Site Overlay
Savooiekool Invriezen

Savooiekool Invriezen

Savooiekool invriezen, de koolsoort die in de volksmond wel groene kool genoemd wordt, maar ook de koolsoort die een beetje eigenzinnig is wat smaak betreft.

Ook een koolsoort die bij uitstek geschikt is om in te vriezen, en een koolsoort die erg veelzijdig is.

Wok maar een reepjes kool met nasikruiden, of maak zelf eens zuurkool van savooiekool in plaats van witte kool.

De smaak, die vooral bij de donkergroene bladeren toch wel vrij intensief kan zijn, wordt door het invriezen wel wat minder.

Hoe Savooiekool invriezen?

Sommigen gebruiken het donkergroene blad niet, maar je kunt behoudens de stronk eigenlijk alle delen van de kool invriezen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord savooiekool invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 45 Personen
calorieën 25 kcal

Ingrediënten

  • 1 Savooiekool

Instructies

  1. Vieze bladeren eraf halen en weggooien.

  2. De overige bladeren in repen of in blokjes snijden en goed wassen.

  3. Een grote pan opzetten met ruim water. Dit aan de kook brengen en de savooiekool in het water doen.

  4. Twee minuten laten blancheren. Afgieten in onder koud stromend water houden om het kookproces te stoppen.

  5. In diepvriesbakken of diepvrieszakken doen, en de bakken of zakken voorzien van etiket met daarop naam in invriesdatum.

  6. Gedurende minimaal 24 uur in de vriezer plaatsen.

Savooiekool ontdooien en bereiden

Savooiekool kun je rustig in de koelkast ontdooien.

Wil je soep maken, de kool koken, of een stoofschotel bereiden, dan hoef je de kool niet eerst te ontdooien.

Hoe lang kun je savooiekool bewaren?

Savooiekool kun je 10 tot 12 maanden bewaren in de diepvriezer.

Verse savooiekool die nog niet gesneden is, kun je twee tot drie weken bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast maximaal een week voordat bladeren minder mooi worden.

Ontdooide savooiekool bewaar je het beste niet langer dan 1 dag in de koelkast. Daarna kun je een onaangename geur aantreffen in de koelkast of het huis.

Savooiekool langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door savooiekool te vacumeren, kun je de versheid ervan langer behouden en voorkom je dat het snel bederft.

In de koelkast kun je vacuümverpakte savooiekool doorgaans tot 2 tot 3 weken bewaren, terwijl je het zonder vacuümverpakking maar ongeveer 1 week kunt bewaren.

In de vriezer kun je vacuümverpakte savooiekool tot 8 tot 12 maanden bewaren. Zonder vacuümverpakking kan savooiekool in de vriezer ongeveer 3 tot 6 maanden worden bewaard.

Het is belangrijk om de kool goed te wassen en te drogen voordat je het vacuüm verpakt. Zorg er ook voor dat je de kool in porties verdeelt voordat je het vacuüm verpakt, zodat je gemakkelijk de gewenste hoeveelheid kunt gebruiken zonder de hele verpakking te ontdooien.

Kun je savooiekool bevroren gebruiken in gerechten?

Bevroren savooiekool behoudt over het algemeen zijn smaak en voedingsstoffen goed, waardoor het een handige optie is om het hele jaar door te gebruiken, zelfs als verse savooiekool niet beschikbaar is.

Je kunt bevroren kool toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, roerbakgerechten en ovenschotels. Het kan direct vanuit de vriezer aan de gerechten worden toegevoegd en zal tijdens het koken ontdooien en gaar worden.

Het is belangrijk op te merken dat bevroren kool mogelijk een iets zachtere textuur heeft dan verse savooiekool, maar de smaak blijft behouden. Over het algemeen is bevroren savooiekool een handige optie om bij de hand te hebben voor verschillende gerechten, vooral wanneer verse savooiekool niet beschikbaar is.

Veelgestelde vragen

Kan ik savooiekool invriezen?
Ja, deze soortkool kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik savooiekool blancheren voordat ik het invries?
Ja, het wordt aanbevolen om kool kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik savooiekool voor het invriezen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de in stukken gesneden kool toe en blancheer het gedurende 1-2 minuten. Verwijder vervolgens de savooiekool en dompel het direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik savooiekool in stukken snijden voordat ik het invries?
Ja, het is raadzaam om de kool in stukken te snijden voordat je het invriest. Dit vergemakkelijkt het portioneren en gebruik later.

Hoe bewaar ik ingevroren savooiekool?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde kool in luchtdichte diepvrieszakken of bakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren savooiekool bewaren?
Het kan ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren savooiekool?
Je kunt ingevroren kool rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen, roerbakgerechten of ovenschotels zonder het eerst te ontdooien. Als je het wilt ontdooien, laat het dan langzaam in de koelkast ontdooien voordat je het gebruikt.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.