Site Overlay
Boerenkool invriezen

Boerenkool invriezen

Boerenkool invriezen is de beste methode om deze, in Nederland typische wintergroente, langer te bewaren.

Er zijn vanzelfsprekend ook andere methoden om de groente langer houdbaar te maken, bijvoorbeeld drogen of inmaken, maar daardoor veranderd de smaak van de boerenkool vinden de meeste. Sommigen zeggen zelfs dat het dan niet meer lekker is.

Dat komt omdat de boerenkool en het invriezen, of de vorst, bij elkaar horen. De smaak van de groente veranderd door de koude.

Meng zegt ook wel dat boerenkool pas lekker wordt als de plant buiten een keer bevroren is geweest. De vorst moet er overheen geweest zijn. Daardoor veranderd de smaak, en pas dan wordt de smaak zoals wij het graag hebben. Typisch Nederlands, typische wintergroente.

Natuurlijk zal het invriezen om langer houdbaar te maken geen effect hebben op de plant, want deze is immers al geoogst. Maar diegene die al eens boerenkool uit pot heeft gegeten, zal beamen dat de smaak niet in de buurt komt van verse of ingevroren boerenkool.

Hoe Boerenkool invriezen?

Gebruik alleen verse en mooie groene boerenkool om in te vriezen, bij voorkeur nadat de vorst erover is geweest. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord Boerenkool invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Vriestijd 1 dag
Porties 4 Personen
calorieën 49 kcal

Ingrediënten

 • 750 Gram Verse boerenkool

Instructies

 1. Haal het blad van stronk en steel.
 2. Snij het blad of scheur het in kleinere stukken.
 3. Daarna de stukken blad goed wassen.
 4. Doe de boerenkool in een grote pan en doe er zoveel water bij dat de groente net onder staat.
 5. Aan de kook brengen en 2 tot 3 minuten laten koken.
 6. Afgieten en onder koud stromend water houden.
 7. Zoveel mogelijk droog maken, desnoods met keukenpapier.

 8. In diepvrieszakken of in diepvriesbakken doen en luchtdicht afsluiten.

 9. Voorzien van label met naam en datum.

 10. Minimaal 24 uur invriezen.

Boerenkool ontdooien en bereiden

Boerenkool hoef je niet eerst te ontdooien, maar kun je uit de diepvries direct kin kokend water verder koken.

Hoelang kun je Boerenkool bewaren?

Ingevroren boerenkool kun je 12 maanden in de vriezer bewaren.

Verse boerenkool kun je het beste aan de stronk of de steel in de koelkast bewaren, want de groente blijft dan langer vers. Houdbaar tot drie dagen.

Gesneden boerenkool kun je ongeveer 2 dagen bewaren.

Koop je gesneden boerenkool in de winkel, haal het dan bij thuiskomst uit de plastic verpakking, doe het in een schaal en dek deze af. Dit voorkomt dat de groente gaat zweten.

Stamppot boerenkool, dus gekookt, kun je ook invriezen. Dit kun je ongeveer drie maanden bewaren in de vriezer.

Boerenkool langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door boerenkool te vacumeren, kun je de houdbaarheid verlengen en de kwaliteit behouden. Het vacuümproces helpt bij het verwijderen van lucht, waardoor oxidatie wordt verminderd en de groente langer vers blijft. Je kunt vacuümverpakte boerenkool bewaren in de koelkast of in de vriezer, afhankelijk van hoe snel je het gaat gebruiken. Zorg ervoor dat je de kool goed wast en droogt voordat je het vacuüm verpakt om ervoor te zorgen dat er geen vocht aanwezig is, wat de kwaliteit kan beïnvloeden.

Kun je boerenkool bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt bevroren boerenkool gebruiken in gerechten. Het invriezen van boerenkool is een handige manier om het langer vers te houden en het kan gemakkelijk worden toegevoegd aan verschillende gerechten.

Bevroren boerenkool kan worden gebruikt in soepen, stoofschotels, ovenschotels, smoothies en meer. Je kunt het direct toevoegen aan het gerecht zonder dat het eerst hoeft te worden ontdooid.

Het is belangrijk op te merken dat bevroren boerenkool wat zachter kan zijn dan verse boerenkool, maar het behoudt nog steeds zijn voedingswaarde en smaak. Zorg ervoor dat je de kooktijd mogelijk aanpast, afhankelijk van hoe je de boerenkool in je gerecht gebruikt.

Veelgestelde vragen

Kun je boerenkool invriezen?
Ja, het kan worden ingevroren om langer vers te blijven en later te worden gebruikt in gerechten.

Hoe bereid ik boerenkool voor op invriezen?
Was de groente grondig en verwijder eventuele harde stelen. Snijd de boerenkool indien gewenst in kleinere stukken of blancheer het kort voordat je het invriest.

Hoelang kan ingevroren boerenkool worden bewaard?
Het kan tot 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer bij een constante temperatuur van 0 graden Celsius of lager.

Kun je rauwe boerenkool invriezen?
Ja, je kunt het invriezen. Het blancheren van de boerenkool voor het invriezen kan echter helpen om de kleur en textuur beter te behouden.

Kan ik bevroren boerenkool direct gebruiken in gerechten?
Ja, het kan direct worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels, smoothies en andere gerechten zonder dat het eerst hoeft te worden ontdooid.

Hoe ontdooi ik bevroren boerenkool?
Je kunt de bevroren groente in de koelkast laten ontdooien gedurende enkele uren of het snel ontdooien door het in een kom met koud water te plaatsen.

Kan ik ingevroren boerenkool opnieuw invriezen nadat het is ontdooid?
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om ingevroren groente opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de kwaliteit kan verminderen en het risico op bacteriële groei kan verhogen.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept