Site Overlay
Venkel invriezen

Venkel invriezen

Venkel invriezen is een erg goed methode om deze groente langer houdbaar te maken. Vooral omdat juist bij het invriezen de smaak en de textuur het beste behouden blijven.

En juist daarom is de groente zo geliefd. Venkel heeft immers een typische smaak, en daar wil je dan ook van kunnen genieten als het ontdooit uit de vriezer komt.

Dat is ook niet allen van belang bij de groente, maar ook bij gerechten waarin venkel in verwerkt. Je kunt ervan uit gaan dat deze gerechten zonder problemen ook kunnen worden ingevroren. Denk daarbij aan venkelsoep, venkelrisotto, of aan hartige venkeltaart.

Venkel is daarom een erg dankbare groente als het om invriezen gaat, je hoeft de groente eigenlijk alleen maar even kort te blancheren.

Hoe Venkel invriezen?

Venkel invriezen is eigenlijk best wel makkelijk, even schoonmaken en kort koken.

Het groen van de venkelknol wordt normaliter eraf gesneden voor het invriezen, maar sommige vinden dat gedeelte juist het lekkerste. Het groen kun, eventueel apart verpakt, rustig invriezen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord venkel invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 31 kcal

Ingrediënten

  • 4 Venkelknollen

Instructies

  1. De groente goed wassen en schoonmaken.

  2. De onderkant eraf snijden en eventueel het groen eraf snijden.

  3. In stukken snijden, en water in een pan aan de kook brengen.

  4. Voorzichtig de stukken venkel aan het kokende water toevoegen en drie minuten koken.

  5. Afgieten of met een schuimspaan de groente uit het kokende water halen. Direct onder koud stromend water houden zodat het koken stopt.

  6. Zoveel mogelijk afdeppen met keukenpapier.

  7. In diepvrieszakken of diepvriesbakken verpakken, en voorzien van etiket met invriesdatum en naam daarop.

  8. Minimaal gedurende 24 uur in de vriezer plaatsen.

Venkel ontdooien en bereiden

Venkel kun je het beste rustig laten ontdooien in de koelkast. Wil je de groente koken, stomen, of wokken, dan kun je de groente direct uit de vriezer toevoegen. Ontdooien hoeft dan dus niet.

Hoe lang kun je venkel bewaren?

Venkel kun je 8 maanden bewaren in de vriezer.

Verse venkel kun je het beste in de koelkast bewaren.

Buiten de koelkast wordt de groente toch wel vrij snel zacht, in de koelkast blijft venkel ongeveer een week goed.

Venkel langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door venkel te vacumeren, blijft het langer vers en behoudt het zijn smaak en voedingsstoffen beter.

In de koelkast kun je vacuümverpakte venkel doorgaans tot 2 tot 3 weken bewaren. In de vriezer kan vacuümverpakte venkel tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard, afhankelijk van de kwaliteit van de verpakking en de vriestemperatuur.

Zorg ervoor dat de groente volledig droog is voordat je het vacumeert om condensatie te voorkomen, wat de kwaliteit van de groente kan verminderen. Label de verpakking ook met de datum van verpakking om bij te houden hoelang het al in de vriezer of koelkast ligt.

Kun je venkel bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt bevroren venkel gebruiken in gerechten, maar het is belangrijk om te weten dat de groente mogelijk een iets zachtere textuur heeft dan verse venkel. Bevroren venkel kan worden toegevoegd aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, roerbakgerechten, en ovenschotels zonder dat het eerst hoeft te worden ontdooid.

Je kunt het ook laten ontdooien en vervolgens gebruiken in koude gerechten zoals salades of pastasalades. Als je bevroren venkel wilt ontdooien, kun je het het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast voordat je het gebruikt.

Over het algemeen behoudt bevroren venkel zijn smaak en voedingsstoffen goed, waardoor het een handige optie is om bij de hand te hebben voor verschillende gerechten, vooral als verse venkel niet beschikbaar is.

Veelgestelde vragen

Kan ik venkel invriezen?
Ja, deze groente kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik venkel blancheren voordat ik het invries?
Ja, het wordt aanbevolen om de groente kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik venkel voor het invriezen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de in plakjes gesneden groente toe en kook het gedurende 2 tot 3 minuten. Verwijder vervolgens de venkel en dompel het direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik venkel in plakjes snijden voordat ik het invries?
Ja, het is raadzaam om de groente in plakjes of blokjes te snijden voordat je het invriest. Dit vergemakkelijkt het portioneren en gebruik later.

Hoe bewaar ik ingevroren venkel?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde groente in luchtdichte diepvrieszakken of bakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren venkel bewaren?
Het kan tot ongeveer 8-12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren venkel?
Je kunt ingevroren venkel rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen of roerbakgerechten zonder het eerst te ontdooien. Als je het wilt ontdooien, laat het dan langzaam in de koelkast ontdooien voordat je het gebruikt.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept