Braadworst invriezen, of saucijsjes, is een goede manier om deze geliefde worst langer houdbaar te maken. En je kunt zowel ongebraden worst als al gebraden worst invriezen.
Je kunt de worst bewaren omdat de worst goedkoop is, omdat je meer voorraad in de vriezer wilt, maar je kunt vanzelfsprekend ook een stukje over gebleven worst invriezen.
En het mooie, als je de rauwe worst invriest, is dat je de worst niet eerst hoeft te ontdooien om de braadworst te bakken of te braden. Veel mensen vinden deze methode zelfs lekkerder omdat de worst beter gebraden worst, en vooral de buitenkant meer krokant wordt.
Hoe Braadworst invriezen?
Braadworst invriezen, als je de worst in de supermarkt hebt gekocht die voor verpakt is in een plastic bakje, kun je dit bakje met worst invriezen. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 500 Gram Braadworst
Instructies
Verse braadworst kun je eventueel droog deppen met keukenpapier.
Verpakken in diepvrieszak of diepvriesbak, luchtdicht afsluiten, en voorzien van label met naam en datum.
Minimaal 24 uur in de vriezer invriezen, bij voorkeur in het vak voor invriezen.
Hoe ik braadworst invries?
Braadworst invriezen is iets wat ik vaak doe, vooral omdat ik echt van braadworst houd. Het is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat ik altijd wat bij de hand heb voor die momenten dat ik ineens zin krijg in een sappige braadworst. De smaak en textuur blijven goed behouden, wat voor mij heel belangrijk is, want er gaat niets boven een goed gebakken braadworst met een krokant korstje en een sappige binnenkant.
Ik begin meestal met het zorgvuldig inpakken van de braadworsten. Versheid is essentieel, dus ik zorg ervoor dat ze direct na aankoop of bereiding de vriezer in gaan. Meestal wikkel ik elke braadworst apart in vershoudfolie en daarna doe ik ze samen in een diepvrieszak. Zo kan ik precies pakken wat ik nodig heb, zonder dat de rest aangetast wordt. Het labelen van de zakken met de datum helpt me ook om bij te houden hoelang ze al in de vriezer liggen, hoewel ze meestal niet lang blijven liggen, ik eet ze vaak binnen een paar weken op.
Wanneer ik zin heb in braadworst, haal ik er een paar uit de vriezer en laat ik ze rustig ontdooien in de koelkast. Dit duurt een paar uur, maar dat geeft me de tijd om na te denken over wat ik erbij ga serveren. Soms ga ik voor de klassieker met aardappelpuree en een stevige jus, maar ik ben ook niet vies van een creatieve twist met bijvoorbeeld een pittige mosterdsaus of gebakken uien en paprika. Door de braadworsten op een lage temperatuur te ontdooien, blijven ze lekker sappig en behouden ze hun smaak optimaal.
Het is echt een simpele gewoonte geworden, dat invriezen van braadworst. Het geeft me een geruststellend gevoel dat ik altijd iets heerlijks in huis heb, klaar om in een handomdraai op tafel te zetten. Bovendien scheelt het ook tijd en geld, omdat ik grotere hoeveelheden kan kopen wanneer ze in de aanbieding zijn en dan gewoon invries voor later gebruik.
Braadworst ontdooien en bereiden
Braadworst en saucijzen hoven niet eerst ontdooit te worden, maar kunnen direct in de warme pan gelegd worden om te bakken of te braden.
Ontdooien mag natuurlijk wel, maar dan bij voorkeur in de koelkast.
Haal je een reeds gebakken braadworst uit de vriezer, moet de worst wel eerst in de koelkast ontdooit worden. Na het ontdooien kan de worst in de magnetron worden warm gemaakt.
Hoelang kun je Braadworst bewaren?
Gebakken en rauwe braadworst kun je twee dagen in de koelkast bewaren. Bij rauwe worst moet je de worst wel goed afdekken, en dat is bij de gebakken versie ook beter.
In de vriezer blijft reeds gebakken braadworst nog drie maanden goed. De rauwe worst kun je in de vriezer nog vier tot zes maanden bewaren.
Braadworst langer bewaren met behulp van vacumeren
Het vacuüm verpakken kan helpen om de versheid en smaak langer te behouden. Hier zijn enkele stappen en tips om braadworst te vacumeren:
- Laat de worst volledig afkoelen voordat je begint met vacumeren. Dit voorkomt condensatie in de verpakking, wat de kwaliteit van de worst kan aantasten.
- Verdeel de worst in porties die geschikt zijn voor één maaltijd. Dit maakt het gemakkelijker om alleen de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt.
- Plaats elke portie in een vacumeerzak die geschikt is voor gebruik in de vriezer. Zorg ervoor dat de zak groot genoeg is om de worst volledig te bedekken.
- Volg de instructies van de fabrikant om de vacumeerzakken goed te sealen. Zorg ervoor dat alle lucht uit de zak wordt verwijderd om een goede afdichting te garanderen.
- Label elke vacumeerzak met de inhoud en de datum waarop deze is ingevroren. Dit helpt je bij het bijhouden van de houdbaarheid van de worst.
- Plaats de vacumeerzakken met braadworst in de vriezer en zorg ervoor dat ze plat liggen om ruimte te besparen.
- Om de ingevroren braadworst te gebruiken, laat je hem langzaam ontdooien in de koelkast. Vervolgens kun je de worst op de gewenste manier bereiden, zoals bakken, grillen of koken.
Door braadworst vacuüm te verpakken voordat je hem invriest, behoudt hij zijn smaak en textuur beter en kun je hem langer bewaren voor toekomstig gebruik.
Mijn advies en tips?
- Voordat je de braadworst invriest, is het slim om ze in porties te verdelen. Bijvoorbeeld, per maaltijd of per persoon. Zo hoef je later niet alles in één keer te ontdooien. Dit bespaart tijd en voorkomt verspilling.
- Als je een vacuümmachine hebt, gebruik deze dan zeker. Door de braadworst vacuüm te verpakken, verwijder je de lucht en blijft de worst langer vers in de vriezer. Het voorkomt ook dat er ijskristallen op de worst komen, wat de smaak kan beïnvloeden.
- Wanneer je meerdere braadworsten in een zak of bakje wilt invriezen, leg dan vetvrij bakpapier tussen de worsten. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan elkaar plakken, wat het makkelijker maakt om later slechts één of twee worsten eruit te halen.
- Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat je elke verpakking duidelijk labelt met wat erin zit en de datum waarop je het hebt ingevroren. Dit helpt je om bij te houden hoelang de braadworst al in de vriezer ligt en voorkomt dat je iets vergeet.
- Voor de beste smaak en textuur, ontdooi de braadworst langzaam in de koelkast. Haal ze de avond voordat je ze wilt gebruiken uit de vriezer en leg ze in de koelkast. Dit voorkomt dat de worst te snel ontdooit en taai wordt.
- Een unieke tip is om de braadworst eerst te grillen of licht te bakken voordat je ze invriest. Dit geeft ze een heerlijke smaak en maakt het bereiden later veel sneller. Wanneer je dan een snelle maaltijd wilt, hoef je ze alleen maar op te warmen.
- Hoewel braadworst technisch gezien langer in de vriezer kan blijven, is het aan te raden om ze binnen drie maanden op te gebruiken. Na deze tijd kan de smaak en textuur achteruitgaan. Plan je maaltijden dus zodanig dat je deze smakelijke worsten tijdig opmaakt.
- Heb je siliconen bakvormen thuis? Gebruik deze dan om individuele braadworsten in te vriezen. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze uit de vorm halen en in een grotere zak of bak doen. Dit bespaart ruimte en maakt het makkelijk om later een enkele worst te pakken.
Veelgestelde vragen
Kan ik rauwe braadworst invriezen?
Ja, je kunt de rauwe worst invriezen om de versheid te behouden.
Hoelang kan ik braadworst invriezen voordat het bederft?
Over het algemeen kun je de worst tot 2 tot 3 maanden invriezen zonder dat de kwaliteit achteruitgaat.
Moet ik de braadworst eerst koken voordat ik het invries?
Nee, je kunt het rechtstreeks invriezen. Het koken kan worden uitgesteld tot na het ontdooien.
Hoe kan ik braadworst het beste invriezen?
Verpak de worst luchtdicht in plasticfolie, aluminiumfolie of diepvrieszakjes om vriesbrand te voorkomen.
Hoe moet ik bevroren braadworst ontdooien?
Laat de worst langzaam ontdooien in de koelkast gedurende enkele uren of ‘s nachts voor gebruik.
Kan ik gebakken braadworst invriezen?
Ja, gebakken braadworst kan ook worden ingevroren, maar houd er rekening mee dat de textuur en smaak iets kunnen veranderen bij het ontdooien.
Wat zijn enkele recepten waarin ik bevroren braadworst kan gebruiken?
Het kan worden gebruikt in verschillende gerechten, zoals pasta’s, stoofschotels, soepen, roerbakgerechten en meer. Zorg ervoor dat de braadworst volledig is ontdooid voordat je het gebruikt in je recept.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.