Site Overlay
Andijvie Invriezen

Andijvie invriezen

Andijvie invriezen is op verschillende manieren mogelijk. Andijvie wordt ook op verschillende manieren gegeten in Nederland, maar toch wel vaak gekookt of rauw verwerkt in stamppot andijvie.

Voor stamppot andijvie, ook wel stimpstamp genoemd, is een combinatie van gekookte aardappelen, rauwe andijvie, en gebakken spek. Dit kan gewoon ingevroren worden.

Maar ook rauwe andijvie, dus de verse die je zou gebruiken om andijvie te koken, kan gerust ingevroren worden. Je kunt daarbij de groente kort blancheren, maar rauw invriezen gaat ook prima.

Hoe Andijvie invriezen?

Stamppot andijvie doe je gewoon in een bakje, en vries je in. Simpel dus, maar bij andijvie zelf moet je wel even bepalen of je het geblancheerd of rauw wilt invriezen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord andijvie invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 16 kcal

Ingrediënten

  • 1,4 Kilo Andijvie

Instructies

  1. Rotte en vieze bladeren verwijderen.

  2. De andijvie goed wassen. Het gewas groeit op de grond en kan dus zandkorels en slakjes herbergen. Dus bladeren los halen, of de andijvie snijden, en vervolgens goed wassen met koud water.

  3. Wil je de andijvie blancheren, hierdoor kun je de andijvie een paar weken langer bewaren, kook dan water en als het kookt de andijvie ongeveer 30 seconden mee koken. Vervolgens direct onder de koude kraan om het kookproces te stoppen.

  4. Dan verpakken in diepvrieszakken en voorzien van etiketten met invriesdatum en naam.

  5. Vervolgens gedurende minimaal 24 uur invriezen.

Andijvie ontdooien en bereiden

Diepvrieszak op een bord in de koelkast ontdooien. Geblancheerde andijvie ontdooien hoeft niet. Je kunt dit direct in kokend water leggen om de andijvie te koken. Het koken kan wel iets langer duren.

Andijviestamppot in de koelkast ontdooien, en zodra dit ontdooit is in de magnetron opwarmen of in een koekenpan opbakken.

Hoe lang kun je andijvie bewaren?

Andijviestamppot, en geblancheerde andijvie kun je tot wel 6 maanden in de vriezer bewaren. Ongeblancheerde andijvie van 3 tot 6 maanden.

Andijvie kun je niet twee maal invriezen.

In de koelkast kun je verse andijvie, wel uit plastic zak halen, gedurende twee tot drie dagen vers houden. Buiten de koelkast kan verse andijvie vrij snel minder worden.

Gekookte andijvie kun je eigenlijk beter niet bewaren, en stamppot rauwe andijvie kun je in de koelkast nog prima twee dagen goed houden.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.