Site Overlay
Bloemkool invriezen

Bloemkool invriezen

Bloemkool invriezen, maar dat is gewoon van toepassing op alle koolsoorten, is goed te doen. Een prima methode om deze koolsoort langer houdbaar te maken. Bij bloemkool kun je zelfs kiezen tussen twee verschillende manieren.

  • De bloemkoolroosjes eerst één tot drie minuten blancheren.
  • De bloemkoolroosjes direct invriezen.

Welke methode je gebruik maakt niet zo veel uit, bij de geblancheerde bloemkoolroosjes kun je na het ontdooien wat korter te koken. Dat is eigenlijk het enige verschil.

Datzelfde is eigenlijk ook van toepassing voor andere soorten bloemkool, zoals bijvoorbeeld de paarse of groene variant, en de romanesco bloemkool. De invriesmethoden zijn bij alle soorten hetzelfde.

Nu lees je ook vaak dat bloemkool als geheel kan worden ingevroren. En dat kan inderdaad, alleen bij het ontdooien zal het wat meer tijd vragen.

Daarnaast is ook nog de vraag wat van de kool wil je invriezen. Alleen de bloemkoolroosjes, of ook de stelen. Want eetbaar is de gehele bloemkool, zelfs het blad. We eten echter normaliter alleen de roosjes.

Steel en blad kun je echter ook invriezen, en bijvoorbeeld gebruiken voor door de pasta of je maakt er bloemkoolsoep van.

Overigens kun je ook een restje gekookte bloemkool invriezen.

Hoe bloemkool invriezen?

Voordat we de bloemkool invriezen kun je de bloemkool in zout water zetten. Dit voorkomt dat er beestjes mee ingevroren worden. Door het zout gaat het ongedierte dood. Wel nadien goed afspoelen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord bloemkool invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 25 kcal

Ingrediënten

  • 1 Bloemkool

Instructies

  1. Snij vieze plekken van de bloemkool met een mesje.

  2. De delen van de bloemkool snijden die je wilt invriezen.

  3. Bloemkool wassen en eventueel in zout water doen voor 30 minuten, of kort in zout water koken.

  4. Kort blancheren gedurende 3 tot 4 minuten.

  5. Doe zoveel mogelijk de bloemkool per portie in diepvriesbak of diepvrieszak.

  6. Voorzien van etiket met naam en invriesdatum.

  7. Gedurende 24 uur in de vriezer plaatsen.

Bloemkool ontdooien en bereiden

Ingevroren stukken bloemkool, bijvoorbeeld roosjes, kun je direct in kokend water doen om te koken. Of geblacheerde stukken bloemkool kun je direct in wok of koekenpan bakken.

Voor salades, of bij bloemkool die in één stuk is ingevroren kun je de kool beter rustig in de koelkast ontdooien.

Hoe lang kun je bloemkool bewaren?

Bloemkool kun je relatief lang in de vriezer bewaren, tot wel 8 tot 12 maanden.

Verse bloemkool kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren, niet in plastic want ook kool kan snel rotten in een plastic zak.

Buiten de koelkast is de kool een paar dagen houdbaar.

Gekookte bloemkool kun je in de koelkast één tot twee dagen bewaren.

Bloemkool langer bewaren met behulp van vacumeren.

In de koelkast kun je vacuümverpakte bloemkool tot ongeveer 1 tot 2 weken bewaren. Dit is langer dan wanneer je bloemkool op de traditionele manier zou bewaren, omdat vacuümverpakking helpt om de groei van bacteriën te vertragen en vriesbrand te voorkomen.

In de vriezer kun je vacuümverpakte bloemkool tot 8 tot 12 maanden bewaren.

Zorg ervoor dat de kool volledig droog is voordat je het vacuüm verpakt, en label de verpakking met de datum van verpakking zodat je weet hoelang het al in de koelkast of vriezer ligt.

Kun je bloemkool bevroren gebruiken in gerechten?

Je kunt bevroren bloemkool gebruiken in diversegerechten. Het is vaak voorgekookt en ingevroren, waardoor het een handige optie is om het hele jaar door te gebruiken, zelfs als verse bloemkool niet beschikbaar is.

Je kunt de bevroren kool toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, roerbakgerechten, ovenschotels en curry’s. Omdat bevroren bloemkool al voorgekookt is, hoef je het meestal alleen maar toe te voegen aan het gerecht en op te warmen tot het gaar is.

Het is belangrijk op te merken dat het mogelijk iets zachter wordt dan verse bloemkool, maar het behoudt over het algemeen zijn smaak en voedingsstoffen goed. Bevroren bloemkool is een handige optie om bij de hand te hebben voor verschillende gerechten en kan gemakkelijk worden bewaard voor langere tijd.

Veelgestelde vragen

Kan ik bloemkool invriezen?
Ja, deze kool kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik bloemkool blancheren voordat ik het invries?
Ja, het wordt aanbevolen om de kool kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik bloemkool voor het invriezen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de roosjes toe en kook ze gedurende 3 tot 4 minuten. Verwijder vervolgens de bloemkool en dompel het direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik de bloemkool in stukjes snijden voordat ik het invries?
Ja, het is raadzaam om het in roosjes of stukjes te snijden voordat je het invriest. Dit vergemakkelijkt het portioneren en gebruik later.

Hoe bewaar ik ingevroren bloemkool?
Doe de geblancheerde en afgekoelde roosjes in luchtdichte diepvrieszakken of containers. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren bloemkool bewaren?
Het kan ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren bloemkool?
Je kunt ingevroren bloemkool rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen, roerbakgerechten of ovenschotels zonder het eerst te ontdooien. Als je het wilt ontdooien, laat het dan langzaam in de koelkast ontdooien voordat je het gebruikt.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

1 thoughts on “Bloemkool invriezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept