Site Overlay

Citroenmelisse invriezen

Citroenmelisse invriezen doe je het beste door de blaadjes in een diepvrieszakje te doen, zonder deze eerst te snijden of fijn te hakken.

Als je de citroenmelisse nodig hebt hoef je het kruid niet eerst te ontdooien, er is namelijk een veel makkelijkere manier.

Wrijf het zakje, dat net uit de vriezer komt, in je handen heen en weer. De nog bevroren blaadjes worden door het heen en weer wrijven klein gemaakt.

Maak het zakje open, en doe de citroenmelisse bij het gerecht dat je er mee klaar wilde maken.

Hoe Citroenmelisse invriezen?

Gebruik voor het invriezen alleen citroenmelisse die vers is, en waarvan de bladeren geen rotte of bruine plekken hebben.Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Trefwoord Citroenmelissen invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 49 kcal

Ingrediënten

 • 15 Gram Citroenmelisse

Instructies

 1. Haal de blaadjes van de steel, en was de blaadjes goed.
 2. Droog deppen met keukenpapier, en in een diepvrieszakje verpakken.

 3. Luchtdicht afsluiten en voorzien van een etiket met naam en invriesdatum. Je kunt naam en invriesdatum ook met een stift op het zakje schrijven.

 4. 24 Uur in het invriesvak van de vriezer invriezen.

Citroenmelisse ontdooien en bereiden

Zoals we zonet al schreven, het zakje met daarin de citroenmelisse, dat net uit de vriezer komt, tussen je handen heen en weer wrijven.

Ontdooien is niet nodig. Zo wordt het kruid in stukjes ‘gesneden’, en kun je de citroenmelisse direct in gerechten gebruiken.

Hoe lang kun je Citroenmelisse bewaren?

In de vriezer kun je citroenmelisse ongeveer 8 tot 10 maanden bewaren.

In de koelkast kun je het kruid 2 tot 3 dagen bewaren.

Bewaar de takjes me bladeren in een vochtige theedoek, op de onderste plank van de koelkast. Zo blijft het kruid vers.

Citroenmelisse langer bewaren met behulp van vacumeren

Hoewel citroenmelisse vaak wordt gedroogd om langer te bewaren, kan vacuümverpakking ook helpen om de versheid en smaak te behouden. Hier zijn enkele stappen en tips om citroenmelisse te vacumeren:

 1. Kies verse blaadjes van goede kwaliteit. Was ze voorzichtig onder koud water en dep ze droog met een schone handdoek of keukenpapier. Zorg ervoor dat de blaadjes volledig droog zijn voordat je ze gaat verpakken.
 2. Verdeel de gewassen en gedroogde blaadjes in kleine porties die geschikt zijn voor één keer gebruik. Dit maakt het gemakkelijker om alleen de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt.
 3. Plaats elke portie in een vacumeerzak die geschikt is voor gebruik in de vriezer. Zorg ervoor dat de zakken groot genoeg zijn om de blaadjes volledig te bedekken.
 4. Volg de instructies van de fabrikant om de vacumeerzakken goed te sealen. Zorg ervoor dat alle lucht uit de zakken wordt verwijderd om een goede afdichting te garanderen.
 5. Label elke vacumeerzak met de inhoud en de datum waarop deze is ingevroren. Dit helpt je bij het bijhouden van de houdbaarheid van de citroenmelisse.
 6. Plaats de vacumeerzakken in de vriezer en zorg ervoor dat ze plat liggen om ruimte te besparen.
 7. Om de ingevroren citroenmelisse te gebruiken, laat je de gewenste hoeveelheid langzaam ontdooien in de koelkast. Gebruik de ontdooide citroenmelisseblaadjes vervolgens zoals gewenst in gerechten, thee of andere toepassingen.

Hoewel het vacuüm verpakken van citroenmelisse niet zo gebruikelijk is als drogen, kan het helpen om de versheid te behouden als je geen toegang hebt tot verse citroenmelisse gedurende langere periodes.

Veelgestelde vragen

Kan ik citroenmelisse rechtstreeks invriezen?
Ja, je kunt het kruid rechtstreeks invriezen zonder voorbereiding.

Moet ik citroenmelisse wassen voordat ik het invries?
Het wordt aanbevolen om het voorzichtig te wassen en te drogen voordat je het invriest om eventuele vuil of residu te verwijderen.

Hoe moet ik de citroenmelisse verpakken voordat ik het invries?
Plaats de schone en droge citroenmelisse in een luchtdichte zak of bakje voordat je het invriest om bevriezingsbrand en smaakverlies te voorkomen.

Kan ik citroenmelisse invriezen in olie?
Ja, je kunt het invriezen in olie. Doe de citroenmelisse in ijsblokjesvormen, vul ze met olie en vries ze in. Hierdoor kun je gemakkelijk porties gebruiken wanneer dat nodig is.

Hoe lang kan ik bevroren citroenmelisse bewaren?
Het blijft over het algemeen tot ongeveer 6 maanden goed in de vriezer.

Hoe moet ik bevroren citroenmelisse ontdooien voordat ik het gebruik?
Laat het kruid langzaam ontdooien in de koelkast of gebruik het direct vanuit de vriezer in warme gerechten.

Kan ik bevroren citroenmelisse gebruiken in warme dranken zoals thee?
Ja, je kunt het gebruiken in warme dranken zoals thee. Het zal snel ontdooien en zijn smaak vrijgeven terwijl het drankje wordt bereid.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.