Site Overlay
Tijm invriezen

Tijm invriezen

Tijm invriezen is een veel betere methode om dit kruid houdbaar te maken, dan het te drogen. Droog je tijm zal de smaak verminderen, en dat merk je vaak al aan de geur.

Het kruid dat veel mensen gewoon in de tuin hebben staan, en dat in diverse landen gewoon aan de rand van de weg in wilde vorm groeit, kan geoogst worden zolang er geen bloemen zichtbaar zijn. Dus voor of na de bloei.

Bijen zijn ook gek op tijm, vandaar dat oogsten tijdens de bloei geen goed idee is.

Er zijn ook verschillende soorten tijm. Hoe sterk de soort is merk je als je heel iets met je vingers over het blad wrijft. Hoe meer geur er vrij komt, hoe sterker de smaak ook. Je zult vast wel bemerkt hebben dat gedroogde tijm bijna geen reuk meer vrijgeeft, dat is bij tijm uit de vriezer dus anders.

Hoe tijm invriezen?

De tijm voor het invriezen goed afdeppen met keukenpapier zodat deze droog ingevroren kan worden.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Trefwoord tijm invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 1 portie
calorieën 25 kcal

Ingrediënten

  • 15 Gram Tijm

Instructies

  1. De tijm wassen en drogen. Houterige delen van de steel verwijderen, groene delen kun je gewoon gebruiken. Wil je dat niet moet je de bladeren van de stam rispen, en dat is een beetje werk.

  2. Portiegewijs invriezen. Meestal wordt in een gerecht 15 gram tijm gebruikt. Zo wordt verse tijm ook in de supermarkt verkocht, per 15 gram.

  3. In diepvrieszakjes verpakken, afsluiten, en voorzien van etiket met naam en invriesdatum.

  4. In de diepvries leggen en 24 uur invriezen.

Tijm ontdooien en bereiden

Tijm kun je ontdooien, gewoon buiten de koelkast, maar zelfs het ontdooien is niet nodig.

Ingevroren tijm kun je met zakje en al kneden tussen je handen, en is dan meteen klein. Niet klein genoeg? Dan kun je altijd nog een mes gebruiken om het kleiner te snijden.

Daarna kan het meteen op de aangegeven manier in een gerecht worden verwerkt.

Hoe lang kun je tijm bewaren?

Tijm kun je drie tot 6 maanden in de vriezer bewaren.

Buiten de koelkast kan tijm een paar dagen bewaard worden. Beter is het natuurlijk om de stelen en het blad gewoon aan de plant te laten, en de plant regelmatig water te geven.

In de koelkast kun je tijm tot wel twee weken bewaren, mits het kruid droog blijft. Dus bij voorkeur niet in plasstic bewaren.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.