Site Overlay

Aardappelpuree invriezen

Aardappelpuree invriezen is eigenlijk de ideale oplossing om dit aardappelgerecht langer houdbaar te maken, en zo voor later gebruik goed te kunnen bewaren.

Het blijkt dat dit nu juist een gerecht is waar de meesten toch vaak te veel maken. En wat moet je er dan mee, aangezien de puree niet echt lang op een andere manier bewaard kan worden.

Hoe aardappelpuree invriezen?

Aardappelpuree invriezen is net iets meer werk dan simpel in de vriezer leggen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Gerechten
Keuken Internationaal
Trefwoord aardappelpuree invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 88 kcal

Ingrediënten

 • 800 Gram Aardappelpuree

Instructies

 1. De aardappelpuree eerst laten afkoelen tot op kamertemperatuur.

 2. Verpak de puree portiegewijs, en dan met voorkeur naar gelang het aantal personen in jouw gezin. Dat kan 1 persoon zijn, of meer. Het is handig als je dan de juiste hoeveelheid invriest.

 3. Voorzien van etiket met daarop naam gerecht en datum van invriezen.

 4. Plaats de diepvriesbakjes of zakjes in de vriezer gedurende minimaal 1 dag.

Aardppelpuree ontdooien en bereiden

Aardappelpuree kun je eerst langzaam ontdooien in de koelkast, en daarna als het ware opbakken in een koekenpan.

Je kunt echter de nog niet ontdooide puree ook in een schaal doen en meteen in de magnetron warm maken. Eerst even 2 minuten op de ontdooistand, daarna op volle stand gedurende 6 tot 9 minuten. Afhankelijk van de hoeveelheid, en wel tussendoor even roeren. Soms komt er wat vocht boven dat roer je gewoon door de puree.

Hoe lang kun je aardappelpuree bewaren?

Ingevroren aardappelpuree kun je ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren.

Verse, net gemaakte, aardappelpuree kun je maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast slechts enkele uren.

Aardappelpuree langer bewaren met behulp van vacumeren.


Het vacuüm verpakken van aardappelpuree kan helpen om het langer vers te houden en de houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

 1. Bereid de aardappelpuree volgens je favoriete recept en laat deze volledig afkoelen.
 2. Schep de afgekoelde puree in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de aardappelpuree gelijkmatig wordt verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
 3. Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
 4. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak verwijderen.
 5. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak goed af.
 6. Bewaar de vacuümverpakte aardappelpuree in de koelkast of vriezer voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de aardappelpuree wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de aardappelpuree langer vers blijft. Let op dat de textuur van de aardappelpuree na vacumeren enigszins kan veranderen, maar de smaak en voedingswaarde blijven behouden. Verwarm de aardappelpuree voor het serveren opnieuw in de magnetron of op het fornuis.

Kun je aardappelpuree bevroren gebruiken?


Ja, je kunt bevroren aardappelpuree gebruiken in gerechten. Bevroren aardappelpuree is vaak voorgekookt en vervolgens ingevroren, waardoor het een handige optie is voor snelle maaltijden. Om bevroren aardappelpuree te gebruiken, volg je gewoon de instructies op de verpakking voor het ontdooien en verwarmen. Je kunt het gebruiken als bijgerecht of als ingrediënt in verschillende recepten, zoals ovenschotels of gevulde groenten.

Veelgestelde vragen

Kan ik aardappelpuree invriezen?
Ja, aardappelpuree kan prima worden ingevroren voor later gebruik.

Hoe moet ik aardappelpuree invriezen?
Laat de aardappelpuree eerst volledig afkoelen. Verdeel het vervolgens in porties en plaats elke portie in luchtdichte diepvrieszakjes of bakjes.

Hoelang kan ik ingevroren aardappelpuree bewaren?
Over het algemeen kun je ingevroren aardappelpuree tot ongeveer 2 tot 3 maanden bewaren voordat de kwaliteit begint af te nemen.

Hoe kan ik ingevroren aardappelpuree ontdooien?
Zet de portie aardappelpuree die je wilt gebruiken een nacht van tevoren in de koelkast om geleidelijk te ontdooien. Je kunt het ook voorzichtig opwarmen in de magnetron of op het fornuis.

Wordt ingevroren aardappelpuree korrelig na het ontdooien?
Het kan een beetje korreliger worden dan verse aardappelpuree, maar de smaak blijft over het algemeen goed.

Kan ik ingevroren aardappelpuree opnieuw invriezen nadat het is ontdooid?
Het wordt over het algemeen afgeraden om ingevroren voedsel opnieuw in te vriezen, inclusief aardappelpuree, vanwege veiligheids- en kwaliteitsredenen.

Zijn er speciale tips om de kwaliteit van ingevroren aardappelpuree te behouden?
Zorg ervoor dat de aardappelpuree volledig is afgekoeld voordat je het invriest om condensatie te voorkomen. Verwijder ook zoveel mogelijk lucht uit de verpakking om oxidatie te minimaliseren. Etiketteer de verpakking met de datum van invriezen zodat je weet hoe lang het al in de vriezer ligt.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.