Site Overlay
Bosbessen Invriezen

Bosbessen invriezen

Bosbessen invriezen, per abuis soms ook wel blauwe bessen genoemd, kun je prima invriezen. Maar daarvoor moet je wel verse en ietwat rijpe vruchten uitzoeken.

Wil je dit fruit invriezen moet je dus vooral goed op de versheid letten. De bessen worden vooral bij warm weer wat slapper als ze in de winkel verkocht worden.

Dan kun je eigenlijk beter niet meer invriezen.

Heb je zelf bosbessen in tuin o moestuin staan, oogst de bessen dan voordat de zon opkomt. Dus vroeg op de ochtend. Dan zijn de bessen voller en dus lekkerder.

Overigens kun je ook gerechten met bosbessen invriezen, zoals muesli en bessensap. Dat laatste kun je zelfs direct als ijsjes invriezen.

Hoe Bosbessen invriezen?

Bosbessen invriezen doe je het beste alleen met rijpe vruchten. Rode en minder mooie blauwe vruchten kun je beter niet gebruiken.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Fruit
Keuken Internationaal
Trefwoord bosbessen invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 57.5 kcal

Ingrediënten

  • 750 Gram Bosbessen

Instructies

  1. Selecteer allen mooie en rijpe bessen.

  2. De bessen goed afspoelen onder water.

  3. Afgieten en voorzichtig afdeppen met keukenpapier.

  4. Bosbessen vries je het beste in een diepvriesbak in.

  5. Voorzie de bak van etiket met naam in datum.

  6. Plaats de diepvriesbak in de vriezer.

Mij Hoe ik bosbessen invries?

Wanneer ik bosbessen invries, probeer ik altijd hun volle, sappige smaak te behouden. Het proces begint voor mij met het zorgvuldig uitzoeken van de beste bessen. Alleen de stevigste, rijpste exemplaren komen in aanmerking voor het invriezen. Bosbessen zijn delicaat, dus het is belangrijk dat ze niet geplet worden. Voordat ik begin, zorg ik ervoor dat de bessen goed gewassen zijn. Dit doe ik door ze in een ruime kom water te dompelen, waarbij ik voorzichtig eventuele takjes of blaadjes verwijder. Daarna laat ik ze goed drogen, want vocht kan ijskristallen vormen, wat de textuur van de bessen zou kunnen aantasten.

Zodra de bessen droog zijn, spreid ik ze in een enkele laag uit op een bakplaat. Dit zorgt ervoor dat ze individueel invriezen en niet aan elkaar gaan plakken. De vriezer moet goed koud zijn – idealiter rond de -18 graden Celsius of lager – zodat het proces snel en efficiënt verloopt. Na een paar uur, wanneer de bosbessen hard bevroren zijn, haal ik ze van de bakplaat en verpak ik ze in luchtdichte zakken of bakken. Hierbij gebruik ik vaak een vacuümmachine om zoveel mogelijk lucht te verwijderen, wat helpt bij het voorkomen van vriesbrand en het behoud van de smaak.

Als ik later in het seizoen de vriezer open trek en die diep paarse bessen zie, is het altijd weer een kleine traktatie. Ze behouden niet alleen hun smaak, maar ook hun textuur blijft verrassend goed intact, vooral als ze op de juiste manier zijn ingevroren. Of ik ze nu door mijn ochtendhavermout meng of gebruik voor een snelle smoothie, het invriezen van bosbessen is een manier om een stukje zomer vast te houden, zelfs tijdens de koudste wintermaanden.

Bosbessen ontdooien en bereiden

Bosbessen kun je het beste rustig in de koelkast ontdooien.

Hoe lang kun je bosbessen bewaren?

Bosbessen kun je 8 tot 12 maanden bewaren in de vriezer.

Verse bosbessen kun je in een bak je nog drie dagen goed bewaren in de koelkast. Bakje bij voorkeur met een deksel afdekken, niet in de plastic zak bewaren.

Buiten de koelkast moet je bosbessen binnen een dag opeten of verwerken.

Overigens kun je bosbessen niet een tweede keer invriezen.

Bosbessen langer bewaren met behulp van vacumeren.

