Site Overlay
Prei invriezen

Prei invriezen

Prei invriezen is vanzelfsprekend heel goed mogelijk om de groente langer houdbaar te maken. En dat is zeker handig als je een eigen moestuin hebt of wanneer de groente goedkoop is bij de groenteboer of in de supermarkt.

Prei is weliswaar nagenoeg het hele jaar door te koop tegenwoordig, maar of aan het einde van de winter de groente nog echt vers is of gewoon uit het koelhuis komt?

Invriezen zorgt er dan wel voor dat je altijd over redelijk verse prei uit de diepvries kunt beschikken, en het invriezen is helemaal niet veel werk.

Hoe Prei invriezen?

Natuurlijk moet je wel goed kijken welke prei je wilt invriezen. Dikke stengels zijn vaak wat scherper of meer bitter, terwijl dunnen prei meer de smaak heeft gelijk aan een lente-ui.

Dus het ligt er ook maar net aan wat je wilt maken met de ingevroren prei. Dikke prei is meer geschikt voor ovengerechten of gekookte prei.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord prei invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 61 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Prei

Instructies

  1. Vieze en rotte bladeren eraf halen, een centimeter van de onderkant snijden, en goed afspoelen. Eventueel kun je donkergroene delen apart invriezen.

  2. Om er zeker van de zijn dat al het zand uit de prei kan worden gespoeld de prei bij voorkeur in ringen, halve ringen, of stukjes snijden.

  3. Water in een grote pan aan de kook brengen.

  4. Prei in kokend water doen en 2 minuten laten koken.

  5. Afgieten en onder koud stromend water houden zodat het kookproces stopt.

  6. Portiegewijs in diepvriesbakken of diepvrieszakken doen, en luchtdicht afsluiten.

  7. Etiket met naam en invriesdatum op bak of zak plakken en gedurende minimaal 24 uur invriezen.

Mij Hoe ik prei invries?

Prei is voor mij een van die groenten die altijd wel ergens in de keuken ligt. Zijn subtiele smaak, ergens tussen ui en knoflook in, maakt hem tot een veelzijdige basis voor tal van gerechten. Ik hou ervan om prei op voorraad te hebben, vooral omdat hij zo goed in te vriezen is zonder al te veel smaak of textuur te verliezen. Door prei in te vriezen, kan ik altijd een gezonde en smaakvolle toevoeging aan mijn maaltijden klaar hebben liggen, zelfs wanneer ik geen tijd heb om verse groenten te kopen.

Voordat ik prei invries, maak ik hem grondig schoon. Prei kan veel zand en vuil bevatten tussen de lagen, dus ik snij hem in ringen of halveer hem in de lengte en spoel hem onder koud stromend water. Daarna blancheer ik de stukken. Dit blancheren is een essentieel proces in de professionele keuken: het behoudt de kleur, textuur en voedingsstoffen van de prei tijdens het invriezen. Ik breng een grote pan water aan de kook en dompel de prei een paar minuten onder. Daarna koel ik ze snel af in ijswater om het kookproces te stoppen. Zo blijft de prei knapperig, zelfs na het invriezen.

Als de prei goed is afgekoeld, dep ik hem droog met een schone doek en verdeel hem in porties. Ik gebruik luchtdichte zakken of bakjes om de prei in te vriezen, waarbij ik de lucht zoveel mogelijk uit de zakken pers om vriesbrand te voorkomen. Wanneer ik later besluit om de prei te gebruiken, kan ik hem direct vanuit de vriezer aan mijn gerechten toevoegen. Dat is de kracht van goed voorbereiden in de keuken: altijd een ingrediënt bij de hand hebben dat zorgt voor diepte en smaak, zonder dat ik daar op het moment zelf nog tijd aan hoef te besteden.

Prei ontdooien en bereiden

Prei kun je het beste rustig ontdooien in de koelkast, maar kun je ook direct in de pan doen om te bakken, te stomen, of te koken.

Hoe lang kun je prei bewaren?

Ingevroren prei kun je minimaal 12 maanden bewaren in de vriezer.

Verse prei kun je het beste bewaren in de koelkast, of in een vaas. Ja we weten dat dit heel raar klinkt, maar zolang er nog wortels aan de prei zitten, kun je de prei op een donkere en koele plaats bewaren in een vaas met een laagje water.

Maar de wortels moeten wel nog intact zijn. Aangezien je dit niet altijd kunt zien wel regelmatig op rotting controleren.

