Site Overlay
Citroen invriezen

Citroen invriezen

Citroen invriezen is goed mogelijk. De vrucht lijkt vrij robuust, maar vooral in de koelkast kan het nogal eens voorkomen dat en vrij verse citroen betroffen raakt door schimmel.

Daarom is het invriezen vaak een betere oplossing om de vrucht wat langer houdbaar te maken. We moten daarvoor de citroenen wel uitpersen.

Critoensap kun je makkelijk invriezen, dat doe je gewoon in een bakje, in een ijsblokjeshouder, of nog beter meteen in de ijslolly houder.

Dat vries je in, en daarna heb je pas echt lekker citroenijs.

Je kunt natuurlijk ook citroenrasp, dat nogal eens nodig is in de keuken bij het bereiden van gerechten of taart, invriezen.

Hoe Citroen invriezen?

Citroen kun je het beste invriezen als de vrucht nog ver is. Dat komt omdat citroenen zweten en door de schil veel vocht kunnen verliezen.

Oude citroenen zijn vaak droger dan verse.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Fruit
Keuken Internationaal
Trefwoord citroen invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 32 kcal

Ingrediënten

 • 4 Citroenen

Instructies

Citroensap invriezen

 1. Pers de citroenen ui.

 2. Doe het sap in een ijslolly houder, in een ijsblokjeshouder, of gewoon in een diepvriesbak. Niet helemaal vol doen, door het invriezen zet het sap uit.

 3. Voorzien van etiket met naam en datum.

 4. In de vriezer doen om in te vriezen.

Citroenpartjes of schijfjes invriezen

 1. De citroenen goed schoon boenen.

 2. In partjes of schijven snijden.

 3. In een diepvriesbak doen.

 4. Voorzien van etiket met naam en datum.

 5. Plaats de bakken in de diepvriezer om in te vriezen.

Citroenrasp invriezen

 1. De citroenen goed schoon boenen.

 2. De schil raspen, en in diepvrieszakjes doen.

 3. Voorzien van etiket met naam en datum, en invriezen.

Citroen ontdooien en bereiden

Citroen kun je het beste rustig in de koelkast ontdooien.

Wil je een smoothie of vers ijs maken, dan kun je de citroen er direct uit de vriezer toevoegen.

Dat is overigens ook van toepassing op de citroenrasp, dat hoef je ook niet te ontdooien.

Hoe lang kun je citroen bewaren?

Citroen kun je 8 tot 12 maanden bewaren in de vriezer.

Verse citroenen kun je drie dagen tot een week goed houden buiten de koelkast.

In de koelkast 1 tot 2 weken. Wel regelmatig controleren op rottende plekken. Als je een citroen ontdekt met rottende plekken, meteen verwijderen en weggooien. Anders worden de overigen citroenen aangestoken.

Citroen langer bewaren met behulp van vacumeren.

In de koelkast kunnen vacuümverpakte citroenen tot wel 3 tot 4 weken worden bewaard, in tegenstelling tot ongeveer 1 tot 2 weken voor niet-vacuümverpakte citroenen. In de vriezer kunnen vacuümverpakte citroenen tot 3 maanden worden bewaard, terwijl niet-vacuümverpakte citroenen meestal niet geschikt zijn om in de vriezer te bewaren vanwege de verandering in textuur en smaak.

Zorg ervoor dat de citroenen volledig droog zijn voordat je ze vacuüm verpakt om condensatie te voorkomen, wat de kwaliteit van de citroenen kan aantasten.

Veelgestelde vragen

Kan ik hele citroenen invriezen?
Ja, je kunt hele citroenen invriezen voor langdurige opslag.

Moet ik de citroenen voorbereiden voordat ik ze invries? H
et wordt aanbevolen om de citroenen voor het invriezen te wassen en droog te deppen. Je kunt ze ook in plakjes of partjes snijden als je dat handiger vindt.

Moet ik de schil van de citroenen verwijderen voordat ik ze invries?
Nee, je kunt de citroenen invriezen met hun schil intact. De schil beschermt de citroenen en helpt bij het behouden van hun smaak en aroma.

Hoe bewaar ik ingevroren citroenen?
Plaats de hele of gesneden citroenen in luchtdichte diepvrieszakken of -bakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren citroenen bewaren?
Hele citroenen kunnen ongeveer 3 tot 6 maanden worden bewaard in de vriezer zonder veel kwaliteitsverlies. Sap, rasp, en partjes kunnen 8 tot 12 maanden in de vriezer bewaard worden.

Hoe gebruik ik ingevroren citroenen?
Je kunt ingevroren citroenen rechtstreeks raspen of in plakjes snijden terwijl ze nog bevroren zijn. Ze kunnen worden gebruikt in recepten voor gebak, dressings, marinades, of om water op smaak te brengen.

Kan ik ingevroren citroenen ontdooien?
Ja, je kunt het ingevroren fruit laten ontdooien in de koelkast of op kamertemperatuur. Ze zullen zacht worden na het ontdooien, maar hun smaak en aroma zullen behouden blijven.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept