Site Overlay
Oliebollen invriezen

Oliebollen invriezen

Oliebollen invriezen doe je natuurlijk omdat je weer eens een keer te veel gebakken hebt, en weggooien is natuurlijk zonde.

Als je de lekkernij bewaard kun je er immers midden in het jaar ook van genieten. Althans, zo gaat het de meeste mensen die hier terecht zijn gekomen.

We hebben veel te veel, en na de nodige oliebollen achter de kiezen, besluit je dan toch maar eens te kijken of oliebollen ingevroren kunnen worden.

Want je had wel eens gehoord dat ze van het invriezen erg droog kunnen worden, en niets in minder waar.

Vries je de oliebollen echter op de juiste manier in, en vooral ontdooi je ze op de juiste manier, zul je zien en proeven dat dit nogal meevalt.

Hoe Oliebollen invriezen?

Oliebollen invriezen moet je niet doen met oliebollen dit al dagen droog liggen te worden, maar met oliebollen die nog redelijk vers zijn. Bewaar oliebollen altijd na het bakken in een afgesloten plastic zak om ze vers te houden. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Brood en taart
Keuken Internationaal
Trefwoord Oliebollen invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 10 Oliebollen
calorieën 161 kcal

Ingrediënten

  • 10 Oliebollen

Instructies

  1. Vers gebakken oliebollen moeten eerst tot op kamertemperatuur afkoelen.
  2. Verpak de oliebollen in een diepvrieszak of in een diepvriesbak.

  3. Denk erom dat het luchtdicht afgesloten moet worden.
  4. Plak er een etiket op en schrijf daar de naam en de datum op.

  5. Leg de oliebollen in de vriezer en laat deze minimaal 24 uur invriezen.

Mij Hoe ik oliebollen invries?

Oliebollen invriezen is een fantastische manier om het hele jaar door van deze heerlijke traktatie te genieten. Het is een eenvoudige handeling die ervoor zorgt dat ik altijd een voorraadje klaar heb voor onverwachte trek of bezoek. De kunst is om ze goed te bewaren, zodat ze hun smaak en structuur behouden.

Wanneer ik oliebollen heb gebakken of gekocht, zorg ik ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld voordat ik ze invries. Als ik ze te vroeg in de vriezer leg, kunnen ze vochtig worden en dat komt de smaak niet ten goede. Ik pak elke oliebol apart in met plasticfolie of ik gebruik diepvrieszakken waar ik ze voorzichtig in leg. Het is belangrijk om zoveel mogelijk lucht uit de zakken te halen, dit voorkomt vriesbrand en houdt de oliebollen verser.

Wanneer ik zin heb in een oliebol, haal ik ze gewoon uit de vriezer en laat ik ze op kamertemperatuur ontdooien. Soms warm ik ze even op in de magnetron of oven, dan smaken ze bijna net zo lekker als vers gebakken. Een beetje poedersuiker erover en ik waan me meteen weer in de gezellige decembermaand, zelfs midden in de zomer. Het gemak van ingevroren oliebollen betekent dat ik altijd iets lekkers bij de hand heb zonder elke keer opnieuw te moeten bakken.

Oliebollen ontdooien en bereiden

Het ontdooien van oliebollen is net zo belangrijk als het juist verpakken bij het invriezen.

Laat ze in de diepvrieszak of diepvriesbak bij kamertemperatuur ontdooien, het beste op een bord om te voorkomen dat het dooivocht overal heen kan lopen.

Er zijn twee manieren om oliebollen weer te bereiden.

Opwarmen in de magnetron
Leg de oliebollen op een bord, plaats het bord in de magnetron. Nu bij 800 tot 850 watt 20 seconden opwarmen

In de oven
Warm de oven voor op 200 graden.

Leg de oliebollen op een bakblik en doe ze 15 minuten in de oven.

Hoelang kun je oliebollen bewaren?

Oliebollen kun je nog twee tot drie dagen in een afgesloten plastic zak bewaren in de koelkast.

Als je de oliebollen op de bovenstaande manier hebt ingevroren, kun je dit Oudejaarsgebak nog 2 tot 3 maanden bewaren.

Oliebollen langer bewaren met behulp van vacumeren.

Oliebollen zijn over het algemeen niet geschikt om te vacumeren vanwege hun textuur en de neiging om snel zacht en vochtig te worden. Vacuüm verpakken kan leiden tot een ongewenste textuur en het behoud van de smaak en kwaliteit kan worden aangetast.

In plaats daarvan kun je ze het beste op een koele, droge plaats bewaren, bij voorkeur op kamertemperatuur, in een luchtdichte bakken of een afgesloten zak. Op deze manier kunnen ze tot 2 tot 3 dagen vers blijven.

Als je toch oliebollen wilt bewaren voor een langere periode, kun je ze invriezen. Doe dit echter voordat je ze bestrooit met poedersuiker of andere toppings. Ze kunnen tot 1 tot 2 maanden in de vriezer worden bewaard zonder al te veel aan kwaliteit in te boeten. Zorg ervoor dat ze goed zijn verpakt in een luchtdichte zak of bak om vriesbrand te voorkomen.

Mij Mijn advies en tips?

Het lijkt vanzelfsprekend, maar veel mensen vergeten het. Zorg ervoor dat de oliebollen volledig zijn afgekoeld voordat je ze invriest. Warme oliebollen in de vriezer kunnen condens veroorzaken, wat leidt tot ijskristallen en een papperige structuur als je ze later ontdooit.

Wanneer je meerdere oliebollen invriest, leg een vel bakpapier tussen elke laag. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken en maakt het makkelijker om ze later per stuk uit de vriezer te halen.

Vries je oliebollen in kleine porties in, bijvoorbeeld per vier of zes stuks. Dit zorgt ervoor dat je niet telkens een grote zak hoeft te ontdooien als je slechts een paar oliebollen wilt eten. Bovendien blijft de rest van de voorraad langer vers in de vriezer.

Gebruik een goede, luchtdichte verpakking om je oliebollen in te vriezen. Vacuümzakken zijn ideaal, maar stevige diepvrieszakken werken ook prima. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Vergeet niet om de datum op de verpakking te schrijven. Zo weet je altijd hoelang de oliebollen al in de vriezer liggen en kun je ervoor zorgen dat je ze op tijd opeet. Oliebollen blijven ongeveer drie maanden goed in de vriezer.

Als je de oliebollen later wilt opwarmen, wikkel ze dan in een vochtige doek en zet ze kort in de magnetron. Dit helpt om de oliebollen weer lekker zacht en luchtig te maken, alsof ze net vers gebakken zijn.

Voor een knapperige korst, verwarm de oliebollen in de oven op 180 graden Celsius gedurende 10-15 minuten. Dit geeft ze een heerlijk krokant laagje zonder dat ze uitdrogen aan de binnenkant.

Een ongebruikelijke tip, maar bewaar wat van de frituurolie waarin je de oliebollen hebt gebakken. Wanneer je de oliebollen later opwarmt, kun je een paar druppels van deze olie gebruiken om die authentieke smaak weer terug te brengen.

Veelgestelde vragen

Kun je oliebollen invriezen?
Ja, je kunt deze lekkernij invriezen om ze langer te bewaren en later te consumeren.

Hoe moet je oliebollen invriezen?
Laat ze volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats ze vervolgens in een luchtdichte vriesbestendige verpakking, zoals een diepvrieszak of diepvriesbak.

Hoelang kun je oliebollen invriezen?
Ze kunnen tot 2-3 maanden worden ingevroren en behouden nog steeds hun kwaliteit.

Moet je oliebollen vooraf ontdooien voordat je ze opwarmt? Ja, het wordt aanbevolen om de oliebollen eerst volledig te laten ontdooien voordat je ze opnieuw opwarmt. Dit kan in de koelkast of op kamertemperatuur.

Hoe kun je bevroren oliebollen opwarmen? Om bevroren oliebollen op te warmen, kun je ze het beste op kamertemperatuur laten komen en vervolgens kort opwarmen in een voorverwarmde oven op ongeveer 160 tot 180 °C gedurende 5-8 minuten, of tot ze warm zijn.

Kun je oliebollen opnieuw invriezen nadat ze zijn ontdooid? Het wordt niet aanbevolen om oliebollen opnieuw in te vriezen nadat ze eenmaal zijn ontdooid. Dit kan de kwaliteit en veiligheid van het voedsel verminderen.

Hoe kun je de kwaliteit van ingevroren oliebollen behouden? Zorg ervoor dat de oliebollen goed zijn verpakt om te voorkomen dat ze uitdrogen of aan elkaar plakken in de vriezer. Label de verpakking met de datum van invriezen, zodat je weet wanneer ze zijn ingevroren.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept