Site Overlay
Tuinbonen Invriezen

Tuinbonen invriezen

Tuinbonen invriezen zodat de smaak van verse tuinbonen goed bewaard wordt, en dat is een geheel andere smaak dan tuinbonen uit pot of blik.

Want laten we eerlijk zijn, je proeft wel een klein beetje de smaak van tuinbonen, maar vers of uit de diepvries is wat anders.

Deze bonen worden doorgaans bij de groenteboer, op de markt, of soms zelfs bij de supermarkt verkocht terwijl de bonen nog niet gedopt zijn. Dus nog in de grote peulen zitten.

Dat is ook altijd de reden dat je een behoorlijke hoeveelheid moet kopen, die vervolgens thuis moet doppen, en pas dan klaar kunt maken.

Hou er rekening met dat je tussen de 750 gram en een kilo ongedopte tuinbonen per persoon nodig hebt. Gedopt is dat 250 tot 350 gram. Voor 4 personen heb je dus al zo’n 4 kilo nodig, een beste hoeveelheid.

Hoe Tuinbonen invriezen?

Bij tuinbonen invriezen moet je dus eerst doppen. Denk er ook aan dat je deze peulen niet kunt eten. Je kunt er behoorlijk misselijk van worden mocht je dat toch doen. De peulen mogen dus in de biobak.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord tuinbonen invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 88 kcal

Ingrediënten

  • 4 Kilo Ongedopte tuinbonen

Instructies

  1. De tuinbonen eerst doppen en de peulen weggooien. Deze kun je makkelijk met de vingers openen, of je gebruikt een mesje.

  2. Vervolgens de bonen goed wassen, en eventueel de vieze of rotte bonen verwijderen.

  3. Ruim water in een pan doen en aan de kook brengen.

  4. De bonen gedurende 2 tot 3 minuten voorzichtig in het kokende water doen.

  5. Afgieten in een vergiet en direct onder koud stromend water houden om het kookproces te stoppen.

  6. Goed laten uitlekken en afdeppen met keukenpapier.

  7. In een diepvriesbak of diepvrieszak doen, wel genoeg voor het aantal personen in je gezien. Dus 250 tot 350 gram per persoon.

  8. Zak of bak voorzien van etiket met naam en invriesdatum.

  9. Gedurende minimaal 24 uur in de vriezer plaatsen.

Tuinbonen ontdooien en bereiden

Tuinbonen hoef je niet te ontdooien, maar kun je direct in kokend water doen. Deze moeten dan nog 5 tot 10 minuten gekookt te worden. Let op eerst water aan de kook brengen, dan de tuinbonen in het kokende water doen.

Hoe lang kun je tuinbonen bewaren?

Ingevroren tuinbonen kun je ongeveer 8 tot 12 maanden bewaren in de vriezer.

Ontdooide bonen kun je maximaal een dag bewaren voordat je de bonen moet koken. En dan wel in de koelkast bewaren.

Ongedopte tuinbonen kun je 3 tot 4 dagen vers houden, mits koel en donker bewaard. Gedopte tuinbonen 1 tot 2 dagen.

Tuinbonen langer bewaren met behulp van vacumeren.

Vacumeren kan helpen om de bonen langer vers te houden en de kwaliteit te behouden. Wanneer tuinbonen vacuüm verpakt worden, wordt de blootstelling aan lucht verminderd, waardoor de kans op bederf wordt geminimaliseerd.

In de koelkast kunnen vacuümverpakte tuinbonen meestal tot 1 tot 2 weken worden bewaard. In de vriezer kunnen ze tot 8 tot 12 maanden worden bewaard, afhankelijk van de kwaliteit van de verpakking en de diepvriestemperatuur.

Zorg ervoor dat de bonen volledig droog zijn voordat je ze vacuüm verpakt om te voorkomen dat vocht de kwaliteit ervan aantast. Label de verpakkingen met de datum van vacumeren voor een gemakkelijke referentie.

Kun je tuinbonen bevroren gebruiken in gerechten?

Tuinbonen worden meestal snel ingevroren nadat ze zijn geoogst, waardoor hun versheid en voedingsstoffen behouden blijven. Dit maakt ze een handige optie om het hele jaar door te gebruiken, zelfs wanneer verse tuinbonen niet beschikbaar zijn.

Je kunt de bonen toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, roerbakgerechten en pastagerechten. Ze hoeven meestal niet vooraf te worden ontdooid; je kunt ze rechtstreeks vanuit de vriezer aan je gerecht toevoegen en ze laten koken tot ze gaar zijn.

Voor salades of andere koude gerechten kun je de groente kort blancheren in kokend water en ze vervolgens snel afkoelen in ijswater voordat je ze gebruikt.

Het is een handige en voedzame toevoeging aan verschillende gerechten en kunnen gemakkelijk worden bewaard voor langere tijd.

Veelgestelde vragen

Kun je tuinbonen invriezen?
Ja, deze bonen kunnen worden ingevroren om ze langer vers te houden voor toekomstig gebruik.

Moet ik tuinbonen blancheren voordat ik ze invries?
Ja, het wordt aanbevolen om ze kort te blancheren voordat je ze invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik tuinbonen voor het invriezen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de bonen toe en kook ze gedurende 2 tot 3 minuten. Verwijder de tuinbonen vervolgens en dompel ze direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik tuinbonen doppen voordat ik ze invries?
Ja, het is belangrijk om de bonen te doppen voordat je ze invriest. Verwijder de bonen uit de peulen voordat je ze blancheert en invriest.

Hoe bewaar ik ingevroren tuinbonen?
Doe de geblancheerde en afgekoelde bonen in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren tuinbonen bewaren?
Ze kunnen ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om ze binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren tuinbonen?
Je kunt de ingevroren bonen rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen, roerbakgerechten of pastasauzen zonder ze eerst te ontdooien. Als je ze wilt ontdooien, laat ze dan langzaam ontdooien in de koelkast voordat je ze gebruikt.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept