Site Overlay
Tijm invriezen

Tijm invriezen

Tijm invriezen is een veel betere methode om dit kruid houdbaar te maken, dan het te drogen. Droog je tijm zal de smaak verminderen, en dat merk je vaak al aan de geur.

Het kruid dat veel mensen gewoon in de tuin hebben staan, en dat in diverse landen gewoon aan de rand van de weg in wilde vorm groeit, kan geoogst worden zolang er geen bloemen zichtbaar zijn. Dus voor of na de bloei.

Bijen zijn ook gek op tijm, vandaar dat oogsten tijdens de bloei geen goed idee is.

Er zijn ook verschillende soorten tijm. Hoe sterk de soort is merk je als je heel iets met je vingers over het blad wrijft. Hoe meer geur er vrij komt, hoe sterker de smaak ook. Je zult vast wel bemerkt hebben dat gedroogde tijm bijna geen reuk meer vrijgeeft, dat is bij tijm uit de vriezer dus anders.

Hoe tijm invriezen?

De tijm voor het invriezen goed afdeppen met keukenpapier zodat deze droog ingevroren kan worden.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Trefwoord tijm invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 1 portie
calorieën 25 kcal

Ingrediënten

  • 15 Gram Tijm

Instructies

  1. De tijm wassen en drogen. Houterige delen van de steel verwijderen, groene delen kun je gewoon gebruiken. Wil je dat niet moet je de bladeren van de stam rispen, en dat is een beetje werk.

  2. Portiegewijs invriezen. Meestal wordt in een gerecht 15 gram tijm gebruikt. Zo wordt verse tijm ook in de supermarkt verkocht, per 15 gram.

  3. In diepvrieszakjes verpakken, afsluiten, en voorzien van etiket met naam en invriesdatum.

  4. In de diepvries leggen en 24 uur invriezen.

Tijm ontdooien en bereiden

Tijm kun je ontdooien, gewoon buiten de koelkast, maar zelfs het ontdooien is niet nodig.

Ingevroren tijm kun je met zakje en al kneden tussen je handen, en is dan meteen klein. Niet klein genoeg? Dan kun je altijd nog een mes gebruiken om het kleiner te snijden.

Daarna kan het meteen op de aangegeven manier in een gerecht worden verwerkt.

Hoe lang kun je tijm bewaren?

Tijm kun je 6 maanden tot een jaar in de vriezer bewaren.

Buiten de koelkast kan tijm een paar dagen bewaard worden. Beter is het natuurlijk om de stelen en het blad gewoon aan de plant te laten, en de plant regelmatig water te geven.

In de koelkast kun je tijm tot wel twee weken bewaren, mits het kruid droog blijft. Dus bij voorkeur niet in plasstic bewaren.

Tijm langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken kan helpen om de versheid en smaak langer te behouden, waardoor het langer houdbaar blijft.

In de koelkast kun je vacuümverpakte tijm tot 2 tot 3 weken bewaren. In de vriezer kan vacuümverpakte tijm totruim een jaar worden bewaard, mits goed verpakt om vriesbrand te voorkomen.

Door het te vacumeren, kun je het dus aanzienlijk langer bewaren dan wanneer je het op traditionele wijze zou bewaren. Zorg ervoor dat je de tijm goed verpakt in vacuümzakken en deze labelt met de datum van verpakking voor optimale versheid.

Kun je tijm bevroren gebruiken in gerechten?

Tijm behoudt over het algemeen zijn smaak en aroma goed wanneer het wordt ingevroren. Dit maakt het kruid een handige optie om het hele jaar door te gebruiken, zelfs wanneer verse tijm niet beschikbaar is.

Je kunt het ingevroren direct toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, sauzen, en roerbakgerechten. Omdat bevroren tijm meestal zachter wordt wanneer het ontdooit, is het vooral geschikt voor gerechten waarin het goed kan worden opgenomen.

Het is belangrijk op te merken dat de textuur mogelijk een beetje zachter is dan die van verse tijm, maar de smaak blijft behouden. Over het algemeen is bevroren tijm een handige optie om bij de hand te hebben voor verschillende gerechten.

Veelgestelde vragen

Kan ik tijm invriezen?
Ja, het kruid kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik tijm voor het invriezen wassen?
Het wordt aanbevolen om het voorzichtig te wassen en volledig te drogen voordat je het invriest om eventuele vuil en bacteriën te verwijderen.

Moet ik tijmblaadjes van de stengels verwijderen voordat ik het invries?
Het is niet nodig om de tijmblaadjes van de stengels te verwijderen voordat je het invriest, maar je kunt ervoor kiezen om de blaadjes van de stengels te plukken als je dat handiger vindt.

Moet ik tijm blancheren voordat ik het invries?
Nee, het hoeft niet te worden geblancheerd voordat je het invriest. Het kan direct worden ingevroren zonder voorbereiding.

Hoe bewaar ik ingevroren tijm?
Plaats de schone en droge tijmblaadjes in luchtdichte diepvrieszakken of bakjes. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren tijm bewaren?
Het kan ongeveer 6 maanden tot 1 jaar worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te gebruiken voor de beste smaak en aroma.

Hoe gebruik ik ingevroren tijm?
Je kunt dit ingevroren kruid direct toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, sauzen en roerbakgerechten zonder het eerst te ontdooien. Als je het wilt gebruiken in koude gerechten zoals salades, laat het dan langzaam ontdooien in de koelkast voordat je het gebruikt.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept