Site Overlay
Cupcakes Invriezen

Cupcakes invriezen

Cupcakes invriezen kan met of zonder topping, hoewel sommige toppings wel wat minder smaak en textuur kunnen hebben na het ontdooien.

Om daar echt zeker van te zijn kun je natuurlijk de topping ook opspuiten nadat je de cupcakes hebt ontdooit. Dan weet je zeker dat het net zo goed smaakt als vers.

Hoe Cupcakes invriezen?

Cupcakes invriezen is een goede bewaarmethode, waarbij vooral het verpakken voor het invriezen belangrijk is. Het best zijn misschien wel de diepvriesdozen waarbij je meerdere cupcakes naast elkaar kunt invriezen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Brood en taart
Keuken Internationaal
Trefwoord cupcakes invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 10 cupcakes
calorieën 305 kcal

Ingrediënten

 • 12 Cupcakes

Instructies

 1. Cupcakes eerst volledig laten afkoelen tot op kamertemperatuur.

 2. Eventueel de topping over de bovenkant van de cupcake spuiten, maar dit kun je ook doen na ontdooien.

 3. De cupcakes luchtdicht verpakken in diepvriesbak, of in vershoudfolie in een diepvrieszak.

 4. Voorzien van etiket met naam en datum van invriezen.

 5. Gedurende 24 uur invriezen.

Mij Hoe ik cupcakes invries?

Als ik cupcakes bak, zorg ik ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld voordat ik ze invries. Dit doe ik om te voorkomen dat er condens ontstaat in de vriezer, wat de textuur van de cupcakes kan beïnvloeden. Nadat ze zijn afgekoeld, wikkel ik elke cupcake apart in plasticfolie om uitdroging te voorkomen. Vervolgens plaats ik de ingepakte cupcakes in een luchtdichte diepvrieszak of diepvriesdoos om ervoor te zorgen dat ze hun versheid behouden.

Het invriezen van cupcakes biedt mij de mogelijkheid om altijd een traktatie bij de hand te hebben voor onverwachte gelegenheden of gewoon als ik zin heb in iets lekkers. Het is handig, vooral wanneer ik vooraf wil voorbereiden voor een feest of een andere speciale gebeurtenis. Als ik de cupcakes wil ontdooien, haal ik ze gewoon uit de vriezer en laat ik ze op kamertemperatuur komen. Soms verwarm ik ze lichtjes in de magnetron voor een warme, verse smaak. Op deze manier kan ik op elk moment genieten van heerlijke, zelfgemaakte cupcakes zonder de tijd en moeite van het bakken op dat moment zelf.

Cupcakes ontdooien en bereiden

Cupcakes kun je het beste op kamertemperatuur ontdooien. Daarna kun je het eventueel opwarmen of afbakken.

Heb je ze verpakt in huishoudfolie, dit eventueel vooraf verwijderen.

Hoelang kun je een cupcakes bewaren?

Cupcakes kun je 3 maanden in de vriezer bewaren.

Cupcakes nooit in de koelkast bewaren, omdat deze erg snel zullen uitdrogen. Beter is het luchtdicht bewaren bij kamertemperatuur.

Dan blijven de cupcakes 2 dagen goed.

Cupcakes langer bewaren met behulp van vacumeren.


Het vacuüm verpakken van cupcakes in een vacuümzak is mogelijk. Hier zijn de stappen om cupcakes langer vers te houden met behulp van vacumeren:

 1. Laat de cupcakes volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
 2. Plaats de cupcakes in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat ze niet te dicht op elkaar liggen om te voorkomen dat ze aan elkaar blijven plakken tijdens het vacuümproces.
 3. Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het apparaat en start het vacuümproces.
 4. Laat het apparaat de lucht uit de zak verwijderen, waardoor een strakke afdichting ontstaat.
 5. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak goed af.
 6. Bewaar de vacuüm verpakte cupcakes op een koele, droge plaats zoals een voorraadkast of in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de cupcakes wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor uitdroging wordt verminderd en de cupcakes langer vers blijven. Let op dat de frosting mogelijk wat samengedrukt kan worden door het vacuüm, maar de smaak en versheid worden behouden.

Mij Mijn advies en tips?

Als je cupcakes invriest, gebruik dan bakpapier om elke cupcake afzonderlijk in te pakken in plaats van plasticfolie. Dit helpt om de textuur van de cupcakes beter te behouden en voorkomt dat ze plakkerig worden wanneer je ze weer ontdooit.

Het is beter om cupcakes zonder glazuur of topping in te vriezen. Glazuur kan zijn textuur en smaak verliezen bij het invriezen. Voeg de topping pas toe nadat de cupcakes zijn ontdooid en op kamertemperatuur zijn gebracht.

Vries cupcakes afzonderlijk in voordat je ze in een grotere zak of container plaatst. Plaats ze eerst op een bakplaat en vries ze in totdat ze stevig zijn. Daarna kun je ze in een enkele container bewaren zonder dat ze aan elkaar plakken.

Luchtdichte diepvriesbakjes of diepvrieszakjes zijn essentieel om vriesbrand te voorkomen. Zorg ervoor dat je een container gebruikt die precies past bij het aantal cupcakes dat je invriest om overtollige lucht te minimaliseren.

Noteer altijd de datum waarop je de cupcakes hebt ingevroren op de verpakking. Cupcakes blijven ongeveer drie maanden goed in de vriezer. Door de datum op te schrijven, weet je precies hoelang ze al bewaard worden en voorkom je dat je oude cupcakes eet.

Plaats je cupcakes in het midden van de vriezer waar de temperatuur het constantst is. Dit voorkomt dat ze te snel invriezen of ontdooien als je de deur vaak opent.

Voor de beste textuur en smaak, laat cupcakes langzaam ontdooien in de koelkast gedurende enkele uren of ‘s nachts. Dit voorkomt condensatie die kan leiden tot een kleffe textuur.

Verwarm ontdooide cupcakes een paar seconden in de magnetron (ongeveer 10 tot 15 seconden) of in een voorverwarmde oven op lage temperatuur (ongeveer 150 graden Celsius) om ze weer warm en vers te laten smaken.

Plaats een klein stukje brood in de container met ingevroren cupcakes. Het brood absorbeert het overtollige vocht, waardoor de cupcakes hun oorspronkelijke textuur behouden en niet uitdrogen.

Veelgestelde vragen

Kun je cupcakes invriezen?
Ja, cupcakes kunnen worden ingevroren om ze langer vers te houden.

Hoe moet ik cupcakes invriezen?
Zorg ervoor dat de cupcakes volledig zijn afgekoeld voordat je ze invriest. Plaats ze vervolgens in luchtdichte diepvrieszakken of containers.

Hoelang blijven cupcakes goed in de vriezer?
Goed ingevroren cupcakes kunnen tot 2-3 maanden in de vriezer bewaard blijven zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Hoe ontdooi ik bevroren cupcakes?
Om bevroren cupcakes te ontdooien, haal je ze gewoon uit de vriezer en laat je ze op kamertemperatuur komen. Dit duurt meestal 1-2 uur, afhankelijk van de grootte van de cupcakes.

Kun je cupcakes invriezen met frosting erop?
Ja, je kunt cupcakes invriezen met frosting erop, maar de textuur van de frosting kan veranderen bij het invriezen en ontdooien. Sommige mensen kiezen ervoor om de cupcakes zonder frosting in te vriezen en de frosting toe te voegen nadat ze zijn ontdooid.

Kun je gevulde cupcakes invriezen?
Ja, je kunt gevulde cupcakes invriezen. Zorg ervoor dat de vulling goed is afgekoeld voordat je de cupcakes invriest.

Kun je cupcakes invriezen nadat ze zijn gedecoreerd?
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om cupcakes te invriezen nadat ze zijn gedecoreerd, omdat de decoraties kunnen smelten of hun textuur kunnen verliezen bij het ontdooien. Het is het beste om cupcakes te decoreren nadat ze zijn ontdooid.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept