Site Overlay
Pompoen Invriezen

Pompoen Invriezen

Pompoen invriezen kun je prima doen, en je kunt ook pompoensoep of pompoensap invriezen. Natuurlijk ook andere gerechten met pompoen er in verwerkt.

Omdat de vrucht maar kort in het jaar beschikbaar is in de winkels, is invriezen zelfs een goed methode. Maar je kunt natuurlijk geen hele vruchten invriezen, want de schil kan niet goed tegen invriezen.

Deze wordt papperig na het ontdooien. Dus gerechten waarin de schil verwerkt moet worden kun je beter niet met ingevroren pompoen maken.

De pitten kun je overigens wel invriezen, maar houd deze gescheiden van het vruchtvlees.

Hoe Pompoen invriezen?

Bij pompoen invriezen kun je de vrucht het beste in blokjes of in stukken zonder schil verpakken.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord pompoen invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 26 kcal

Ingrediënten

  • 1 Pompoen

Instructies

  1. Pompoen schoonmaken en van schil, zaad, en zaadlijsten ontdoen.

  2. Het vruchtvlees in stukken of blokjes snijden.

  3. Water in een grote pan aan de kook brengen, en het vruchtvlees gedurende 3 minuten laten koken.

  4. Vruchtvlees laten uitlekken en verpakken in diepvrieszakjes of diepvriesbakjes. Vergeet niet om er een etiket met naam en invriesdatum op de zakjes of bakjes te plakken.

  5. Gedurende minimaal 24 uur in de diepvriezer plaatsen zodat het goed wordt ingevroren.

Pompoen ontdooien en bereiden

De pompoen bijvoorkeur in de koelkast ontdooien. Wil je de stukjes gebruiken om er soep of sap van te maken kun je de pompoen direct uit de vriezer gebruiken.

Hoe lang kun je pompoen bewaren?

Pompoen kun je minimaal 6 maanden in de vriezer bewaren. Maximaal ongeveer 12 maanden.

Een complete pompoen, nog in de schil, kun je zowel in als buiten de koelkast ongeveer 3 weken bewaren. In de koelkast wellicht zelfs wat korter omdat de koelkast snel rotting zal veroorzaken in verband met vocht op de schil.

Schoon gemaakte stukjes pompoen kun je twee tot drie dagen bewaren in de koelkast.

Pitten kun je het beste op een krant spreiden en deze een paar dagen, bij voorkeur in de zon, drogen. Dan kun je de pitten bewaren in een pot of zak, mits deze droog bewaard wordt.

Pompoen langer bewaren met behulp van vacumeren.

In de koelkast kun je vacuümverpakte pompoen meestal tot 1 tot 2 weken bewaren. In de vriezer kan vacuümverpakte pompoen tot 8 maanden tot een jaar worden bewaard, afhankelijk van de kwaliteit van de verpakking en de temperatuur van de vriezer.

Zorg ervoor dat je de pompoen in kleine stukken snijdt voordat je het vacuüm verpakt, omdat dit het ontdooiproces gemakkelijker maakt als je de pompoen uit de vriezer haalt om te gebruiken. Label de verpakking ook met de datum van verpakken, zodat je weet hoelang het al in de vriezer ligt.

Veelgestelde vragen

Kan ik pompoen invriezen?
Ja, de groente kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik pompoen blancheren voordat ik het invries?
Ja, het wordt aanbevolen om de groente kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik pompoen voor het invriezen?
Snij het in blokjes of plakjes, breng een grote pan water aan de kook, voeg de pompoen toe en kook het gedurende 2-3 minuten. Verwijder vervolgens de pompoen en dompel het direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik de pompoen in blokjes snijden voordat ik het invries?
Ja, het is raadzaam om de groente in blokjes of plakjes te snijden voordat je het invriest. Dit vergemakkelijkt het portioneren en gebruik later.

Hoe bewaar ik ingevroren pompoen?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde blokjes of plakjes in luchtdichte diepvrieszakken of bakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren pompoen bewaren?
Het pompoen kan ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren pompoen?
Je kunt de ingevroren groente rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen, curry’s of zelfs bakrecepten zonder het eerst te ontdooien. Als je het wilt ontdooien, laat het dan langzaam in de koelkast ontdooien voordat je het gebruikt.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.