Site Overlay
Banaan Invriezen

Banaan invriezen

Banaan invriezen? Ja dat kan, maar het ligt er wel een beetje aan wat je na het ontdooien met de bananen wilt doen.

Een ontdooide banaan kun je eigenlijk niet meer als banaan eten. De vrucht is zacht geworden, althans nog zachter dan deze al was, en je kunt ingevroren banaan eigenlijk alleen gebruiken om verder te verwerken in desserts, in smoothies, in een bananenmilkshake, en in ijs.

De vraag is dus of je niet liever gewoon verse bananen gebruikt.

Nog even voor de duidelijkheid, groene of nog niet rijpe bananen, kun je niet invriezen. Omdat de smaak nog achterblijft, kun je deze niet verwerken. De smaak zo erg vlak zijn, en je proeft dan geen bananensmaak.

Hoe Banaan invriezen?

Banaan invriezen kan dus, maar gezien de smaak wat vervlakt in de vriezer, moet je alleen rijpe of zelfs overrijpe bananen gebruiken om in te vriezen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Fruit
Keuken Internationaal
Trefwoord banaan invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 2 Personen
calorieën 88.5 kcal

Ingrediënten

  • 2 Bananen

Instructies

  1. Banaan pellen en in stukjes snijden. Ongeveer een centimeter of drie.

  2. Verpak de stukjes banaan zoveel mogelijk per portie. M.a.w. zoveel banaan wat je nodig hebt als je bijvoorbeeld milkshake wilt maken, of bijvoorbeeld twee bananen omdat je daar ijs mee wilt maken.

  3. In een diepvrieszak of diepvriesbak doen, en voorzien van etiket met daarop naam en invriesdatum.

  4. In de vriezer plaatsen en minimaal 24 uur laten invriezen.

Banaan ontdooien en bereiden

Banaan ontdooien mag wel, maar is meestal niet nodig. In de meeste gerechten die je met ingevroren banaan kunt maken moet de banaan gepureerd worden of in stukjes gesneden.

Dat kun je normaliter ingevroren doen.

Wil je toch eerst ontdooien, leg de stukjes banaan dan op een bord in de koelkast. Zo kan het rustig ontdooien.

Hoe lang kun je banaan bewaren?

Rijpe of overrijpe banaan die ingevroren is, kun je ongeveer vier manden in de vriezer bewaren.

Buiten de vriezer en in de koelkast maximaal een paar uur.

Dat ligt aan het feit dat banaan beter helemaal niet in de koelkast bewaard moet worden. Bananen krijgen namelijk in de koelkast last van koudebederf. Een soort van overrijp worden zonder dat de vrucht rijper wordt, maar juist zwart gaat kleuren.

Niet lekker dus, ook al omdat zwarte banaan niet lekker zal eten.

Rijpe banaan kun je misschien nog wel één tot twee dagen buiten de koelkast bewaren. Overrijpe bananen kun je beter meteen eten of verwerken.

Groene en nog niet rijpe bananen kun je tot 7 dagen goed houden buiten de koelkast. Wel kunnen de bananen droger worden, doordat vocht door de schil heen kan verdwijnen. De vruchten ademen als het ware.

Bananen langer bewaren met behulp van vacumeren.

Bananen zijn over het algemeen niet geschikt om te vacumeren omdat ze een zachte structuur hebben en veel vocht bevatten. Vacuümverpakken kan de bananen platdrukken en hun textuur aantasten.

Om ze langer te bewaren, kun je ze het beste op de traditionele manier bewaren. In de koelkast kunnen bananen tot 2 weken goed blijven, terwijl ze op kamertemperatuur meestal 3 tot 5 dagen houdbaar zijn.

Als je het fruit wilt bewaren voor een langere periode, kun je ze invriezen. Bevroren bananen kunnen tot 2 tot 3 maanden worden bewaard in de vriezer. Zorg ervoor dat je de bananen eerst schilt en in stukjes snijdt voordat je ze invriest. Op deze manier kun je ze gemakkelijk gebruiken voor smoothies, bakken of andere recepten.

Veelgestelde vragen

Kun je bananen invriezen?
Ja, dit fruit kan worden ingevroren om ze langer te bewaren.

Moet je bananen schillen voordat je ze invriest?
Ja, het is het beste om ze te schillen voordat je ze invriest, omdat de schil moeilijk te verwijderen kan zijn als de banaan eenmaal bevroren is.

Kun je hele bananen invriezen?
Ja, je kunt ze heel invriezen, maar het is handiger om ze in plakjes of stukjes te snijden voordat je ze invriest, zodat ze gemakkelijker te gebruiken zijn voor smoothies, bakken en andere recepten.

Hoe moet je bananen invriezen?
Snij het fruit in plakjes of stukjes en leg ze op een bakplaat die bedekt is met bakpapier. Plaats de bakplaat in de vriezer totdat de bananen volledig bevroren zijn en bewaar ze dan in luchtdichte diepvrieszakken of containers.

Hoe lang kun je bananen in de vriezer bewaren?
Ze kunnen tot 4 maanden worden bewaard in de vriezer voordat de kwaliteit begint af te nemen.

Kun je ingevroren bananen ontdooien voordat je ze gebruikt?
Ja, je kunt het ingevroren fruit laten ontdooien voordat je ze gebruikt voor smoothies, bakken of andere recepten. Laat ze gewoon langzaam ontdooien in de koelkast of op kamertemperatuur.

Wat kun je maken met ingevroren bananen?
Dit fruit kan worden gebruikt voor het maken van smoothies, milkshakes, ijs, bananenbrood, pannenkoeken, en nog veel meer. Ze voegen een romige textuur en natuurlijke zoetheid toe aan verschillende gerechten.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept