Site Overlay
Witte kool invriezen

Witte kool invriezen

Witte kool invriezen is natuurlijk slechts één goede methode om deze voedzame groente langer houdbaar te maken. Er zuurkool van maken, wat natuurlijk wel iets langer zal duren, is een andere methode.

Aangezien je zuurkool ook gewoon kunt invriezen, is dat natuurlijk voor verse witte kool ook mogelijk.

Je moet dan de groente wel verpakken per portie, want je hebt er snel teveel van, en de groente kort blancheren. Zo wordt de houdbaarheid verlengd.

Ontdooide witte kool kun je beter niet opnieuw invriezen.

Hoe Witte kool invriezen?

Witte kool invriezen is dus een goed bewaarmethode. Wel is het belangrijk om vieze bladeren en het binnenste hard gedeelte van de kool te verwijderen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord witte kool invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 25 kcal

Ingrediënten

  • 1 Witte kool

Instructies

  1. De witte kool schoonmaken, dus stronk en buitenste vieze bladeren verwijderen.

  2. Snij de kool in blokjes of reepjes.

  3. Breng water aan de kook en blancheer de witte kool twee tot drie minuten.

  4. Afspoelen met koud water om het koken te stoppen. Zou je dat niet doen gaat het kookproces nog even duur.

  5. De kool verpakken in diepvrieszakken of diepvriesbakken.

  6. Luchtdicht afsluiten en voorzien van etiket met naam en invriesdatum.

  7. Minimaal 24 uur laten invriezen.

Witte kool ontdooien en bereiden

Witte kool kun je langzaam ontdooien in de koelkast, maar je kunt de groente ook direct in een pan doen om te koken of te wokken.

Hoe lang kun je witte kool bewaren?

Witte kool kun je ongeveer twaalf maanden in de vriezer bewaren.

Witte kool kun je in de koelkast bewaren, maar omdat de kolen vaak groot zijn kan dit ook een probleem zijn. Aangesneden witte kool kun je het beste afdekken met vershoudfolie, en blijft nog een week goed in de koelkast goed.

Een nog niet aangeseneden kool blijft meerdere weken goed.

Een hele kool kun je ook op een donkere en koele plek lang goed houden. Worden de buitenste bladeren minder mooi of bruin, dan kun je deze heel simpel van de kool afrollen.

Doe de kool, zowel in de koelkast als daarbuiten, bij voorkeur niet in plastic.

Witte kool langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door witte kool te vacumeren, kun je de versheid ervan verlengen en voorkomen dat het snel bederft. Wanneer witte kool vacuüm wordt verpakt, wordt de blootstelling aan lucht verminderd, wat de houdbaarheid verlengt.

In de koelkast kan vacuümverpakte kool doorgaans tot 2 tot 3 weken worden bewaard. In de vriezer kan vacuümverpakte kool tot 8 tot 12 maanden worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat.

Het is echter belangrijk om op te merken dat de textuur van witte kool na het invriezen kan veranderen. Het kan zachter worden en iets van zijn knapperigheid verliezen. Desondanks blijft het nog steeds geschikt voor gebruik in gekookte gerechten zoals stoofschotels, soepen of roerbakgerechten. Zorg ervoor dat je de witte kool goed verpakt voordat je hem invriest om vriesbrand te voorkomen en label de verpakking met de datum van invriezen voor referentie.

Kun je witte kool bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt witte kool bevroren gebruiken in gerechten, maar het is belangrijk om te weten dat de textuur enigszins kan veranderen wanneer het ontdooit. Bevroren kool kan zachter worden en meer vocht afgeven dan verse witte kool.

Als je bevroren kool wilt gebruiken, kun je het het beste vooraf laten ontdooien voordat je het in gerechten verwerkt. Dit kun je doen door het in de koelkast te laten ontdooien gedurende enkele uren of het kort op kamertemperatuur te laten komen. Je kunt de witte kool direct bevroren toevoegen aan gerechten zoals soepen, stoofschotels, roerbakgerechten of ovenschotels en het laten ontdooien en gaar worden tijdens het koken.

Hoewel de textuur enigszins kan veranderen, blijft de voedingswaarde van bevroren witte kool over het algemeen behouden. Dit maakt het nog steeds een goede optie voor het toevoegen van smaak en voedingsstoffen aan je gerechten, vooral wanneer verse witte kool niet beschikbaar is.

Veelgestelde vragen

Kan ik witte kool invriezen?
Ja, je kunt alle soorten kool invriezen om het langer vers te houden.

Hoe moet ik witte kool voorbereiden voordat ik het invries?
Snij de kool in stukken of reepjes en verwijder eventuele beschadigde bladeren voordat je het invriest.

Moet ik witte kool blancheren voordat ik het invries?
Ja, het wordt aanbevolen om kool kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe lang kan ik bevroren witte kool bewaren?
Het kan tot ongeveer 10 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer.

Kan ik bevroren witte kool direct gebruiken in gerechten?
Ja, je kunt bevroren kool rechtstreeks toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen en roerbakgerechten.

Hoe moet ik bevroren witte kool ontdooien?
Je kunt bevroren kool in de koelkast laten ontdooien voordat je het gebruikt, of het toevoegen aan gerechten en het laten ontdooien tijdens het koken.

Kan ik bevroren witte kool gebruiken voor rauwe gerechten zoals salades?
Bevroren kool is meestal beter geschikt voor gekookte gerechten, maar je kunt het ook gebruiken in rauwe salades als je het kort blancheert en daarna afkoelt voordat je het toevoegt.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept