Banaan invriezen? Ja dat kan, maar het ligt er wel een beetje aan wat je na het ontdooien met de bananen wilt doen.
Een ontdooide banaan kun je eigenlijk niet meer als banaan eten. De vrucht is zacht geworden, althans nog zachter dan deze al was, en je kunt ingevroren banaan eigenlijk alleen gebruiken om verder te verwerken in desserts, in smoothies, in een bananenmilkshake, en in ijs.
De vraag is dus of je niet liever gewoon verse bananen gebruikt.
Nog even voor de duidelijkheid, groene of nog niet rijpe bananen, kun je niet invriezen. Omdat de smaak nog achterblijft, kun je deze niet verwerken. De smaak zo erg vlak zijn, en je proeft dan geen bananensmaak.

Hoe Banaan invriezen?
Banaan invriezen kan dus, maar gezien de smaak wat vervlakt in de vriezer, moet je alleen rijpe of zelfs overrijpe bananen gebruiken om in te vriezen.
Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 2 Bananen
Instructies
Banaan pellen en in stukjes snijden. Ongeveer een centimeter of drie.
Verpak de stukjes banaan zoveel mogelijk per portie. M.a.w. zoveel banaan wat je nodig hebt als je bijvoorbeeld milkshake wilt maken, of bijvoorbeeld twee bananen omdat je daar ijs mee wilt maken.
In een diepvrieszak of diepvriesbak doen, en voorzien van etiket met daarop naam en invriesdatum.
In de vriezer plaatsen en minimaal 24 uur laten invriezen.
Banaan ontdooien en bereiden
Banaan ontdooien mag wel, maar is meestal niet nodig. In de meeste gerechten die je met ingevroren banaan kunt maken moet de banaan gepureerd worden of in stukjes gesneden.
Dat kun je normaliter ingevroren doen.
Wil je toch eerst ontdooien, leg de stukjes banaan dan op een bord in de koelkast. Zo kan het rustig ontdooien.
Hoe lang kun je banaan bewaren?
Rijpe of overrijpe banaan die ingevroren is, kun je ongeveer vier manden in de vriezer bewaren.
Buiten de vriezer en in de koelkast maximaal een paar uur.
Dat ligt aan het feit dat banaan beter helemaal niet in de koelkast bewaard moet worden. Bananen krijgen namelijk in de koelkast last van koudebederf. Een soort van overrijp worden zonder dat de vrucht rijper wordt, maar juist zwart gaat kleuren.
Niet lekker dus, ook al omdat zwarte banaan niet lekker zal eten.
Rijpe banaan kun je misschien nog wel één tot twee dagen buiten de koelkast bewaren. Overrijpe bananen kun je beter meteen eten of verwerken.
Groene en nog niet rijpe bananen kun je tot 7 dagen goed houden buiten de koelkast. Wel kunnen de bananen droger worden, doordat vocht door de schil heen kan verdwijnen. De vruchten ademen als het ware.