Site Overlay
Sperziebonen Invriezen

Sperziebonen invriezen

Sperziebonen invriezen, ook wel groene bonen genoemd, wordt door veel mensen gedaan. Met een eigen moestuin, maar ook zonder.

Deze soort bonen is vaak in de tweede helft van de zomer veel goedkoper in de winkels dan bijvoorbeeld in de winter. Daarnaast zit er nogal een groot smaakverschil tussen sperziebonen uit blik, die erg zacht zijn, en de verse bonen.

Heb je een eigen moestuin kun je zelfs verschillende soorten kweken en invriezen.

Hoe Sperziebonen invriezen?

Sperziebonen kun je het beste kort blancheren voor het invriezen. En na het ontdooien hoef je dan wat minder lang te koken.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord sperziebonen invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 31 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Sperziebonen

Instructies

  1. Maak de bonen schoon, en snij aan de bovenkant en onderkant een klein stukje van iedere boon. Lange bonen breek je doormidden. Gebruik bonen met plekjes of rottende bonen.

  2. Ruim water aan de kook brengen en de sperziebonen gedurende 3 minuten laten koken.

  3. Af laten koelen door in koud water te dompelen.

  4. Zodra afgekoeld tot op kamertemperatuur portiegewijs in diepvriesbakken of diepvrieszakjes doen.

  5. Natuurlijk voorzien van etiket met daarop de naam van de groente en de invriesdatum.

  6. Gedurende 24 uur in de vriezer leggen.

Sperziebonen ontdooien en bereiden

De sperziebonen kun je eventueel eerst rustig in de koelkast ontdooien, maar het verdient aanbeveling om de nog bevroren bonen direct in koken water te doen en gedurende 15 tot 18 minuten te koken.

Hoe lang kun je sperziebonen bewaren?

Sperziebonen kun je een 8 maanden tot een jaar bewaren in de vriezer.

Gekookte bonen kun je buiten de koelkast gedurende een paar uur goed houden. In de koelkast 2 dagen.

Ongekookte bonen kun je het beste in de koelkast bewaren, maar dan wel uit een eventuele plastic zak halen. Bonen gaan in plastic redelijk snel rotten. Op deze manier kun je sperziebonen gedurende enkele dagen goed houden in de koelkast.

Maar, hoe verser hoe beter. Groente die ouder wordt, verliest vitaminen en dergelijke. Beter dus verse bonen zo snel mogelijk verwerken.

Sperziebonen langer bewaren met behulp van vacumeren.

Als sperziebonen vacuüm worden verpakt, kunnen ze langer worden bewaard in de koelkast en vriezer. In de koelkast blijven vacuümverpakte sperziebonen doorgaans tot 1 tot 2 weken goed, terwijl ze in de vriezer tot 8 tot 12 maanden kunnen worden bewaard.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bonen goed worden schoongemaakt en gedroogd voordat ze worden vacuüm verpakt, om de versheid te behouden en te voorkomen dat overtollig vocht de kwaliteit aantast. Label de verpakking met de datum van verpakken, zodat je weet hoelang ze al in de koelkast of vriezer liggen.

Kun je sperziebonen bevroren gebruiken in gerechten?

Bevroren sperziebonen worden meestal snel ingevroren na de oogst, waardoor ze hun versheid en voedingsstoffen behouden. Dit maakt ze een handige optie om het hele jaar door te gebruiken, zelfs als verse sperziebonen niet beschikbaar zijn.

Je kunt de bevroren bonen toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, roerbakgerechten, ovenschotels en soepen. Ze hoeven meestal niet vooraf te worden ontdooid; je kunt ze rechtstreeks vanuit de vriezer aan je gerecht toevoegen en ze laten koken tot ze gaar zijn.

Als je de bonen wilt ontdooien voordat je ze gebruikt, kun je ze het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast. Hierdoor behouden ze hun textuur beter.

De bevroren bonen zijn een handige en voedzame toevoeging aan verschillende gerechten en kunnen gemakkelijk worden bewaard voor langere tijd.

Veelgestelde vragen

Kan ik sperziebonen invriezen?
Ja, de groene bonen kunnen worden ingevroren om ze langer vers te houden voor toekomstig gebruik.

Moet ik sperziebonen blancheren voordat ik ze invries?
Ja, het wordt aanbevolen om bonen kort te blancheren voordat je ze invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik sperziebonen voor het invriezen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de schoongemaakte bonen toe en kook ze gedurende 2 tot 3 minuten. Verwijder vervolgens de bonen en dompel ze onmiddellijk onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik sperziebonen in stukjes snijden voordat ik ze invries?
Je kunt ze heel invriezen of in stukjes snijden, afhankelijk van je voorkeur. Het is echter handiger om ze in stukjes te snijden als je van plan bent om ze te gebruiken in gerechten waarvoor kleinere stukjes nodig zijn.

Hoe bewaar ik ingevroren sperziebonen?
Leg de geblancheerde en afgekoelde bonen in luchtdichte diepvrieszakken of -bakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren sperziebonen bewaren?
Ze kunnen tot ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om ze binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren sperziebonen?
Je kunt ingevroren bonen direct toevoegen aan gerechten zoals roerbakgerechten, stoofschotels, soepen of curry’s. Ze hoeven meestal niet vooraf te worden ontdooid, maar kunnen direct vanuit de vriezer worden gebruikt.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.