Bloemkoolsoep invriezen is een uitstekende manier om deze soort soep, maar dat is van toeassing op meerdere soorten soep, langer houdbaar te maken.
Vanzelfsprekend raden we een ieder wel aan om soep altijd in een diepvriesbak in te vriezen, hoewel het ook kan in een stevige diepvrieszak die speciaal voor soep bedoeld is.
Een diepvriesbak voorkomt dat bij lekkage van de zak de soep overal daar ligt waar het niet thuis hoort.
Bij het invriezen maakt het overigens niet uit welke bloemkoolsoep je wilt invriezen.
Wat wel van belang is, is dat bloemkoolsoep niet een tweede keer kan worden ingevroren.
Hoe Bloemkoolsoep invriezen?
Bloemkoolsoep invriezen, daarbij gaan we er wel vanuit dat de soep gekookt is. Je kunt eventueel rauwe soep invriezen, dus de ongekookte soep met rauwe bloemkool, maar dit is af te raden.
Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 1 Liter Bloemkoolsoep
Instructies
De bloemkoolsoep af laten koelen tot op kamertemperatuur.
De soep verpakken in diepvriesbakken, en voorzien van etiket met naam en invriesdatum.
De diepvriesbakken in de vriezer plaatsen en de soep minimaal 24 uur invriezen.
Hoe ik bloemkoolsoep invries?
Als ik bloemkoolsoep invries, zorg ik ervoor dat ik de soep eerst volledig laat afkoelen. Dit is cruciaal omdat het invriezen van warme soep de temperatuur in de vriezer kan verhogen, wat de kwaliteit van andere ingevroren producten kan beïnvloeden. Nadat de soep is afgekoeld, verdeel ik de soep in porties. Ik gebruik meestal luchtdichte, BPA-vrije kunststof containers of diepvrieszakken. Hierbij let ik erop dat ik wat ruimte overlaat in de container of zak, omdat vloeistoffen uitzetten als ze bevriezen. Dit voorkomt dat de verpakking barst.
Het invriezen zelf is geen ingewikkeld proces, maar de voorbereiding is belangrijk voor een optimale smaak en textuur wanneer de soep later weer wordt opgewarmd. Voordat ik de soep invries, controleer ik de consistentie. Als de soep te dik is, voeg ik een beetje bouillon of water toe, want na het ontdooien kan de soep wat dikker worden. Ook let ik erop dat er geen melkproducten in de soep zitten, omdat die de neiging hebben om te schiften tijdens het invriezen. Zuivel voeg ik pas toe bij het opwarmen.
Wanneer ik de soep weer wil eten, laat ik deze rustig ontdooien in de koelkast. Dit duurt meestal een nacht. Ik verwarm de soep vervolgens op laag vuur, al roerend om te voorkomen dat de ingrediënten zich scheiden. Soms voeg ik extra verse kruiden of een scheutje room toe om de smaak weer op te frissen. Bloemkoolsoep blijft ongeveer drie maanden goed in de vriezer, maar eerlijk gezegd hou ik het nooit zo lang vol om het zo lang te laten liggen. Ik geniet er te veel van om het niet eerder op te eten!
Bloemkoolsoep ontdooien en bereiden
Bloemkoolsoep kun je het beste in de koelkast laten ontdooien.
Warm maken in de magnetron of op een zacht vuur.
Laat bij voorkeur de soep niet koken.
Hoe lang kun je bloemkoolsoep bewaren?
Bloemkoolsoep kun je ongeveer drie maanden ingevroren bewaren.
Soep kun je eigenlijk buiten de koelkast maar een paar uur bewaren, in de koelkast tot twee dagen.
Bloemkoolsoep langer bewaren met behulp van vacumeren.
Door de soep te vacumeren, kun je de versheid ervan langer behouden en de smaak beter bewaren. Wanneer je de soep vacumeert, zorg er dan voor dat deze volledig is afgekoeld voordat je hem in luchtdichte zakken of bakken doet om te voorkomen dat de stoom de verpakking beschadigt.
In de koelkast kan vacuümverpakte bloemkoolsoep doorgaans tot 3 tot 4 dagen worden bewaard. In de vriezer kan vacuümverpakte bloemkoolsoep tot 4 tot 6 maanden worden bewaard, afhankelijk van de kwaliteit van de verpakking en de diepvriesomstandigheden. Zorg ervoor dat je de soep goed labelt met de datum van verpakking, zodat je weet hoe lang het al in de vriezer ligt.
Mijn advies en tips?
- Als je hete bloemkoolsoep meteen in de vriezer zet, kan dit de temperatuur in je vriezer verstoren. Hierdoor kunnen andere producten in je vriezer deels ontdooien en dat wil je natuurlijk niet. Laat de soep dus altijd eerst op kamertemperatuur komen voordat je hem invriest. Het scheelt ook dat de soep minder snel ijskristallen vormt, wat beter is voor de smaak.
- Niets is zo vervelend als ingevroren soep die in de vriezer uitdroogt of ijskristallen vormt. Daarom is het belangrijk om de soep in luchtdichte bakjes of diepvrieszakken te doen. Zorg dat je de zakken of bakjes goed afsluit en probeer zoveel mogelijk lucht eruit te halen voordat je ze dichtdoet. Dit voorkomt ijskristallen en behoudt de volle smaak van de soep.
- Je hoeft niet de hele pan bloemkoolsoep in één keer in te vriezen. Het is veel handiger om de soep in porties te verdelen, zodat je steeds een kleine hoeveelheid kunt ontdooien als je trek hebt. Dit bespaart niet alleen ruimte in de vriezer, maar het zorgt er ook voor dat je precies de hoeveelheid kunt ontdooien die je nodig hebt. Zo voorkom je verspilling.
- Je denkt misschien dat je wel onthoudt wanneer je iets hebt ingevroren, maar geloof me, dat is meestal niet het geval. Het is slim om op elk bakje of zakje de datum en de inhoud te schrijven. Zo weet je precies hoelang iets in de vriezer ligt en voorkom je dat je een vergeten zakje bloemkoolsoep na een jaar nog eens probeert op te warmen.
- Bloemkoolsoep met room of andere zuivelproducten kan bij het ontdooien gaan schiften, en dat wil je echt niet. Voeg daarom pas room toe als je de soep weer opwarmt na het ontdooien. Dit zorgt ervoor dat de textuur van je soep mooi glad en romig blijft.
- Hoewel bloemkoolsoep lang houdbaar is in de vriezer, is het verstandig om hem niet langer dan drie maanden te bewaren. Na die tijd kunnen de smaak en textuur achteruitgaan. Dus plan het goed en eet je ingevroren bloemkoolsoep binnen deze periode op voor de beste smaak.
- Hoewel het misschien verleidelijk is om je bloemkoolsoep snel in de magnetron te ontdooien, is het beter om dit langzaam te doen in de koelkast. Haal de soep een dag van tevoren uit de vriezer en laat hem in de koelkast ontdooien. Dit voorkomt dat de soep waterig wordt en helpt om de smaak optimaal te behouden.
- Wil je de bloemkoolsoep wat extra’s geven na het ontdooien? Voeg dan verse kruiden, een beetje room of geroosterde nootjes toe vlak voor het serveren. Dit geeft je soep net dat beetje extra smaak en textuur en maakt het bijna alsof hij net vers is gemaakt.
Veelgestelde vragen
Kan ik bloemkoolsoep invriezen?
Ja, de soep kan worden ingevroren voor later gebruik.
Moet ik bloemkoolsoep eerst laten afkoelen voordat ik het invries?
Ja, het is belangrijk om soep volledig af te laten koelen voordat je het invriest. Dit helpt om de kans op bacteriegroei te verminderen en bevordert een betere kwaliteit van de soep na het invriezen.
Hoe kan ik bloemkoolsoep het beste invriezen?
Giet de afgekoelde soep in luchtdichte diepvriesbakjes of -zakken. Zorg ervoor dat je de soep tot ongeveer 2,5 cm onder de rand vult om uitzetting tijdens het bevriezen mogelijk te maken. Sluit de containers of zakken goed af om te voorkomen dat er lucht bij komt en vries de soep vervolgens in.
Hoe lang kan ik ingevroren bloemkoolsoep bewaren?
Het kan ongeveer 2 tot 3 maanden worden bewaard in de vriezer. Na deze periode kan de kwaliteit van de soep achteruitgaan.
Moet ik bloemkoolsoep ontdooien voordat ik het opwarm?
Het is het beste om bevroren soep langzaam te ontdooien in de koelkast voordat je het opwarmt. Hierdoor blijft de textuur en smaak van de soep beter behouden. Als je haast hebt, kun je de soep ook voorzichtig opwarmen vanuit bevroren toestand op een laag vuur, onder regelmatig roeren om gelijkmatig op te warmen.
Kan ik ingevroren bloemkoolsoep opnieuw invriezen na het ontdooien? H
et wordt over het algemeen niet aanbevolen om soep opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid. Dit kan de kwaliteit en veiligheid van de soep negatief beïnvloeden.
Kan ik andere ingrediënten toevoegen aan bloemkoolsoep voordat ik het invries?
Ja, je kunt andere ingrediënten zoals room, kruiden of groenten toevoegen aan de soep voordat je het invriest. Hou er rekening mee dat sommige ingrediënten, zoals zuivelproducten, mogelijk een iets andere textuur hebben na het invriezen en ontdooien.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.