Site Overlay
Witlof Invriezen

Witlof invriezen

Witlof invriezen is goed mogelijk, maar je moet er wel goed rekening mee houden voor welk gerecht je de witlof wilt gebruiken na het ontdooien.

Het is immers niet meer vers, en kan dus voor verschillende gerechten niet meer gebruikt worden, althans niet zonder smaak verlies.

Wil je er witlof ham kaas van maken zul je de stronken geheel of in de lengte gehalveerd moeten invriezen. Ook dan moeten de stronken geblancheerd worden.

Witlofsalade maken van ingevroren witlof raden we af. De groente verliest bij het invriezen toch licht wat aan smaak en textuur.

We raden ook af om rauwe witlof in te vriezen. Wel kun je gerechten met witlof invriezen, behalve dan witlofsalade.

Hoe Witlof invriezen?

Witlof invriezen is op zich niet eens moeilijk, en het kost ook weinig tijd.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord witlof invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 12 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Witlof

Instructies

  1. Maak de witlofstronken goed schoon. Haal vieze bladeren eraf, en snij een gedeelte van de wortel eraf.

  2. In stukken snijden of geheel invriezen voor witlof uit de oven.

  3. Ruim water in een grote pan aan de kook brengen.

  4. Voorzichtig in het kokende water doen en 2 minuten laten koken.

  5. Afgieten of met een schuimspaan uit het kokende water halen en meteen afspoelen met koud water zodat het kookproces stopt.

  6. Goed afdeppen met keukenpapier en verpakken in diepvrieszakken of diepvriesbakken.

  7. Luchtdicht afsluiten en voorzien van etiket met naam en invriesdatum.

  8. Gedurende minimaal 24 uur in de vriezer plaatsen om de groente in te vriezen.

Witlof ontdooien en bereiden

Witlof hoef je niet eerst te ontdooien omdat je het altijd gebruikt om te koken, te bakken, te wokken, of in een ovenschotel.

Hoe lang kun je witlof bewaren?

Witlof kun je 12 maanden bewaren in de vriezer.

Witlof kun je ongeveer 5 tot 7 dagen bewaren in de koelakst. Mits natuurlijk niet in een afgesloten plastic zak, en bij voorkeur niet in de groentelade.

Buiten de koelkast kun je deze groente 1 tot 2 dagen bewaren, mits donker en koel.

Witlof langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door deze groente te vacumeren kun je de versheid langer behouden en het langer bewaren in de koelkast of vriezer.

In de koelkast kun je vacuümverpakte witlof tot ongeveer 1 tot 2 weken bewaren, afhankelijk van de versheid van de witlof voordat je het vacuüm verpakt. Zorg ervoor dat je de temperatuur van de koelkast op de juiste stand hebt ingesteld om de versheid te behouden.

In de vriezer kun je vacuümverpakte witlof tot 8 tot 12 maanden bewaren. Zorg ervoor dat de witlof volledig is afgekoeld voordat je het vacuüm verpakt en dat de verpakking goed is afgesloten om vriesbrand te voorkomen.

Het vacuüm verpakken kan een handige manier zijn om het langer te bewaren en minder voedselverspilling te veroorzaken.

Kun je witlof bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt bevroren witlof gebruiken in gerechten, maar het is belangrijk om te weten dat de textuur enigszins kan veranderen wanneer het wordt ontdooid en gekookt. Het kan wat zachter worden dan verse witlof, maar het kan nog steeds goed werken in bepaalde gerechten.

Als je de bevroren groente wilt gebruiken, kun je het het beste vooraf laten ontdooien voordat je het in gerechten verwerkt. Dit kun je doen door het in de koelkast te laten ontdooien gedurende enkele uren of het kort op kamertemperatuur te laten komen.

Bevroren witlof kan worden toegevoegd aan gerechten zoals ovenschotels, stoofschotels, soepen of roerbakgerechten. Houd er rekening mee dat de kooktijd mogelijk moet worden aangepast aan de zachtere textuur van bevroren witlof. Over het algemeen blijft de voedingswaarde van bevroren witlof behouden, waardoor het een handige optie is voor het toevoegen van groenten aan je gerechten, vooral wanneer verse witlof niet beschikbaar is.

Veelgestelde vragen

Kan ik witlof invriezen?
Ja, de groente kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik witlof blancheren voordat ik het invries?
Ja, het wordt aanbevolen om de groente kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik witlof voor het invriezen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de in stukjes gesneden witlof toe en blancheer het gedurende 2 tot 3 minuten. Verwijder vervolgens de witlof en dompel het direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik witlof in stukjes snijden voordat ik het invries?
Ja, het is raadzaam om de groente in stukjes te snijden voordat je het invriest. Dit vergemakkelijkt het portioneren en gebruik later.

Hoe bewaar ik ingevroren witlof?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde groente in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren witlof bewaren?
Het kan ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren witlof?
Je kunt de ingevroren groente rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen of roerbakgerechten zonder het eerst te ontdooien. Als je het wilt ontdooien, laat het dan langzaam in de koelkast ontdooien voordat je het gebruikt.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.