakte lychees, dus gepeld en zonder pit, kun je in de koelkast 2 dagen bewaren.

Ingevroren kan dit fruit ongeveer een jaar bewaard worden.

Lychee langer bewaren met behulp van vacumeren.

Lychee is niet bijzonder geschikt om te vacumeren vanwege de structuur van de schil en het vruchtvlees. Het vacuümproces kan het vruchtvlees van de lychee beschadigen en de textuur veranderen. Het is beter om lychee te bewaren door ze te schillen en te ontpitten voordat je ze invriest. Op deze manier kunnen ze veilig in de vriezer worden bewaard.

In de koelkast zijn geschilde lychees meestal tot 3 tot 5 dagen houdbaar. In de vriezer, als ze goed verpakt zijn in luchtdichte zakken of bakken, kunnen lychees tot 6 maanden worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat. Zorg ervoor dat je ze goed verpakt om vriesbrand te voorkomen en dat je de datum van invriezen op de verpakking noteert, zodat je weet hoelang ze al in de vriezer liggen.

Mij Mijn advies en tips?

Zorg ervoor dat je alleen de rijpste lychees kiest om in te vriezen. Onrijpe lychees verliezen smaak en textuur tijdens het invriezen. De beste lychees zijn die met een dieproze tot rode schil en die een beetje meegeven wanneer je ze zachtjes indrukt.

Schil de lychees en verwijder de pitten voordat je ze invriest. Dit bespaart je niet alleen tijd als je ze later wilt gebruiken, maar voorkomt ook dat de lychee papperig wordt. De pit kan tijdens het invriezen extra vocht vrijgeven, wat de textuur kan beïnvloeden.

Blancheer de geschilde en ontpitte lychees ongeveer 30 seconden in kokend water en koel ze daarna snel af in ijswater. Dit helpt om de kleur en smaak van de lychee te behouden tijdens het invriezen.

Om de smaak van de lychees optimaal te bewaren, kun je ze invriezen in een lichte suikerwateroplossing. Meng water met een beetje suiker en laat het oplossen. Plaats de lychees in een vriesbakje en voeg het suikerwater toe totdat de lychees volledig bedekt zijn. Dit helpt ook om de structuur van de lychee te behouden.

Spreid de lychees in een enkele laag op een bakplaat en zet deze eerst in de vriezer. Nadat de lychees bevroren zijn, kun je ze in zakken of bakjes doen. Dit voorkomt dat ze aan elkaar kleven, zodat je gemakkelijk porties kunt pakken.

Verpak de lychees in luchtdichte zakken of bakjes voordat je ze in de vriezer plaatst. Dit voorkomt vriesbrand en behoudt de kwaliteit van het fruit. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht uit de verpakking haalt voordat je deze afsluit.

Bevroren lychees zijn niet alleen heerlijk in smoothies, maar ook een geweldige toevoeging aan salades, yoghurt en desserts. Laat ze even ontdooien en geniet van de zoete, sappige smaak. Ze kunnen ook direct uit de vriezer worden gegeten als een verfrissende snack op een warme dag.

Veelgestelde vragen

Kan ik hele lychee invriezen?
Ja, je kunt hele lychee invriezen, maar het is beter om ze eerst te schillen en de pit te verwijderen om de kwaliteit te behouden en ruimte te besparen in de vriezer.

Moet ik lychees schillen voordat ik ze invries?
Ja, het is het beste om het fruit te schillen voordat je ze invriest. Dit helpt om de smaak en textuur van de lychees te behouden en voorkomt dat de schil bitter wordt tijdens het invriezen.

Hoe kan ik lychees het beste invriezen?
Schil de lychees en verwijder de pit. Plaats ze vervolgens in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakken en druk eventuele lucht eruit voordat je ze sluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoelang kan ik bevroren lychees bewaren?
Bevroren lychees kunnen tot 6 maanden tot 1 jaar worden bewaard in de vriezer, mits ze goed zijn verpakt. Zorg ervoor dat je de datum op de verpakking noteert, zodat je weet wanneer het tijd is om ze te gebruiken.

Moet ik bevroren lychees ontdooien voordat ik ze eet?
Lychees kunnen rechtstreeks uit de vriezer worden gegeten als een verfrissende traktatie of toegevoegd worden aan smoothies en desserts zonder ze eerst te ontdooien.

Kan ik lychees gebruiken in warme gerechten na invriezen?
Lychees zijn over het algemeen beter geschikt voor koude gerechten zoals desserts, fruitsalades en drankjes. Het kan de textuur van lychees veranderen als ze worden toegevoegd aan warme gerechten.

Hoe behoud ik de kwaliteit van bevroren lychees?
Zorg ervoor dat de lychees goed zijn verpakt in luchtdichte verpakkingen om vriesbrand te voorkomen. Als de lychees na het ontdooien een beetje zachter lijken, kun je ze het beste gebruiken in gerechten waarbij de textuur minder belangrijk is, zoals smoothies of sauzen.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept