Site Overlay
Andijvie Invriezen

Andijvie invriezen

Andijvie invriezen is op verschillende manieren mogelijk. Andijvie wordt ook op verschillende manieren gegeten in Nederland, maar toch wel vaak gekookt of rauw verwerkt in stamppot andijvie.

Voor stamppot andijvie, ook wel stimpstamp genoemd, is een combinatie van gekookte aardappelen, rauwe andijvie, en gebakken spek. Dit kan gewoon ingevroren worden.

Maar ook rauwe andijvie, dus de verse die je zou gebruiken om andijvie te koken, kan gerust ingevroren worden. Je kunt daarbij de groente kort blancheren, maar rauw invriezen gaat ook prima.

Hoe Andijvie invriezen?

Stamppot andijvie doe je gewoon in een bakje, en vries je in. Simpel dus, maar bij andijvie zelf moet je wel even bepalen of je het geblancheerd of rauw wilt invriezen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord andijvie invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 16 kcal

Ingrediënten

  • 1,4 Kilo Andijvie

Instructies

  1. Rotte en vieze bladeren verwijderen.

  2. De andijvie goed wassen. Het gewas groeit op de grond en kan dus zandkorels en slakjes herbergen. Dus bladeren los halen, of de andijvie snijden, en vervolgens goed wassen met koud water.

  3. Wil je de andijvie blancheren, hierdoor kun je de andijvie een paar weken langer bewaren, kook dan water en als het kookt de andijvie ongeveer 30 seconden mee koken. Vervolgens direct onder de koude kraan om het kookproces te stoppen.

  4. Dan verpakken in diepvrieszakken en voorzien van etiketten met invriesdatum en naam.

  5. Vervolgens gedurende minimaal 24 uur invriezen.

Andijvie ontdooien en bereiden

Diepvrieszak op een bord in de koelkast ontdooien. Geblancheerde andijvie ontdooien hoeft niet. Je kunt dit direct in kokend water leggen om de andijvie te koken. Het koken kan wel iets langer duren.

Andijviestamppot in de koelkast ontdooien, en zodra dit ontdooit is in de magnetron opwarmen of in een koekenpan opbakken.

Hoe lang kun je andijvie bewaren?

Andijviestamppot, en geblancheerde andijvie kun je tot wel 12 maanden in de vriezer bewaren. Ongeblancheerde andijvie van 3 tot 6 maanden.

Andijvie kun je niet twee maal invriezen.

In de koelkast kun je verse andijvie, wel uit plastic zak halen, gedurende twee tot drie dagen vers houden. Buiten de koelkast kan verse andijvie vrij snel minder worden.

Gekookte andijvie kun je eigenlijk beter niet bewaren, en stamppot rauwe andijvie kun je in de koelkast nog prima twee dagen goed houden.

Andijvie langer bewaren met behulp van vacumeren.

In de koelkast kun je vacuümverpakte andijvie tot 1 tot 2 weken bewaren, afhankelijk van de versheid van de groente op het moment van verpakken. Het vacuüm verpakken helpt om de groente langer vers te houden door de blootstelling aan lucht te minimaliseren.

In de vriezer kun je vacuümverpakte andijvie tot ongeveer 8 tot 12 maanden bewaren, maar de kwaliteit kan na verloop van tijd achteruitgaan. Het is belangrijk om de andijvie goed af te spoelen en te drogen voordat je het vacuüm verpakt om condensatie te minimaliseren, wat de kwaliteit van de groente kan beïnvloeden.

Zorg ervoor dat je de verpakking goed labelt met de datum van verpakken voordat je het in de koelkast of vriezer plaatst, zodat je de versheid ervan kunt bijhouden.

Kun je andijvie bevroren gebruiken in gerechten?

Andijvie wordt vaak snel ingevroren nadat het is geoogst, waardoor de versheid en voedingsstoffen behouden blijven. Dit maakt het een handige optie om het hele jaar door te gebruiken, zelfs als verse andijvie niet beschikbaar is.

Je kunt de groente toevoegen aan warme gerechten zoals stamppotten, soepen, stoofschotels en roerbakgerechten. Het kan direct vanuit de vriezer aan de gerechten worden toegevoegd en tijdens het koken ontdooien en gaar worden.

Als je de andijvie wilt ontdooien voordat je het gebruikt, kun je het het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast. Hierdoor behoudt het zijn textuur beter.

Veelgestelde vragen

Kan ik andijvie invriezen?
Ja, het is mogelijk om deze groente in te vriezen om het langer te bewaren.

Moet ik andijvie vooraf blancheren voordat ik het invries?
Ja, het is raadzaam om het kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik andijvie voor het invriezen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de gesneden groente toe en blancheer het gedurende 1 tot 2 minuten. Haal de andijvie vervolgens uit het kokende water en dompel het direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik andijvie in stukjes snijden voordat ik het invries?
Ja, snij de groente in stukjes of reepjes voordat je het invriest. Dit vergemakkelijkt het portioneren en het gebruik ervan later.

Hoe bewaar ik ingevroren andijvie?
Plaats de geblancheerde groente in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakken. Druk alle overtollige lucht uit de zakken voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren andijvie bewaren?
Het kan ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren andijvie?
Je kunt de ingevroren bladgroente rechtstreeks toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, roerbakgerechten, of ovenschotels zonder het eerst te ontdooien. Als je het wilt ontdooien, laat het dan langzaam ontdooien in de koelkast voordat je het gebruikt.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.