Site Overlay
Bieslook Invriezen

Bieslook invriezen

Bieslook invriezen is de beste manier om bijna verse bieslook te bewaren. Ingevroren blijft de smaak hetzelfde, terwijl de smaak van gedroogde bieslook toch wel minder sterk wordt.

Natuurlijk eten we dit kruid graag verse uit pot of uit de tuin, maar ‘s winters is verse bieslook haast niet te krijgen of blijven de planten niet mooi groen in de vaak donkere wintermaanden.

Deze plant is overigens niet één plant, maar allemaal kleine plantjes. Hetgeen familie is van knoflook en de ui. Je kunt bieslook zien als het blad van een soort hele kleine uien.

Hoe bieslook invriezen?

Bieslook invriezen zodat je dit kruid makkelijk kunt verwerken in soepen en salades.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Trefwoord Bieslook invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 30 kcal

Ingrediënten

 • 100 Gram Bieslook

Instructies

 1. Haal verkleurde of verrotte stelen uit de bieslook.

 2. Was de stengels goed, en snij de stengels op één lengte. Je hoeft de bieslook niet kleiner te snijden, dat is eigenlijk alleen maar lastiger.

 3. Doe de bieslook in kokend water en laat dit 30 seconden koken.

 4. Afgieten en goed droger met keukenpapier.

 5. Doe bieslook per gewijs in diepvrieszakjes, genoeg voor bijvoorbeeld in soepen of salades.

 6. Voorzie de zakjes van een etiket met daarop de naam en de datum.

 7. Leg de diepvrieszakjes in de vriezer.

Bieslook ontdooien en bereiden

Haal de diepvrieszakjes of een diepvrieszakje uit de vriezer. Als het goed is in ieder zakje precies de juiste hoeveelheid bieslook. Knijp het zakje tussen je handen om de bevroren bieslook te verkleinen. Je hoeft het kruid dan niet te snijden.

Leg het zakje op een bord en plaats dit op het werkblad. Je kunt zelfs de bieslook in nog bevroren toestand meteen gebruiken in veel gerechten, zoals bijvoorbeeld in soep die staat te koken.

Hoelang kun je Bieslook bewaren?

Ingevroren bieslook kun je wel tot 12 maanden in de vriezer bewaren.

Ontdooide en verse bieslook kun je in de koelkast tot 2 dagen bewaren, mits droog gehouden. Komt er vocht bij gaat het kruid al snel minder aangenaam ruiken.

Bieslook langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken van bieslook kan helpen om het kruid langer vers te houden en de houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

 1. Spoel de bieslook grondig af onder koud stromend water om eventueel vuil te verwijderen.
 2. Droog het kruid voorzichtig af met een schone keukendoek of keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen.
 3. Snijd de bieslook in gelijke stukken of knip ze met een schaar in kleine stukjes.
 4. Plaats de gesneden bieslook in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de bieslook gelijkmatig wordt verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
 5. Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
 6. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak verwijderen.
 7. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak goed af.
 8. Bewaar de vacuümverpakte bieslook in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de bieslook wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de bieslook langer vers blijft. Let op dat de bieslook na vacumeren mogelijk iets zachter wordt, maar de smaak en aroma blijven behouden.

Kun je bieslook bevroren gebruiken?


Ja, je kunt bevroren bieslook gebruiken in gerechten. Bevroren bieslook behoudt over het algemeen zijn smaak en aroma goed, hoewel de textuur iets zachter kan zijn dan verse bieslook. Het is een handige optie om bij de hand te hebben voor gerechten waarin bieslook wordt gebruikt als smaakmaker of als garnering. Je kunt bevroren bieslook rechtstreeks toevoegen aan gerechten tijdens het koken zonder ze te ontdooien, hoewel je mogelijk de hoeveelheid iets moet aanpassen, omdat bevroren bieslook misschien iets sterker is van smaak dan verse.

Veelgestelde vragen

Kun je bieslook invriezen?
Ja, bieslook kan worden ingevroren om het langer vers te houden.

Hoe moet je bieslook invriezen?
Snij de bieslook in stukjes of hak het fijn, en plaats het dan in luchtdichte zakjes of bakjes voordat je het in de vriezer legt.

Moet je bieslook blancheren voordat je het invriest?
Het is niet nodig om bieslook te blancheren voordat je het invriest, maar het kan helpen om de kleur en smaak te behouden.

Hoelang blijft ingevroren bieslook goed?
Ingevroren bieslook blijft meestal tot 6 maanden goed in de vriezer.

Kun je ingevroren bieslook direct gebruiken?
Ja, je kunt ingevroren bieslook direct gebruiken in gerechten. Het kan een beetje zachter zijn dan verse bieslook, maar de smaak blijft behouden.

Moet je ingevroren bieslook ontdooien voordat je het gebruikt?
Het is niet noodzakelijk om ingevroren bieslook te ontdooien voordat je het gebruikt, maar je kunt het laten ontdooien als je de voorkeur geeft aan de textuur van verse bieslook.

Kun je ingevroren bieslook gebruiken in warme gerechten?
Ja, ingevroren bieslook kan worden toegevoegd aan warme gerechten zoals soepen, sauzen, stoofschotels en meer. Voeg het gewoon toe aan het gerecht tijdens het koken.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept