Site Overlay
Daslook invriezen

Daslook invriezen

Daslook invriezen is een uitstekende manier om deze heerlijke wilde plant, bekend om zijn knoflookachtige smaak, langer te bewaren. In de lente, wanneer daslook in overvloed beschikbaar is, is het invriezen ervan een slimme methode om ervoor te zorgen dat je het hele jaar door van deze smaakmaker kunt genieten. Dit artikel zal je begeleiden door de beste praktijken voor het invriezen van daslook, van het voorbereiden en invriezen tot aan het ontdooien en gebruiken in je favoriete gerechten.

Daslook, ook bekend als wilde knoflook, is niet alleen geliefd om zijn delicate knoflooksmaak, maar ook om zijn veelzijdigheid in de keuken. Het kan rauw worden gegeten in salades, of worden gebruikt in pesto’s, soepen en sauzen. Door daslook in te vriezen, zorg je ervoor dat je ook buiten het seizoen van deze frisse en pittige smaak kunt genieten.

Het invriezen is niet alleen praktisch, het is ook een stap in de richting van een duurzamere levenswijze. Door seizoensgroenten te bewaren, verminder je voedselverspilling en ben je minder afhankelijk van geïmporteerde producten. Bovendien, door zelf daslook in te vriezen, weet je precies wat je eet – zonder toegevoegde conserveringsmiddelen of chemicaliën.

Hoe daslook invriezen

Daslook invriezen is een geweldige manier om de unieke smaak van deze plant, die slechts een korte periode per jaar beschikbaar is, te bewaren. Of je nu een overvloedige oogst in je tuin hebt of wat extra daslook hebt gekocht, door het in te vriezen zorg je ervoor dat je het hele jaar door van deze veelzijdige kruid kunt genieten.
Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Trefwoord Daslook invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Invriestijd 1 dag
Porties 1 Portie
calorieën 253 kcal

Ingrediënten

 • Verse daslook

Instructies

 1. Begin met het zorgvuldig wassen van de daslook om eventueel vuil of zand te verwijderen. Laat de bladeren vervolgens volledig drogen aan de lucht of dep ze droog met keukenpapier. Dit is belangrijk om ijskristalvorming tijdens het invriezen te voorkomen.
 2. Snij de daslook in fijne stukjes of laat de bladeren heel, afhankelijk van je voorkeur en hoe je van plan bent ze te gebruiken. Het snijden van de daslook kan het later makkelijker maken om het direct in gerechten te gebruiken.
 3. Leg de gesneden of hele daslookbladeren op een bakplaat met bakpapier, zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen. Dit voorkomt dat de bladeren aan elkaar vastvriezen. Plaats de bakplaat in de vriezer en laat de daslook enkele uren invriezen tot ze stevig zijn.
 4. Zodra de daslookbladeren volledig bevroren zijn, kun je ze overbrengen in vriezerbestendige zakjes of bakjes. Label de verpakking met de datum, zodat je weet wanneer je ze hebt ingevroren.
 5. Wanneer je klaar bent om de daslook te gebruiken, kun je de benodigde hoeveelheid rechtstreeks uit de vriezer halen en toevoegen aan je gerecht. Daslook ontdooit snel, dus je kunt het direct gebruiken in soepen, stoofschotels, pesto’s of andere recepten waar je een frisse knoflookachtige smaak aan wilt toevoegen.

Daslook ontdooien en bereiden

Daslook ontdooit snel op kamertemperatuur of in de koelkast. Voor een snelle ontdooiing kun je het ook direct in een warm gerecht gebruiken.

Eventueel kun je het kruid ongesneden in diepvrieszakjes invriezen. Als je het wilt gebruiken, hoef je allen maar het diepvrieszakje tussen je handen heen en weer te wrijven, het kruid wordt zo klein gemaakt en kan direct in het gerecht.

Hoe lang kun je daslook bewaren

In de koelkast kan het ongeveer een week goed blijven. Zorg ervoor dat het in een luchtdichte verpakking zit om de versheid te behouden.

In de vriezer kan het ingevroren tot zes maanden bewaard worden. Dit is een geweldige manier om de houdbaarheid te verlengen zonder de smaak te verliezen.

Daslook langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken van daslook kan een handige manier zijn om de houdbaarheid te verlengen en de verse smaak te behouden. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

 1. Spoel het kruid grondig af onder koud water om eventueel vuil of resten te verwijderen. Laat het vervolgens goed drogen.
 2. Neem vacuümzakken die geschikt zijn voor gebruik in een vacuümsealer. Zorg ervoor dat de zakken schoon en droog zijn.
 3. Als de daslook in grote bundels komt, overweeg dan om het in kleinere porties te verdelen die je gemakkelijker kunt gebruiken.
 4. Leg de daslook voorzichtig in de voorbereide vacuümzakken. Zorg ervoor dat de daslook gelijkmatig verdeeld is over de zakken en niet te dicht op elkaar ligt om te voorkomen dat het gaatjes in de zakken veroorzaakt.
 5. Zorg ervoor dat de openingen van de vacuümzakken vrij zijn van daslook en sluit de zakken vervolgens af volgens de instructies van je vacuümsealer.
 6. Gebruik je vacuümsealer om de lucht uit de zakken te verwijderen en een strakke afdichting te creëren. Zorg ervoor dat de zakken goed zijn afgesloten.
 7. Schrijf de datum van verpakking op de vacuümzakken, zodat je weet wanneer het is verpakt.
 8. Plaats het vacuümverpakte kruid in de koelkast. Vacuümverpakte daslook kan zo enkele weken worden bewaard.

Door daslook op deze manier vacuüm te verpakken, kun je de houdbaarheid verlengen en ervoor zorgen dat het langer vers blijft zonder kwaliteitsverlies.

Kun je daslook bevroren gebruiken in gerechten?


Ja, je kunt bevroren daslook gebruiken in gerechten. Bevroren daslook behoudt over het algemeen zijn smaak en voedingsstoffen goed. Het kan worden toegevoegd aan soepen, sauzen, stoofschotels, en andere gerechten. Houd er rekening mee dat bevroren daslook mogelijk iets meer vocht kan afgeven tijdens het koken, dus pas de hoeveelheid vloeistof in je recept indien nodig aan. Over het algemeen is bevroren daslook een handige en smaakvolle optie voor het verrijken van verschillende gerechten.

Veelgestelde vragen

Kan ik daslook invriezen?
Ja, daslook kan worden ingevroren om het langer te bewaren. Het behoudt over het algemeen zijn smaak en textuur goed wanneer het correct wordt ingevroren.

Hoe moet ik daslook invriezen?
Spoel de daslook af en dep het droog met een schone doek. Snijd het vervolgens in stukjes of hak het fijn, afhankelijk van je voorkeur. Plaats de daslook in een luchtdichte diepvrieszak of bak en zorg ervoor dat je alle lucht eruit drukt voordat je het sluit.

Hoe lang kan ik ingevroren daslook bewaren?
Over het algemeen kun je ingevroren daslook tot ongeveer 6 maanden bewaren in de vriezer. Na verloop van tijd kan de kwaliteit echter afnemen, dus het is het beste om het zo snel mogelijk te gebruiken voor de beste smaak.

Moet ik daslook voor het invriezen blancheren?
Het is niet noodzakelijk om daslook voor het invriezen te blancheren, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan om dit te doen om de kleur en textuur te behouden. Als je ervoor kiest om te blancheren, dompel de daslook dan kort onder in kokend water en koel het vervolgens onmiddellijk af in ijswater voordat je het invriest.

Kan ik ingevroren daslook direct gebruiken in gerechten?
Ja, je kunt ingevroren daslook direct gebruiken in gerechten zonder het eerst te ontdooien. Voeg het gewoon toe aan de pan tijdens het koken.

Hoe moet ik ingevroren daslook ontdooien?
Als je van plan bent om de daslook apart te gebruiken, kun je het simpelweg in de koelkast laten ontdooien. Als je het snel nodig hebt, kun je het ook voorzichtig verwarmen in de magnetron of in een pan op het fornuis.

Kan ik ingevroren daslook gebruiken in rauwe gerechten?
Hoewel ingevroren daslook technisch gezien nog steeds eetbaar is in rauwe gerechten, kan de textuur wat zachter zijn na het ontdooien. Het is misschien het beste om ingevroren daslook te gebruiken in warme gerechten waar de textuur minder van belang is.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.