Site Overlay
Salie invriezen

Salie invriezen

Salie invriezen is natuurlijk mogelijk, net als bij de meeste andere kruiden. Een prima methode om het kruid langer te bewaren.

Het is natuurlijk een kruid dat niet altijd in de winkels ligt, en als je het vaker gebruikt, kun je het als het beschikbaar is invriezen. Dan heb je een voorraad als je het nodig hebt.

Natuurlijk kun je de gedroogde versie kopen, maar de smaak van deze gedroogde salie is minder sprankelend dan van verse of ingevroren salie.

De ingevroren versie komt dan al dicht in de buurt van verse salie.

Hoe Salie invriezen?

Salie kun je op twee verschillende manieren invriezen, klein gesneden of hele bladeren. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Trefwoord Salie invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 65 kcal

Ingrediënten

  • 25 gram Salie

Instructies

  1. Haal de bladeren van de stelen en was de bladeren.
  2. Doe het per portie in een diepvrieszakje zonder het klein te snijden.

  3. Zakje goed dicht doen en de naam op een etiket schrijven, en erop plakken. De datum overigens ook.

  4. In de vriezer leggen en minimaal 24 uur laten invriezen.

Salie ontdooien en bereiden

Salie hoef je niet eerst te ontdooien.

Haal het zakje uit de vriezer, en wrijf het tussen je handen heen en weer. Het kruid zal daardoor als het ware fijn worden gewreven. Je kunt het zakje nu openen en de salie in het betreffende gerecht doen.

Hoelang kun je Salie bewaren?

Verse salie kun je nog 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren, maar niet in een gesloten plastic zak. Dus uit het plastic halen.

Ingevroren salie kun je ongeveer twaalf maanden in de vriezer bewaren.

Salie langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door salie vacuüm te verpakken, kun je de versheid ervan langer behouden en voorkom je dat het snel bederft. In de koelkast blijft vacuümverpakte salie doorgaans tot 1 tot 2 weken houdbaar. In de vriezer kan vacuümverpakte salie tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat, mits op de juiste manier verpakt en opgeslagen. Zorg ervoor dat de salie volledig droog is voordat je hem vacuüm verpakt om te voorkomen dat vocht de kwaliteit aantast.

Kun je salie bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt bevroren salie gebruiken in gerechten. Het invriezen van salie is een handige manier om de kruiden langer te bewaren en ze te gebruiken wanneer dat nodig is. Hier zijn enkele stappen om bevroren salie te gebruiken in gerechten:

  1. Als je bevroren salie wilt gebruiken, haal dan de gewenste hoeveelheid uit de vriezer en laat het langzaam ontdooien in de koelkast. Dit kan enkele uren tot een nacht duren, afhankelijk van de hoeveelheid en grootte van de salieblaadjes.
  2. Nadat de salieblaadjes volledig ontdooid zijn, kun je ze gebruiken zoals je verse salieblaadjes zou gebruiken. Je kunt ze hakken, fijn snijden of heel laten, afhankelijk van het gerecht dat je maakt.
  3. Voeg de ontdooide salie toe aan je gerecht tijdens het koken. Het kan worden toegevoegd aan sauzen, soepen, stoofschotels, gebakken gerechten, enzovoort, om extra smaak te geven.

Bevroren salie kan een iets zachtere textuur hebben dan verse salie, maar het behoudt nog steeds zijn aromatische smaak en kan net zo goed worden gebruikt in allerlei gerechten.

Veelgestelde vragen

Kan ik salie invriezen?
Ja, dit kruid kan worden ingevroren om de versheid te behouden en langer te bewaren.

Hoe moet ik salie invriezen?
Spoel de salieblaadjes af onder koud water en dep ze droog met een schone handdoek. Verdeel ze vervolgens in kleine porties of leg ze op een bakplaat om individueel te bevriezen voordat je ze overbrengt naar luchtdichte diepvrieszakken.

Hoelang kan ik salie invriezen?
Het kan tot ongeveer 6 maanden worden ingevroren, maar het is het beste om het binnen 3-4 maanden te gebruiken voor optimale smaak en kwaliteit.

Moet ik de saliebladeren vooraf invriezen?
Het is niet nodig om saliebladeren vooraf in te vriezen, maar het kan helpen om ze individueel te bevriezen op een bakplaat voordat je ze in zakken doet, om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.

Moet ik salie ontdooien voordat ik het gebruik?
Ja, het is het beste om het langzaam te laten ontdooien in de koelkast voordat je het gebruikt. Hierdoor behoudt het zijn smaak en textuur beter.

Kan ik bevroren salie gebruiken in warme gerechten?
Ja, het kan worden gebruikt in warme gerechten zoals soepen, sauzen en stoofschotels. Voeg de ontdooide salie toe tijdens het koken zoals je verse salie zou gebruiken.

Hoe kan ik bevroren salie het beste bewaren?
Bewaar kruiden in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakjes om vriesbrand en smaakverlies te voorkomen. Zorg ervoor dat je de zakken of bakken labelt met de inhoud en de datum van invriezen.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept