Site Overlay
champignons invriezen

Champignons invriezen

Champignons invriezen is misschien niet de meest gebruikelijk methode om deze paddestoelen te bewaren, maar het is wel een erg geschikte methode om de lekkernij langer houdbaar te maken.

Hoe Champignons invriezen?

Champignons kun je het beste niet rauw invriezen, maar bewerkt. Daarbij maakt het niet veel uit voor de houdbaarheid of de champignons gekookt worden of kort gebakken.

Gebakken champignons worden overigens vaker gegeten dan gekookte, dus hier gaan we van dit laatste uit.

Overigens kan je champignons wel rauw invriezen, maar omdat er veel vocht inzit kunnen deze na het ontdooien erg waterig worden.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord champignons invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 28 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Champignons

Instructies

  1. De champignons schoonboenen met een zacht borsteltje of met keukenpapier.

  2. De steel er eventueel afsnijden, en de champignons in plakjes of partjes snijden.

  3. In weinig olijfolie bakken, en daarna laten afkoelen.

  4. Leg paddenstoelen op een bakplaat en vries ze gedurende een paar uur in.

  5. Verpak de champignons in porties in diepvrieszak of diepvriesbak.

  6. Vergeet de verpakking niet te voorzien van datum en naam.

  7. Invriezen gedurende minimaal 24 uur.

Mij Hoe ik champignons invries?

Champignons invriezen is een kunst op zich, vooral als je, net als ik, de smaak en textuur van deze heerlijke paddenstoelen optimaal wilt behouden. Het begint allemaal bij de selectie van de champignons. Voor het invriezen kies ik altijd voor verse exemplaren die nog stevig aanvoelen. Champignons die al zacht beginnen te worden, kunnen na het invriezen een papperige structuur krijgen, en dat wil ik natuurlijk voorkomen.

Voordat ik de champignons in de vriezer leg, blancheer ik ze kort. Dit betekent dat ik ze heel even kook in kokend water, meestal niet langer dan twee minuten, en ze daarna snel afkoel in ijswater. Dit proces stopt de enzymen die anders de champignons zouden afbreken en zorgt ervoor dat ze hun smaak en textuur behouden. Bovendien voorkomt blancheren dat ze donkerder worden in de vriezer, iets wat vooral belangrijk is als ik ze later wil gebruiken in gerechten waar de kleur een rol speelt.

Na het blancheren laat ik de champignons goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Daarna verdeel ik ze in porties en doe ze in luchtdichte diepvrieszakken. Het is belangrijk om zoveel mogelijk lucht uit de zakken te verwijderen, zodat er geen ijsvorming ontstaat. Zo blijven mijn champignons maandenlang in topconditie in de vriezer en kan ik op elk moment genieten van hun volle, aardse smaak, of ik ze nu gebruik in een pasta, risotto of gewoon gebakken op toast.

Champignons ontdooien en bereiden

Champignons kun je zonder ontdooien in de magnetron, in de koekenpan of oven opwarmen of afbakken.

Wil je de champignons op een andere manier in een gerecht verwerken kun je deze het beste in de koelkast ontdooien.

Hoe lang kun je champignons bewaren?

Champignons kun je gedurende 3 maanden in de vriezer bewaren.

Verse champignons kun je buiten de koelkast gedurende 1 tot 2 dagen bewaren. In de koelkast tot maximaal een week.

Als de champignons sterk verkleuren of glibberig worden, dan zijn de champignons niet meer eetbaar. Een klein beetje kleurverschil maakt echter niet uit, de meeste champignons die je koopt zijn niet perfect wit.

Champignons langer bewaren met behulp van vacumeren.

In de koelkast kunnen vacuümverpakte champignons meestal tot 1 tot 2 weken worden bewaard, terwijl ze normaal gesproken maar ongeveer 5-7 dagen vers blijven in de koelkast zonder vacuümverpakking.

In de vriezer kunnen vacuümverpakte champignons tot 8 tot 12 maanden worden bewaard, terwijl ze normaal gesproken maar ongeveer 6 maanden vers blijven in de vriezer zonder vacuümverpakking.

