Site Overlay
Wat kun je invriezen?

Wat kun je invriezen?

Wat kun je invriezen als het gaat om etensrestjes? In de wereld van voedselbesparing en budgetbeheer is het invriezen van etensrestjes een fantastische manier om verspilling tegen te gaan en geld te besparen. Maar niet alles leent zich even goed voor invriezen. In dit artikel verkennen we welke etensrestjes je wel en niet kunt invriezen. We bespreken onder andere eieren, brood, kruiden, kaas, fruit, groenten, boter en warme maaltijden. Deze gids is speciaal ontworpen voor beginners, dus we zullen alles stap voor stap en duidelijk uitleggen.

Wat kun je invriezen?

Eieren

Het invriezen van eieren is mogelijk, maar niet in de schaal. Eierschalen kunnen barsten in de vriezer, wat een rommel kan veroorzaken. Om eieren te invriezen, kun je het beste de dooiers en eiwitten eerst klutsen. Je kunt ze dan in ijsblokjesvormen gieten of in een luchtdichte verpakking doen. Bevroren eieren zijn perfect voor gebruik in gebakken producten of omeletten.

Brood

Brood is een van de gemakkelijkste voedingsmiddelen om te bevriezen. Je kunt brood in zijn geheel invriezen of in afzonderlijke sneetjes, wat handig is als je slechts een of twee sneetjes tegelijk nodig hebt. Zorg ervoor dat je het brood goed inpakt om vriesbrand te voorkomen. Brood kan tot drie maanden in de vriezer bewaard blijven. Ontdooi het bij kamertemperatuur of in de broodrooster voor een snel resultaat.

Kruiden

Veel verse kruiden, zoals peterselie, dille en bieslook, kunnen goed worden ingevroren. De beste manier om kruiden in te vriezen, is door ze fijn te hakken en in een ijsblokjesvorm met water of olijfolie te plaatsen. Zodra ze bevroren zijn, kun je de blokjes in een zak doen en ze naar behoefte gebruiken. Deze methode is ideaal voor het toevoegen van een smaakboost aan soepen en stoofschotels.

Kaas

Harde kazen zoals cheddar en Parmezaan kunnen goed worden ingevroren, maar zachte kazen worden vaak korrelig na invriezen. Als je harde kaas wilt invriezen, rasp deze dan eerst of snijd in kleine blokjes. Bevroren kaas is prima te gebruiken in gekookte gerechten zoals lasagne of macaroni met kaas.

Fruit

Veel soorten fruit, zoals bessen, bananen en appels, zijn uitstekend te bevriezen. Snijd het fruit in stukjes, verwijder eventuele pitten of kernen, en vries het fruit verspreid uit op een bakplaat. Zodra het fruit bevroren is, doe je het in luchtdichte zakken. Bevroren fruit is ideaal voor smoothies of bakrecepten.

Groenten

Bijna alle groenten kunnen worden ingevroren, maar sommige moeten eerst geblancheerd worden (kort gekookt in kokend water en daarna snel afgekoeld in ijskoud water). Dit proces helpt de kleur, smaak en voedingswaarde te behouden. Groenten zoals broccoli, spinazie en wortels doen het goed in de vriezer.

Boter

Boter kan heel goed worden ingevroren en het is een handige manier om een voorraadje te bewaren. Wikkel de boter goed in folie of stop het in een luchtdichte container. Boter kan tot zes maanden in de vriezer bewaard worden. Bevroren boter is perfect voor bakken en koken.

Warme maaltijden

Warme maaltijden zoals stoofschotels, pasta’s en rijstgerechten kunnen ook ingevroren worden. Zorg ervoor dat de maaltijden volledig afgekoeld zijn voordat je ze invriest en verdeel ze in porties. Luchtdichte containers of zakken zijn het beste om ze in te vriezen. Dit maakt het gemakkelijk om een maaltijd te ontdooien en op te warmen op drukke dagen.

Het invriezen van etensrestjes is een slimme manier om je voedsel langer vers te houden, geld te besparen en je bijdrage te leveren aan het verminderen van voedselverspilling. Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, kun je een verscheidenheid aan etenswaren veilig en effectief invriezen.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.