In de koelkast bewaard, kunnen vacuümverpakte bosbessen tot wel 1 tot 2 weken goed blijven. In de vriezer kunnen vacuümverpakte bosbessen tot wel 6 tot 12 maanden worden bewaard, afhankelijk van de kwaliteit van de verpakking en de vriestemperatuur.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bosbessen goed droog zijn voordat je ze vacuüm verpakt, om bevriezing van vocht en eventuele vriesbrand te voorkomen. Label de verpakkingen met de datum van verpakking, zodat je gemakkelijk kunt bijhouden hoe lang ze al zijn bewaard.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Het klinkt misschien logisch, maar het is verrassend hoeveel mensen dit vergeten. Was de bosbessen grondig, zodat er geen vuil of pesticiden achterblijven. Maar, en dit is belangrijk, droog ze daarna heel goed af. Als er water op blijft zitten, kunnen ze tijdens het invriezen aan elkaar vastvriezen en krijg je een klonterige massa. Dat wil je echt niet.
  2. Voordat je ze in een zak stopt, verspreid je de bosbessen eerst op een bakplaat en leg je ze in de vriezer. Dit zorgt ervoor dat ze allemaal apart bevriezen en niet aan elkaar kleven. Pas als ze stevig bevroren zijn, doe je ze in een luchtdichte zak of bak. Zo kun je ze later makkelijk per stuk pakken en gebruiken zonder een ijsklomp los te hoeven hakken.
  3. Dit lijkt misschien een klein detail, maar het kan een groot verschil maken. Goedkope zakken laten sneller vriesbrand toe, wat de smaak en textuur van je bosbessen verpest. Investeer in stevige diepvrieszakken of bakken die luchtdicht afsluiten. Je bosbessen blijven hierdoor veel langer goed en behouden hun frisse smaak.
  4. Lucht is de vijand van ingevroren eten. Hoe minder lucht in de zak, hoe minder kans op vriesbrand. Knijp dus zoveel mogelijk lucht uit de zak voordat je hem afsluit. Of gebruik een vacuümmachine als je er een hebt. Je bosbessen zullen je dankbaar zijn en het verschil in smaak is enorm.
  5. Dit is een gouden tip die zo vaak wordt vergeten. Het is verleidelijk om de zak gewoon in de vriezer te gooien zonder na te denken, maar na een paar maanden weet je echt niet meer wanneer je ze hebt ingevroren. Zet er een datum op met een permanente marker. Zo weet je precies hoelang ze al in de vriezer zitten en kun je de oudste als eerste opmaken.
  6. Denk vooruit: gebruik je vaak kleine hoeveelheden bosbessen in smoothies of op je havermout? Vries dan kleine porties in! Zo hoef je niet steeds een grote zak open te maken en opnieuw in te vriezen, wat de kwaliteit van de bosbessen kan aantasten. Kleine porties maken het ook makkelijker om precies te pakken wat je nodig hebt zonder verspilling.
  7. Bosbessen blijven in de vriezer tot wel een jaar goed, maar langer bewaren dan dat gaat ten koste van de smaak en textuur. Na verloop van tijd kunnen ze een beetje waterig en smaakloos worden. Maak er een gewoonte van om ze binnen een jaar op te gebruiken, zodat je altijd geniet van die frisse, zoete smaak.
  8. Je hoeft bosbessen niet eerst te ontdooien voor de meeste recepten. Voor smoothies, havermout of zelfs om mee te bakken, kun je ze rechtstreeks uit de vriezer gebruiken. Dit bespaart tijd en ze behouden hun vorm beter als je ze bevroren toevoegt. Ontdooide bosbessen kunnen soms een beetje papperig worden, dus vers uit de vriezer is vaak de beste optie!

Veelgestelde vragen

Kan ik bosbessen invriezen?
Ja, de bessen kunnen worden ingevroren om hun versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik bosbessen wassen voordat ik ze invries?
Het is aan te raden om de vruchten voorzichtig te wassen en ze daarna goed te drogen voordat je ze invriest. Dit helpt om eventuele vuil en residu te verwijderen.

Moet ik bosbessen blancheren voordat ik ze invries?
Nee, ze hoeven niet te worden geblancheerd voordat je ze invriest. Ze kunnen direct worden ingevroren zonder voorbereiding.

Hoe bewaar ik ingevroren bosbessen?
Plaats de gewassen en gedroogde bessen in luchtdichte diepvrieszakken of -bakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren bosbessen bewaren?
Ze kunnen tot ongeveer 6-12 maanden worden bewaard in de vriezer, afhankelijk van de kwaliteit van de verpakking en de bewaaromstandigheden.

Moet ik bosbessen ontdooien voordat ik ze gebruik?
Je kunt het bevroren fruit direct gebruiken in recepten voor smoothies, muffins, pannenkoeken en andere gerechten zonder ze eerst te ontdooien. Voor recepten die geen koken vereisen, zoals salades, kun je ze wel laten ontdooien in de koelkast.

Kunnen ingevroren bosbessen worden gebruikt in warme gerechten?
Ja, ingevroren bosbessen kunnen worden gebruikt in warme gerechten zoals taarten, jam, sauzen en compotes. Voeg ze direct toe aan het recept en pas indien nodig de kooktijd aan.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept