Site Overlay

Aardappelen invriezen

Aardappelen invriezen? Die bewaar je toch gewoon in de kelder of in een aardappelbox totdat je de aardappelen gaat koken. Soms wordt geschreven dat aardappelen invriezen niet of nauwelijks mogelijk is, dus waarom de moeite nemen?

Helaas, alles wat er geschreven wordt over het niet kunnen invriezen van aardappelen, is niet waar. Je kunt wel degelijk aardappelen invriezen, en dat gaat zelf erg goed.

Hoe aardappelen invriezen?

Aardappelen invriezen is misschien bij grote hoeveelheden gewone aardappelen niet handig, maar sommigen kopen wel eens speciale rassen aardappelen. Deze zijn vaak wat duurder, en dus is invriezen de ideale bewaarmethode.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord aardappelen invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 82 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Aardappelen

Instructies

  1. De knollen goed wassen en eventueel aarde van de aardappel af boenen met een zachte borstel.

  2. Met een dunschiller zo dun mogelijk schillen en eventueel vieze stukjes en dergelijke met een mesje verwijderen.

  3. De aardappelen in stukken snijden, kook nooit grote aardappelen in één stuk.

  4. Water met een snufje zout aan de kook brengen, en de aardappelen koken gedurende 4 tot 5 minuten.

  5. Onder koud water laten schrikken zodat het kookproces meteen stopt. Vervolgens goed laten uitlekken, en eventueel droog deppen met keukenpapier.

  6. In diepvrieszakken doen en luchtdicht afsluiten. Vanzelfsprekend zakjes voorzien van etiket met naam en datum invriezen.

  7. In de vriezer plaatsen.

Aardappelen ontdooien en bereiden

Bij het invriezen hebben we de aardappelen slecht geblancheerd, of kort gekookt.

Nu eerst in de koelkast laten ontdooien, dan in kokend water gedurende ongeveer 15 minuten koken.

De ontdooide aardappelen hoef je niet verder te koken als je deze op de grill of barbecue legt. Dan bak je de aardappelen, eventueel eerst in stukjes gesneden.

Je kunt deze ontdooide geblancheerde aardappelen ook in friet snijden of in plakjes en frituren.

Hoe lang kun je aardappelen bewaren?

Aardappelen kun je in de vriezer gemiddeld een jaar goed houden.

Gekookte aardappelen kun je alleen nog een dag of twee in de koelkast bewaren.

Ongeschilde aardappelen altijd droog en koel bewaren, maar bij voorkeur niet in de koelkast. Dan kunnen de knollen gaan rotten. De kelder of een andere niet warme kamer zijn beter.

Overigens moet de ruimte waar de aardappelen bewaard worden ook vorstvrij zijn. Bij vorst zijn de aardappelen meteen na een paar minuten niet meer te gebruiken.

Aardappelen langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken van aardappelen kan helpen om ze langer vers te houden en de houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

  1. Schil de aardappelen indien gewenst, of laat de schil intact afhankelijk van je voorkeur.
  2. Snij ze in gelijkmatige stukken of laat ze heel, afhankelijk van hoe je ze wilt bewaren.
  3. Plaats de gesneden of hele aardappelen in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de aardappelen gelijkmatig worden verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
  4. Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
  5. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak verwijderen.
  6. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak goed af.
  7. Bewaar de vacuümverpakte aardappelen op een koele, donkere plaats zoals een voorraadkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de aardappelen wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de aardappelen langer vers blijven. Let op dat de aardappelen na vacumeren nog steeds kunnen kiemen na verloop van tijd, maar dit proces wordt vertraagd door het vacuüm.

Kun je aardappelen bevroren gebruiken?

Ja, je kunt bevroren aardappelen gebruiken in gerechten. Bevroren aardappelen, zoals voorgekookte aardappelblokjes of -schijfjes, zijn handig voor snelle maaltijden en vereisen geen schil- of snijwerk. Je kunt ze gebruiken in gerechten zoals soepen, stoofschotels, roerbakgerechten of zelfs gebakken aardappelen. Houd er rekening mee dat bevroren aardappelen mogelijk iets langer moeten koken of bakken dan verse aardappelen.

Veelgestelde vragen

Kun je rauwe aardappelen invriezen?
Ja, je kunt rauwe aardappelen invriezen. Schil ze, snijd ze in stukken of plakjes en blancheer ze kort voordat je ze invriest om de kwaliteit te behouden.

Hoe lang kun je aardappelen invriezen?
Aardappelen kunnen tot 10-12 maanden in de vriezer worden bewaard als ze op de juiste manier worden ingepakt en ingevroren.

Moet je aardappelen blancheren voordat je ze invriest?
Het wordt aanbevolen om aardappelen kort te blancheren voordat je ze invriest, omdat dit helpt om de kleur, textuur en smaak te behouden en enzymatische reacties te voorkomen die de kwaliteit kunnen verminderen.

Kun je gekookte aardappelen invriezen?
Ja, je kunt gekookte aardappelen invriezen. Laat ze volledig afkoelen, verpak ze luchtdicht en bewaar ze in de vriezer. Gekookte aardappelen kunnen echter een iets andere textuur hebben na het ontdooien.

Hoe ontdooi je bevroren aardappelen?
Het wordt aanbevolen om bevroren aardappelen langzaam te ontdooien in de koelkast om de textuur te behouden. Je kunt ze ook direct in gerechten gebruiken zonder ze volledig te ontdooien als ze in kleine stukjes zijn gesneden.

Kun je aardappelen invriezen nadat ze zijn gekookt?
Ja, gekookte aardappelen kunnen worden ingevroren. Laat ze volledig afkoelen voordat je ze in de vriezer bewaart.

Hoe kun je bevroren aardappelen het beste gebruiken?
Bevroren aardappelen kunnen worden gebruikt in soepen, stoofschotels, ovenschotels of als bijgerecht. Ze zijn ideaal voor gerechten waarin de aardappelen worden gekookt of gebakken, maar kunnen een iets andere textuur hebben dan verse aardappelen.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.