Site Overlay
Oliebollen invriezen

Oliebollen invriezen

Oliebollen invriezen doe je natuurlijk omdat je weer eens een keer te veel gebakken hebt, en weggooien is natuurlijk zonde.

Als je de lekkernij bewaard kun je er immers midden in het jaar ook van genieten. Althans zo gaat het de meeste mensen die hier terecht zijn gekomen.

We hebben veel te veel, en na de nodige oliebollen achter de kiezen, besluit je dan toch maar eens te kijken of oliebollen ingevroren kunnen worden.

Want je had wel eens gehoord dat ze van het invriezen erg droog kunnen worden, en niets in minder waar.

Vries je de oliebollen echter op de juiste manier in, en vooral ontdooi je ze op de juiste manier, zul je zien en proeven dat dit nogal meevalt.

Hoe Oliebollen invriezen?

Oliebollen invriezen moet je niet doen met oliebollen dit al dagen droog liggen te worden, maar met oliebollen die nog redelijk vers zijn.Bewaar oliebollen altijd na het bakken in een afgesloten plastic zak om ze vers te houden.Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Gang Brood en taart
Keuken Internationaal
Trefwoord Oliebollen invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 10 Oliebollen
calorieën 161 kcal

Ingrediënten

  • 10 Oliebollen

Instructies

  1. Vers gebakken oliebollen moeten eerst tot op kamertemperatuur afkoelen.
  2. Verpak de oliebollen in een diepvrieszak of in een diepvriesbak.

  3. Denk erom dat het luchtdicht afgesloten moet worden.
  4. Plak er een etiket op en schrijf daar de naam en de invriesdatum op.

  5. Leg de oliebollen in de vriezer en laat deze minimaal 24 uur invriezen.

Oliebollen ontdooien en bereiden

Het ontdooien van oliebollen is net zo belangrijk als het juist verpakken bij het invriezen.

Laat ze in de diepvrieszak of diepvriesbak bij kamertemperatuur ontdooien, het beste op een bord om te voorkomen dat het ontdooivocht overal heen kan lopen.

Er zijn twee manieren om oliebollen weer te bereiden.

Opwarmen in de magnetron
Leg de oliebollen op een bord, plaats het bord in de magnetron. Nu bij 800 tot 850 waat 20 seconden opwarmen

In de oven
Warm de oven voor op 200 graden.

Leg de oliebollen op een bakblik en doe ze 15 minuten in de oven.

Hoe lang kun je oliebollen bewaren?

Oliebollen kun je nog twee tot drie dagen in een afgesloten plastic zak bewaren in de koelkast.

Als je de oliebollen op de bovenstaande manier hebt ingevoren, kun je dit Oudejaarsgebak nog 2 tot 3 maanden bewaren.

Oliebollen langer bewaren met behulp van vacumeren.

Oliebollen zijn over het algemeen niet geschikt om te vacumeren vanwege hun textuur en de neiging om snel zacht en vochtig te worden. Vacuüm verpakken kan leiden tot een ongewenste textuur en het behoud van de smaak en kwaliteit kan worden aangetast.

In plaats daarvan kun je ze het beste op een koele, droge plaats bewaren, bij voorkeur op kamertemperatuur, in een luchtdichte container of een afgesloten zak. Op deze manier kunnen ze tot 2 tot 3 dagen vers blijven.

Als je toch oliebollen wilt bewaren voor een langere periode, kun je ze invriezen. Doe dit echter voordat je ze bestrooit met poedersuiker of andere toppings. Ze kunnen tot 1 tot 2 maanden in de vriezer worden bewaard zonder al te veel aan kwaliteit in te boeten. Zorg ervoor dat ze goed zijn verpakt in een luchtdichte zak of container om vriesbrand te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Kun je oliebollen invriezen?
Ja, je kunt deze lekkernij invriezen om ze langer te bewaren en later te consumeren.

Hoe moet je oliebollen invriezen?
Laat ze volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats ze vervolgens in een luchtdichte vriesbestendige verpakking, zoals een diepvrieszak of -container.

Hoe lang kun je oliebollen invriezen?
Ze kunnen tot 2-3 maanden worden ingevroren en behouden nog steeds hun kwaliteit.

Moet je oliebollen vooraf ontdooien voordat je ze opwarmt? Ja, het wordt aanbevolen om de oliebollen eerst volledig te laten ontdooien voordat je ze opnieuw opwarmt. Dit kan in de koelkast of op kamertemperatuur.

Hoe kun je bevroren oliebollen opwarmen? Om bevroren oliebollen op te warmen, kun je ze het beste op kamertemperatuur laten komen en vervolgens kort opwarmen in een voorverwarmde oven op ongeveer 160-180°C gedurende 5-8 minuten, of tot ze warm zijn.

Kun je oliebollen opnieuw invriezen nadat ze zijn ontdooid? Het wordt niet aanbevolen om oliebollen opnieuw in te vriezen nadat ze eenmaal zijn ontdooid. Dit kan de kwaliteit en veiligheid van het voedsel verminderen.

Hoe kun je de kwaliteit van ingevroren oliebollen behouden? Zorg ervoor dat de oliebollen goed zijn verpakt om te voorkomen dat ze uitdrogen of aan elkaar plakken in de vriezer. Label de verpakking met de datum van invriezen zodat je weet wanneer ze zijn ingevroren.