Het vacuümverpakken kan helpen om vriesbrand te voorkomen en de kwaliteit van de champignons te behouden gedurende een langere periode. Zorg ervoor dat de champignons volledig droog zijn voordat je ze vacuüm verpakt om condensatie te voorkomen, wat de kwaliteit kan verminderen.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Voordat je champignons invriest, is het een goed idee om ze even kort te blancheren. Dit betekent dat je ze een paar minuten in kokend water dompelt en daarna meteen onderdompelt in ijswater. Door dit proces behouden de champignons hun smaak, textuur en kleur veel beter. Je voorkomt ook dat ze na het ontdooien zompig worden.
  2. In plaats van hele champignons in te vriezen, is het slimmer om ze eerst in plakjes of blokjes te snijden. Hierdoor ontdooien ze sneller en kun je ze makkelijker in recepten gebruiken, zonder dat je ze eerst helemaal hoeft te snijden als ze nog koud zijn.
  3. Als je wil voorkomen dat champignons in een grote klomp aan elkaar vriezen, kun je ze het beste eerst los invriezen op een bakplaat met bakpapier. Leg ze goed verspreid en laat ze een paar uur in de vriezer liggen. Daarna kun je ze in een zak doen. Zo heb je altijd losse champignons bij de hand.
  4. De meeste mensen stoppen champignons in een plastic zakje of bakje, maar wist je dat vacuüm verpakken de beste manier is om ze langer vers te houden? Vacuüm verpakken voorkomt vriesbrand en zorgt ervoor dat je champignons hun smaak en textuur langer behouden.
  5. Champignons kunnen na invriezen een beetje donkerder worden. Wil je dat voorkomen? Voeg dan een klein beetje citroensap toe tijdens het blancheren. Dit helpt om de mooie, lichte kleur van de champignons te bewaren.
  6. Je hoeft bevroren champignons niet eerst te ontdooien voordat je ze gebruikt. Gooi ze direct uit de vriezer in de pan wanneer je bijvoorbeeld een stoofpotje of pastasaus maakt. Zo behouden ze hun structuur en smaak beter.
  7. Een verrassend handige tip: als je veel champignons hebt, kun je er puree van maken en invriezen. Bak de champignons eerst, pureer ze en vries ze in porties in. Deze puree is perfect om later toe te voegen aan soepen, sauzen of risotto.

Kun je champignons bevroren gebruiken in gerechten?

De paddenstoelen kunnen rechtstreeks vanuit de vriezer worden toegevoegd aan gerechten zoals soepen, stoofschotels, roerbakgerechten en sauzen. Ze kunnen tijdens het koken ontdooien en gaar worden.

Het is belangrijk op te merken dat ze mogelijk een iets zachtere textuur hebben dan verse champignons, maar ze behouden over het algemeen nog steeds hun smaak en voedingswaarde.

Als je de champignons wilt ontdooien voordat je ze gebruikt, kun je ze het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast. Hierdoor behouden ze hun textuur beter.

Veelgestelde vragen

Kun je champignons invriezen?
Ja, deze paddenstoelen kunnen worden ingevroren om hun versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet je champignons voor het invriezen bereiden?
Het wordt aanbevolen om de paddenstoelen eerst schoon te maken en in plakjes te snijden voordat je ze invriest.

Hoe moet je champignons invriezen?
Leg de schoongemaakte en in plakjes gesneden paddenstoelen op een bakplaat en vries ze gedurende een paar uur in. Daarna kun je ze overbrengen naar diepvrieszakjes of diepvriesbakjes en terug in de vriezer plaatsen.

Moet je champignons blancheren voordat je ze invriest?
Nee, ze hoeven meestal niet te worden geblancheerd voordat je ze invriest, maar sommige mensen vinden dat blancheren helpt om de kleur en textuur beter te behouden.

Hoe lang kun je champignons in de vriezer bewaren?
Ze kunnen ongeveer 6 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer. Het is echter het beste om ze binnen 6 maanden te gebruiken voor de beste kwaliteit.

Hoe moet je ingevroren champignons ontdooien?
Ontdooi de paddenstoelen langzaam in de koelkast voordat je ze gebruikt. Hierdoor behouden ze hun textuur en smaak beter.

Kun je bevroren champignons direct in gerechten gebruiken?
Ja, bevroren champignons kunnen direct vanuit de vriezer worden toegevoegd aan gerechten zoals soepen, stoofschotels, roerbakgerechten en sauzen. Ze kunnen tijdens het koken ontdooien en gaar worden.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept