Site Overlay
Peterselie invriezen

Peterselie invriezen

Peterselie invriezen is misschien wel de beste methode om het kruid langer houdbaar te maken zonder dat er veel smaakverschil ontstaat.

Daarbij is er overigens geen verschil tussen de verschillende soorten.

Het grote voordeel is dus het verschil met gedroogde peterselie, dat veel mensen haast niet meer naar peterselie vinden smaken.

Omdat zowel textuur en de smaak niet verminder worden door het vriezen, is het zelf aan te bevelen. Overigens kan de smaak door het invriezen nog wat versterkt worden.

Hoe Peterselie invriezen?

Peterselie invriezen kun je het beste in diepvrieszakken doen, omdat je vaak slechts een beperkte hoeveelheid nodig hebt.

Bij invriezen in bakken zou er veel weggegooid kunnen worden, want ook peterselie raden we af om een tweede keer in te vriezen nadat het ontdooit is geweest.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Trefwoord peterselie invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 36 kcal

Ingrediënten

  • 1 Bosje Peterselie

Instructies

  1. De peterseilie wassen en het blad van de stelen halen.

  2. Water aan de kook brengen en het blad 15 tot 20 seconden blancheren.

  3. Blad fijn snijden, maar je kunt ook de stelen invriezen.

  4. Verpakken in diepvrieszakjes met etiket voor datum en naam.

  5. In de vriezer leggen gedurende minimaal 24 uur.

Peterselie ontdooien en bereiden

Gesneden peterselie hoef je niet te ontdooien en kun je direct in gerechten gebruiken.

Nog niet gesneden peterselie eerst in de koelkast ontdooien.

Hoe lang kun je peterselie bewaren?

Peterselie kun je ongeveertot 6 maanden bewaren in de vriezer.

Verse peterselie kun je 2 dagen in de koelkast bewaren, mits niet in plastic verpakt. Dan kan het kruid door zweten en ander vocht snel gaan rotten.

Peterselie langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door dit kruid te vacumeren, kun je de versheid ervan verlengen en het langer bewaren dan wanneer het op traditionele wijze wordt bewaard.

Wanneer je het vacuüm verpakt, kun je het langer bewaren in de koelkast in vergelijking met losse peterselie. Terwijl losse peterselie meestal tot 1 tot 2 weken in de koelkast kan worden bewaard, kan vacuümverpakte peterselie tot 2 tot 3 weken meegaan. Dit komt doordat vacuümverpakking de blootstelling aan lucht minimaliseert, waardoor de versheid behouden blijft.

In de vriezer kan vacuümverpakte peterselie nog langer worden bewaard. Het kan tot 6 maanden tot een jaar goed blijven in de vriezer, terwijl losse peterselie meestal zijn textuur en smaak verliest na enkele maanden in de vriezer.

Zorg er bij het vacumeren voor dat het goed droog is voordat je het verpakt, om condensatie te voorkomen die de kwaliteit kan aantasten. Label ook de verpakkingen met de datum van vacuümverpakking, zodat je weet hoe lang het al bewaard is.

Kun je peterselie bevroren gebruiken in gerechten?

Bevroren peterselie behoudt over het algemeen zijn smaak en aroma goed, waardoor het een handige optie is om het hele jaar door te gebruiken, zelfs als verse peterselie niet beschikbaar is.

Je kunt het direct toevoegen, zonder ontdooien, aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, sauzen, en roerbakgerechten. Omdat bevroren peterselie meestal zachter wordt wanneer het ontdooit, is het vooral geschikt voor gerechten waarin het goed kan worden opgenomen.

Het is belangrijk op te merken dat de textuur mogelijk een beetje zachter is dan die van verse peterselie, maar de smaak blijft behouden. Over het algemeen is bevroren peterselie een handige optie om bij de hand te hebben voor verschillende gerechten.

Veelgestelde vragen

Kan ik peterselie invriezen?
Ja, dit kruid kan worden ingevroren om het langer vers te houden.

Moet ik peterselie blancheren voordat ik het invries?
Het is niet nodig om het te blancheren voordat je het invriest. Het kan direct worden ingevroren.

Hoe moet ik peterselie invriezen?
Spoel het kruid af en dep het droog. Hak het fijn en doe het in kleine porties in luchtdichte diepvrieszakken of bakjes.

Hoe lang kan ik ingevroren peterselie bewaren?
het kan tot 6 maanden worden bewaard in de vriezer.

Moet ik ingevroren peterselie ontdooien voordat ik het gebruik?
Nee, je kunt het direct nog bevroren toevoegen aan warme gerechten tijdens het koken.

Kan ik ingevroren peterselie gebruiken in rauwe gerechten zoals salades?
Dit wordt meestal niet aanbevolen, omdat het zijn textuur en smaak kan verliezen na het ontdooien. Verse peterselie wordt hier meestal voor gebruikt.

Kan ik ingevroren peterselie gebruiken in warme gerechten zoals soepen en stoofschotels?
Ja, het kan rechtstreeks worden toegevoegd aan warme gerechten tijdens het koken.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.