Op deze manier kun je verse prei dus nog een week goed houden. In de koelkast dus ook, mits droog. We hebben het al vaker geschreven, maar niet in de groentelade en niet in plastic.

Anders kan iedere soort groente in de koelkast gaan rotten.

Prei langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door deze groente te vacumeren kun je de houdbaarheid ervan verlengen. In de koelkast bewaard, kan vacuümverpakte prei tot 2 tot 3 weken langer vers blijven dan prei die op traditionele wijze wordt bewaard. In de vriezer kan vacuümverpakte prei tot 10 tot 12 maanden worden bewaard, mits het op de juiste manier is ingevroren en verpakt.

Om de groente te vacumeren, snijd je het in de gewenste stukken en plaats je ze in vacuümzakken. Zorg ervoor dat je de prei goed droogt voordat je het vacuümsealt om ijskristallen te voorkomen die de kwaliteit van de prei kunnen aantasten.

Het vacuümverpakken van prei is een handige manier om ervoor te zorgen dat je altijd verse prei bij de hand hebt voor het koken, en het minimaliseert ook voedselverspilling.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Voordat je prei invriest, moet je de groente kort blancheren. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het betekent simpelweg dat je de prei een paar minuten kookt en daarna direct in koud water stopt. Dit helpt om de smaak en de kleur van de prei te behouden. En geloof me, als je dit overslaat, krijg je uiteindelijk prei die er vaal uitziet en slap smaakt.
  2. Een van de meest gemaakte fouten bij het invriezen van prei is dat mensen vergeten de groente goed af te drogen. Water aan de buitenkant kan kristallen vormen en zo de structuur van de prei aantasten. Na het blancheren is het dus belangrijk om de prei goed droog te deppen met een schone theedoek of keukenpapier.
  3. In plaats van de hele stengels prei in te vriezen, is het veel handiger om de prei alvast in ringen te snijden. Zo kun je later gemakkelijk precies de hoeveelheid pakken die je nodig hebt, zonder dat je een bevroren blok prei moet doorklieven. Dit bespaart tijd en gedoe wanneer je aan het koken bent.
  4. Investeer in goede ziplockzakjes of andere luchtdichte vrieszakken. Verdeel de prei in kleine porties, afhankelijk van hoeveel je meestal gebruikt tijdens het koken. Zo voorkom je dat je steeds grote hoeveelheden moet ontdooien, terwijl je eigenlijk maar een klein beetje nodig hebt.
  5. Hoewel prei technisch gezien tot wel een half jaar in de vriezer kan blijven, is het aan te raden om het binnen drie maanden te gebruiken. Na die tijd kan de prei een beetje zijn smaak verliezen, en laten we eerlijk zijn: als je de moeite neemt om prei in te vriezen, wil je ook dat het lekker smaakt als je het weer gebruikt.

Kun je prei bevroren gebruiken in gerechten?

Het behoudt over het algemeen zijn smaak en textuur goed, waardoor het een handige optie is om het hele jaar door te gebruiken, zelfs als verse prei niet beschikbaar is.

Je kunt het bevroren toevoegen aan warme gerechten zoals soepen, stoofschotels, roerbakgerechten en ovenschotels. Het kan worden toegevoegd aan het gerecht zonder eerst te ontdooien, maar als je de textuur van de prei wilt behouden, kun je het vooraf kort laten ontdooien in de koelkast.

Bevroren prei is een handige en veelzijdige toevoeging aan verschillende gerechten en kan gemakkelijk worden bewaard voor langere tijd.

Veelgestelde vragen

Kan ik prei invriezen?
Ja, het kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik prei blancheren voordat ik het invries?
Ja, het wordt aanbevolen om deze groente kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik prei voor het invriezen?
Snij de stengels in stukken of ringen en blancheer het gedurende 1 tot2 minuten in kokend water. Koel de prei onmiddellijk af in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik prei in blokjes snijden voordat ik het invries?
Het is niet vereist, maar het kan handig zijn om de stengels in stukken of ringen te snijden voordat je het invriest voor gemakkelijker gebruik later.

Hoe bewaar ik ingevroren prei?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde groente in luchtdichte diepvrieszakken of bakjes. Druk alle lucht uit de zakken voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren prei bewaren?
Het kan ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren prei?
Je kunt de ingevroren groente rechtstreeks toevoegen aan warme gerechten zoals soepen, stoofschotels, roerbakgerechten en ovenschotels. Het hoeft meestal niet te worden ontdooid voordat je het gebruikt.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept