Site Overlay
Tijm invriezen

Tijm invriezen

Tijm invriezen is een veel betere methode om dit kruid houdbaar te maken, dan het te drogen. Droog je tijm zal de smaak verminderen, en dat merk je vaak al aan de geur.

Het kruid dat veel mensen gewoon in de tuin hebben staan, en dat in diverse landen gewoon aan de rand van de weg in wilde vorm groeit, kan geoogst worden zolang er geen bloemen zichtbaar zijn. Dus voor of na de bloei.

Bijen zijn ook gek op tijm, vandaar dat oogsten tijdens de bloei geen goed idee is.

Er zijn ook verschillende soorten tijm. Hoe sterk de soort is merk je als je heel iets met je vingers over het blad wrijft. Hoe meer geur er vrij komt, hoe sterker de smaak ook. Je zult vast wel bemerkt hebben dat gedroogde tijm bijna geen reuk meer vrijgeeft, dat is bij tijm uit de vriezer dus anders.

Hoe tijm invriezen?

De tijm voor het invriezen goed afdeppen met keukenpapier zodat deze droog ingevroren kan worden.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Trefwoord tijm invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 1 portie
calorieën 25 kcal

Ingrediënten

  • 15 Gram Tijm

Instructies

  1. De tijm wassen en drogen. Houterige delen van de steel verwijderen, groene delen kun je gewoon gebruiken. Wil je dat niet moet je de bladeren van de stam rispen, en dat is een beetje werk.

  2. Portiegewijs invriezen. Meestal wordt in een gerecht 15 gram tijm gebruikt. Zo wordt verse tijm ook in de supermarkt verkocht, per 15 gram.

  3. In diepvrieszakjes verpakken, afsluiten, en voorzien van etiket met naam en invriesdatum.

  4. In de diepvries leggen en 24 uur invriezen.

Mij Hoe ik tijm invries?

Als ik tijm wil invriezen, ga ik uiterst zorgvuldig te werk om de delicate smaak en het aroma van dit kruid te behouden. Ik begin altijd met het plukken van verse takjes tijm, waarbij ik let op de levendige groene kleur en de stevige structuur van de blaadjes. Als een takje er slap of verdord uitziet, laat ik het liggen, want ik weet dat het bij het invriezen nog verder in kwaliteit achteruit zal gaan. Verse tijm verdient de juiste behandeling; dat is voor mij essentieel in de keuken.

Zodra ik de beste takjes heb geselecteerd, spoel ik ze grondig af onder koud stromend water om eventuele vuilresten te verwijderen. Dit is een belangrijke stap, want zelfs het kleinste beetje zand of stof kan de smaak van een gerecht verstoren. Na het wassen droog ik de tijm heel voorzichtig af. Ik wil absoluut niet dat er nog vocht op de blaadjes achterblijft, omdat dit tijdens het invriezen ijskristallen kan vormen en de structuur van het kruid kan aantasten. Een slacentrifuge of een droge theedoek is mijn beste vriend bij dit proces.

Vervolgens leg ik de takjes op een bakplaat of snijplank, netjes gespreid, zodat ze niet aan elkaar blijven kleven wanneer ze de vriezer ingaan. Ik vries de tijm eerst in op deze manier, los van elkaar, zodat de takjes niet als een compact blok uit de vriezer komen. Na een paar uur in de vriezer – meestal wacht ik een halve dag – haal ik de takjes eruit en doe ik ze in een luchtdichte diepvrieszak of bakje. Zo blijven de smaak en het aroma optimaal behouden. Het invriezen van tijm is voor mij een eenvoudige, maar uiterst effectieve manier om het hele jaar door te kunnen genieten van dit veelzijdige kruid, zonder in te boeten op smaak.

Tijm ontdooien en bereiden

Tijm kun je ontdooien, gewoon buiten de koelkast, maar zelfs het ontdooien is niet nodig.

Ingevroren tijm kun je met zakje en al kneden tussen je handen, en is dan meteen klein. Niet klein genoeg? Dan kun je altijd nog een mes gebruiken om het kleiner te snijden.

Daarna kan het meteen op de aangegeven manier in een gerecht worden verwerkt.

Hoe lang kun je tijm bewaren?

Tijm kun je 6 maanden tot een jaar in de vriezer bewaren.

Buiten de koelkast kan tijm een paar dagen bewaard worden. Beter is het natuurlijk om de stelen en het blad gewoon aan de plant te laten, en de plant regelmatig water te geven.

In de koelkast kun je tijm tot wel twee weken bewaren, mits het kruid droog blijft. Dus bij voorkeur niet in plasstic bewaren.

Tijm langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken kan helpen om de versheid en smaak langer te behouden, waardoor het langer houdbaar blijft.

In de koelkast kun je vacuümverpakte tijm tot 2 tot 3 weken bewaren. In de vriezer kan vacuümverpakte tijm totruim een jaar worden bewaard, mits goed verpakt om vriesbrand te voorkomen.

Door het te vacumeren, kun je het dus aanzienlijk langer bewaren dan wanneer je het op traditionele wijze zou bewaren. Zorg ervoor dat je de tijm goed verpakt in vacuümzakken en deze labelt met de datum van verpakking voor optimale versheid.

Mij Mijn advies en tips?

  1. In plaats van tijm te plukken en de blaadjes los te bewaren, kun je de hele takjes invriezen. De takjes beschermen de blaadjes beter tegen vriesbrand. Wanneer je de tijm nodig hebt, kun je simpelweg de blaadjes eraf ritsen terwijl ze nog bevroren zijn.
  2. Dit is een geweldige truc die weinig mensen gebruiken. Doe de tijmblaadjes in een ijsblokjesvorm en voeg een klein beetje olijfolie of water toe. Zo heb je altijd porties tijm klaar om direct in je gerechten te gooien. Dit voorkomt ook dat de tijm uitdroogt in de vriezer.
  3. Heb je al eens geprobeerd tijm met boter in te vriezen? Meng gesmolten boter met verse tijmblaadjes, giet dit in een ijsblokjeshouder en vries in. Perfect om later te gebruiken bij het bereiden van vlees of groenten.
  4. Voordat je tijm invriest, is het een goed idee om de takjes even te laten drogen. Door tijm licht te drogen, voorkom je dat er te veel vocht in de vriezer komt, wat ijskristallen en smaakverlies kan veroorzaken. Een droog blaadje tijm behoudt zijn smaak veel beter na het invriezen.
  5. Je kunt tijm samen met andere kruiden invriezen, zoals rozemarijn of salie. Zo heb je direct een kant-en-klare kruidenmix bij de hand wanneer je aan het koken bent. Het scheelt tijd en geeft je gerechten direct meer smaak.
  6. Het grootste probleem met kruiden invriezen is dat ze hun smaak kunnen verliezen als ze te lang in aanraking komen met lucht. Zorg ervoor dat je tijm goed luchtdicht verpakt, bijvoorbeeld in een vacuümzak. Geen vacuümmachine? Gebruik een hersluitbaar zakje en druk zoveel mogelijk lucht eruit.
  7. In plaats van te wachten tot de tijm ontdooit, kun je de blaadjes direct uit de vriezer gebruiken. Tijm ontdooit namelijk erg snel, maar als het te lang in de warme lucht ligt, kan het slap worden. Gebruik het bevroren in je gerechten voor de beste smaak en textuur.

Kun je tijm bevroren gebruiken in gerechten?

Tijm behoudt over het algemeen zijn smaak en aroma goed wanneer het wordt ingevroren. Dit maakt het kruid een handige optie om het hele jaar door te gebruiken, zelfs wanneer verse tijm niet beschikbaar is.

Je kunt het ingevroren direct toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, sauzen, en roerbakgerechten. Omdat bevroren tijm meestal zachter wordt wanneer het ontdooit, is het vooral geschikt voor gerechten waarin het goed kan worden opgenomen.

Het is belangrijk op te merken dat de textuur mogelijk een beetje zachter is dan die van verse tijm, maar de smaak blijft behouden. Over het algemeen is bevroren tijm een handige optie om bij de hand te hebben voor verschillende gerechten.

Veelgestelde vragen

Kan ik tijm invriezen?
Ja, het kruid kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik tijm voor het invriezen wassen?
Het wordt aanbevolen om het voorzichtig te wassen en volledig te drogen voordat je het invriest om eventuele vuil en bacteriën te verwijderen.

Moet ik tijmblaadjes van de stengels verwijderen voordat ik het invries?
Het is niet nodig om de tijmblaadjes van de stengels te verwijderen voordat je het invriest, maar je kunt ervoor kiezen om de blaadjes van de stengels te plukken als je dat handiger vindt.

Moet ik tijm blancheren voordat ik het invries?
Nee, het hoeft niet te worden geblancheerd voordat je het invriest. Het kan direct worden ingevroren zonder voorbereiding.

Hoe bewaar ik ingevroren tijm?
Plaats de schone en droge tijmblaadjes in luchtdichte diepvrieszakken of bakjes. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren tijm bewaren?
Het kan ongeveer 6 maanden tot 1 jaar worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te gebruiken voor de beste smaak en aroma.

Hoe gebruik ik ingevroren tijm?
Je kunt dit ingevroren kruid direct toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, sauzen en roerbakgerechten zonder het eerst te ontdooien. Als je het wilt gebruiken in koude gerechten zoals salades, laat het dan langzaam ontdooien in de koelkast voordat je het gebruikt.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept