Site Overlay
Prei invriezen

Prei invriezen

Prei invriezen is vanzelfsprekend heel goed mogelijk om de groente langer houdbaar te maken. En dat is zeker handig als je een eigen moestuin hebt of wanneer de groente goedkoop is bij de groenteboer of in de supermarkt.

Prei is weliswaar nagenoeg het hele jaar door te koop tegenwoordig, maar of aan het einde van de winter de groente nog echt vers is of gewoon uit het koelhuis komt?

Invriezen zorgt er dan wel voor dat je altijd over redelijk verse prei uit de diepvries kunt beschikken, en het invriezen is helemaal niet veel werk.

Hoe Prei invriezen?

Natuurlijk moet je wel goed kijken welke prei je wilt invriezen. Dikke stengels zijn vaak wat scherper of meer bitter, terwijl dunnen prei meer de smaak heeft gelijk aan een lente-ui.

Dus het ligt er ook maar net aan wat je wilt maken met de ingevroren prei. Dikke prei is meer geschikt voor ovengerechten of gekookte prei.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord prei invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 61 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Prei

Instructies

  1. Vieze en rotte bladeren eraf halen, een centimeter van de onderkant snijden, en goed afspoelen. Eventueel kun je donkergroene delen apart invriezen.

  2. Om er zeker van de zijn dat al het zand uit de prei kan worden gespoeld de prei bij voorkeur in ringen, halve ringen, of stukjes snijden.

  3. Water in een grote pan aan de kook brengen.

  4. Prei in kokend water doen en 2 minuten laten koken.

  5. Afgieten en onder koud stromend water houden zodat het kookproces stopt.

  6. Portiegewijs in diepvriesbakken of diepvrieszakken doen, en luchtdicht afsluiten.

  7. Etiket met naam en invriesdatum op bak of zak plakken en gedurende minimaal 24 uur invriezen.

Prei ontdooien en bereiden

Prei kun je het beste rustig ontdooien in de koelkast, maar kun je ook direct in de pan doen om te bakken, te stomen, of te koken.

Hoe lang kun je prei bewaren?

Ingevroren prei kun je minimaal 12 maanden bewaren in de vriezer.

Verse prei kun je het beste bewaren in de koelkast, of in een vaas. Ja we weten dat dit heel raar klinkt, maar zolang er nog wortels aan de prei zitten, kun je de prei op een donkere en koele plaats bewaren in een vaas met een laagje water.

Maar de wortels moeten wel nog intact zijn. Aangezien je dit niet altijd kunt zien wel regelmatig op rotting controleren.

Op deze manier kun je verse prei dus nog een week goed houden. In de koelkast dus ook, mits droog. We hebben het al vaker geschreven, maar niet in de groentelade en niet in plastic.

Anders kan iedere soort groente in de koelkast gaan rotten.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.