Site Overlay
Pastinaak invriezen

Pastinaak invriezen

Pastinaak invriezen is eigenlijk net zo goed mogelijk als het invriezen van wortels en winterpeen. Daar is pastinaak ook het beste mee te vergelijken.

Voordat de aardappel in Europa gangbaar werd, werd pastinaak ook vaak gegeten als een soort voorloper van de aardappel.

Tegenwoordig wordt deze groente steeds meer gewaardeerd. Daardoor is er ook steeds meer aanvoer, en zijn er perioden dat de knol goedkoper is. Een ideaal moment om een voorraadje in te vriezen.

Hoe Pastinaak invriezen?

Pastinaak kun je op ongeveer dezelfde manier invriezen dan wortel en winterpeen. Zo dun mogelijk schillen en kort blancheren.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord pastinaak invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 75 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Pastinaak

Instructies

  1. Schil de pastinaak met een dunschiller.

  2. Kop en staart van de wortel snijden en in blokjes of schijven snijden.

  3. Water aan de kook brengen en daarin de pastinaak gedurende twee tot drie minuten blancheren.

  4. Onder de koude kraan afspoelen zodat het koken stopt.

  5. Goed uit laten lekken en luchtdicht verpakken in diepvrieszak of diepvriesbak.

  6. Je kunt de blokjes of schijven ook eerst op een bakplaat leggen, gedurende twee uur in de vriezer plaatsen, en daarna verpakken in diepvrieszakken of -bakken. Zo kan de groente langer fris blijven.

  7. Een etiket erop plakken met naam en invriesdatum.

  8. 24 Uur in de vriezer laten invriezen.

Pastinaak ontdooien en bereiden

Pastinaak kun je in de koelkast langzaam laten ontdooien.

Na het ontdooien kun je de groente verder koken of anders bereiden.

Hoe lang kun je pastinaak bewaren?

Pastinaak kun je ongeveer zes maanden in de vriezer bewaren.

Pastinaak kun je het beste op een koele en donker plek bewaren. Dat wil niet zeggen dat de koelkast geschikt is, want het is er ook vrij vochtig.

De kelder is dus beter. Pastinaak toch in de koelkast bewaren? Bij voorkeur op de onderste plank, los, en niet in plastic.

Op deze manier kun je pastinaak een dag of 8 tot 10 bewaren.

Pastinaak langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door pastinaak te vacumeren, wordt de lucht uit de verpakking verwijderd, waardoor oxidatie wordt verminderd en de groente langer vers blijft.

In de koelkast kan vacuümverpakte deze groente tot 2 tot 3 weken worden bewaard, in tegenstelling tot ongeveer 1 tot 2 weken wanneer het niet vacuümverpakt is.

In de vriezer kan vacuümverpakte pastinaak tot 10 tot 12 maanden worden bewaard, terwijl pastinaak die niet vacuümverpakt is meestal maar tot 8 tot 10 maanden houdbaar is.

Het is belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit na verloop van tijd kan afnemen, zelfs wanneer het vacuüm is verpakt. Zorg er daarom voor dat je de datum van verpakking labelt en de pastinaak binnen de aanbevolen tijd consumeert voor de beste kwaliteit.

Kun je pastinaak bevroren gebruiken in gerechten?


Ja, je kunt pastinaak bevroren gebruiken in gerechten, maar het is belangrijk om te weten dat bevroren pastinaak de textuur enigszins kan beïnvloeden wanneer het ontdooit. Het kan zachter worden en mogelijk meer vocht afgeven dan verse pastinaak.

Als je bevroren pastinaak wilt gebruiken, kun je het het beste vooraf laten ontdooien voordat je het in gerechten verwerkt. Dit kun je doen door het in de koelkast te laten ontdooien gedurende enkele uren of het kort op kamertemperatuur te laten komen. Je kunt het rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen, ovenschotels of purees en het laten ontdooien en gaar worden tijdens het koken.

Hoewel de textuur enigszins kan veranderen, blijft de voedingswaarde over het algemeen behouden. Dit maakt het nog steeds een goede optie voor het toevoegen van smaak en voedingsstoffen aan je gerechten, vooral wanneer verse pastinaak niet beschikbaar is.

Veelgestelde vragen

Kan ik pastinaak invriezen?
Ja, je kunt de groente invriezen om het langer vers te houden.

Moet ik pastinaak voorbereiden voordat ik het invries?
Ja, het is het beste om de wortels eerst te schillen en in stukken te snijden voordat je het invriest.

Hoe moet ik pastinaak bewaren voordat ik het invries?
Spoel de groente af onder koud water om eventueel vuil te verwijderen en droog het goed af voordat je het schilt en in stukken snijdt.

Hoe moet ik pastinaak invriezen?
Verspreid de gesneden groente gelijkmatig op een bakplaat en zet deze in de vriezer om de pastinaak voor te vriezen. Nadat de stukjes pastinaak bevroren zijn, kun je ze overbrengen naar diepvrieszakjes of -bakjes om verder te bewaren.

Moet ik pastinaak blancheren voordat ik het invries?
Ja, het is aan te raden om de groente kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe lang kan ik ingevroren pastinaak bewaren?
Het kan tot ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer bij een constante temperatuur van 0°F (-18°C) of lager.

Hoe moet ik ingevroren pastinaak ontdooien en gebruiken?
Om de ingevroren groente te gebruiken, haal je gewoon de benodigde hoeveelheid uit de vriezer en laat je het ontdooien in de koelkast. Je kunt het vervolgens toevoegen aan soepen, stoofschotels, purees en andere gerechten zoals je zou doen met verse pastinaak.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.