Site Overlay

Bouillon invriezen

Bouillon invriezen, en dat zul je misschien niet verwachten, is een goede methode om dit langer houdbaar te maken. En dat is natuurlijk voornamelijk van belang als je zelf de bouillon maakt.

Daarbij maakt de soort bouillon verder niet uit. Alle soorten bouillon zijn immers ongeveer twee dagen houdbaar in de koelkast.

Als je dus veel bouillon hebt gemaakt wil je natuurlijk niet op alle momenten van de dag bouillon hoeven drinken om het op te krijgen.

Vries het dus gewoon in, om het laten op te drinken, of het later als basis voor een soep te gebruiken.

Hoe Bouillon invriezen?

De bouillon moet vanzelfsprekend eerst helemaal afkoelen tot op kamertemperatuur, alles stukken bot moeten er eventueel uit gehaald worden. Vlees kun je overigens gewoon in de bouiloon laten, maar eventueel wel kleingesneden.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Soep
Keuken Internationaal
Trefwoord bouillon invriezen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 5 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 267 kcal

Ingrediënten

  • 1 Liter Bouillon

Instructies

  1. Bouillon af laten koelen, bot verwijderen en eventueel vlees klein snijden.

  2. Verpakken in diepvriesbakken, luchtdicht afluiten en voorzien van een label.

  3. Minimaal 24 uur laten invriezen.

Bouillon ontdooien en bereiden

Bouillon kun je het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast.

Als het ontdooit is, of half ontdooit, kun je het verder opwarmen of in een andere soep of gerecht gebruiken.

Hoe lang kun je bouillon bewaren?

Bouillon kun je drie maanden in de vriezer bewaren.

In de koelkast kun je vers gemaakte bouillon nog twee dagen bewaren.

Bouillon langer bewaren met behulp van vacumeren.

Je kunt bouillon langer bewaren door gebruik te maken van vacuümverpakkingstechnieken. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

  1. Bereid de bouillon volgens je favoriete recept en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur voordat je verder gaat.
  2. Giet de afgekoelde bouillon in speciale vacuümzakken die geschikt zijn voor gebruik in een vacuümsealer. Zorg ervoor dat je de zakken niet te vol doet om morsen te voorkomen.
  3. Gebruik een vacuümsealer om de zakken met bouillon luchtdicht af te sluiten. Volg de instructies van je vacuümsealer voor het correct afsluiten van de zakken.
  4. Schrijf de datum van bereiding op de vacuümzakken, zodat je weet wanneer de bouillon is gemaakt en tot wanneer deze houdbaar is.
  5. Plaats de vacuümzakken met bouillon in de vriezer. Leg ze plat neer om ruimte te besparen en zorg ervoor dat ze niet worden samengeperst door andere items in de vriezer.

Door bouillon op deze manier vacuüm te verpakken en in te vriezen, kun je de houdbaarheid aanzienlijk verlengen en ervoor zorgen dat de bouillon langer vers blijft zonder kwaliteitsverlies.

Kun je bouillon bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt bevroren bouillon gebruiken in gerechten. Het bevriezen van bouillon is een handige manier om het langer te bewaren en het te gebruiken wanneer nodig. Je kunt bevroren bouillon direct toevoegen aan soepen, stoofschotels, sauzen en andere gerechten tijdens het kookproces. Het kan iets langer duren om bevroren bouillon te smelten en op te warmen, maar zodra het volledig is ontdooid en opgewarmd, zal het zijn smaak en voedingswaarde behouden.

Veelgestelde vragen

Kun je bouillon invriezen?
Ja, bouillon kan worden ingevroren om het langer te bewaren.

Hoe lang blijft ingevroren bouillon goed?
Over het algemeen blijft ingevroren bouillon tot 3-6 maanden goed in de vriezer.

Hoe moet ik bouillon invriezen?
Laat de bouillon eerst volledig afkoelen en giet het dan in luchtdichte vriesbakjes of zakken. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte overlaat voor uitzetting tijdens het bevriezen.

Moet ik bouillon vooraf koelen voordat ik het invries?
Ja, het is het beste om bouillon eerst volledig af te laten koelen voordat je het invriest om de vorming van ijskristallen te minimaliseren.

Kan ik bouillon invriezen in ijsblokjeshouders?
Ja, je kunt bouillon invriezen in ijsblokjeshouders om kleine porties te maken die handig zijn voor het toevoegen aan gerechten.

Hoe ontdooi ik ingevroren bouillon?
Je kunt ingevroren bouillon in de koelkast laten ontdooien, of je kunt het voorzichtig verwarmen op het fornuis of in de magnetron.

Kun je bouillon meerdere keren invriezen en ontdooien?
Hoewel het veilig is om ingevroren bouillon één keer te ontdooien en opnieuw te gebruiken, wordt het niet aanbevolen om het meerdere keren te bevriezen en te ontdooien, omdat dit de kwaliteit van de bouillon kan verminderen.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.