Site Overlay
Broccoli invriezen

Broccoli invriezen

Broccoli invriezen is eigenlijk best wel ideaal, vooral als de groente een keer goedkoop is en je meteen een grotere hoeveelheid wilt kopen en dan invriezen.

En het invriezen van deze groente gaat bovendien ook nog eens vrij gemakkelijk.

Daarbij kun je zelf beslissen of je de groente eerst wilt blancheren, of rauw wilt invriezen. We moeten er wel bij zeggen dat je broccoli langer ingevroren kunt bewaren als je deze eerst blancheert.

Hoe Broccoli invriezen?

Broccoli invriezen gaat dus gemakkelijk, je hoeft alleen maar te beslissen of je eerst wilt blancheren of niet. Bovendien gooien veel mensen de stronken weg, en vriezen alleen de roosjes in.

Nergens voor nodig. Ook de stelen en de stronk kun je gewoon eten. Gebruik deze bijvoorbeeld voor broccolisoep of om te wokken.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord broccoli invriezen
Voorbereidingstijd 8 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 8 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 33.5 kcal

Ingrediënten

  • 1,2 Kilo Broccoli

Instructies

  1. De broccoli vooraf even een half uur in water met veel zout plaatsen. Zo gaat ongedierte dood.

  2. Eventueel de blaadjes van de stronk verwijderen.

  3. De delen van de broccoli die je wilt invriezen in stukken snijden van ongeveer 2,5 centimeter, en nogmaals goed het zout eraf wassen.

  4. Ruim water in een grote pan aan de kook brengen. Als het water kookt de broccoli voorzichtig in het kokende water doen en 2 tot 3 minuten blancheren.

  5. Afgieten en in koud water dompelen of onder stromend koud water houden. Zo wordt het kookproces gestopt.

  6. Zoveel mogelijk droog deppen met keukenpapier en in diepvrieszakken of diepvriesbakken doen.

  7. Goed afsluiten en voorzien van etiket met daarom naam en invriesdatum.

  8. Gedurende minimaal 1 dag in de vriezer plaatsen om in te vriezen.

Broccoli ontdooien en bereiden

Broccoli kun je eerst in de koelkast ontdooien, maar dit hoeft niet als je de groente wilt koken.

Dan breng je water aan de kook en doet de ingevroren groente in het kokende water.

Bij andere bereidingsmethoden, zoals bijvoorbeeld broccoli wokken, kun je beter wel eerst ontdooien.

Hoe lang kun je broccoli bewaren?

Broccoli kun je net zo lang in de vriezer bewaren als bijvoorbeeld bloemkool, ongeveer 8 tot 12 maanden.

Verse broccoli kun je in de koelkast ongeveer een week bewaren, buiten de koelkast een paar dagen. In beide gevallen nooit in plastic bewaren, want groente gaat snel rotten als het verpakt is in plastic. Het gaat, ook in de koelkast, zweten en daardoor rotten.

Reeds gekookte broccoli, of gewokte broccoli kun je in de koelkast één tot twee dagen bewaren.

Broccoli langer bewaren met behulp van vacumeren.

In de koelkast bewaard, kan vacuüm verpakte broccoli doorgaans tot 1 tot 2 weken vers blijven, afhankelijk van de versheid van de broccoli op het moment van verpakken.

In de vriezer bewaard, kan vacuüm verpakte broccoli tot ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat. Zorg er bij het invriezen voor dat de groente eerst kort wordt geblancheerd en daarna goed wordt afgekoeld voordat je het vacuüm verpakt.

Het vacuüm verpakken helpt ook om vriesbrand te voorkomen, waardoor de smaak en textuur van de broccoli beter behouden blijven gedurende de bewaarperiode.

Kun je broccoli bevroren gebruiken in gerechten?

Het wordt meestal snel ingevroren nadat het is geoogst, waardoor de versheid en voedingsstoffen behouden blijven. Dit maakt het een handige optie om het hele jaar door te gebruiken, zelfs als verse broccoli niet beschikbaar is.

Je kunt de groente bevroren toevoegen aan warme gerechten zoals roerbakgerechten, soepen, stoofschotels, ovenschotels en pasta’s. Ze kunnen direct vanuit de vriezer aan de gerechten worden toegevoegd en tijdens het koken ontdooien en gaar worden.

Als je de groente wilt ontdooien voordat je hem gebruikt, kun je hem het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast. Hierdoor behoudt de broccoli zijn textuur en smaak beter.

Bevroren broccoli is een handige en voedzame toevoeging aan verschillende gerechten en kan gemakkelijk worden bewaard voor langere tijd.

Veelgestelde vragen

Kan ik broccoli invriezen?
Ja, de groente kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik broccoli blancheren voordat ik het invries?
Ja, het wordt aanbevolen om het kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik broccoli voor het invriezen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de in stukken gesneden groente toe en kook het gedurende 2 tot 3 minuten. Verwijder vervolgens de broccoli en dompel het direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik de stelen van de broccoli verwijderen voordat ik het invries?
Nee, je kunt de stelen gewoon gebruiken. Snijd ze in stukken van de gewenste grootte voordat je gaat blancheren.

Hoe bewaar ik ingevroren broccoli?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde groente in luchtdichte diepvrieszakken of bakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren broccoli bewaren?
Het kan ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren broccoli?
Je kunt de ingevroren groente direct toevoegen aan warme gerechten zoals roerbakgerechten, soepen, stoofschotels en ovenschotels zonder het eerst te ontdooien. Als je het wilt ontdooien, laat het dan langzaam in de koelkast ontdooien voordat je het gebruikt.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.