Site Overlay
Peren Invriezen

Peren invriezen

Peren invriezen kun je misschien wel het beste vergelijken met appels invriezen. De peren kunnen gekookt worden en als perenmoes ingevroren worden.

Perenmoes kent misschien niet iedereen, maar het is inderdaad appelmoes maar, dan met peren in plaats van appels.

Dit is in sommige delen van Nederland wel bekend, in andere juist niet. Ken je dat niet dan moet je het echt eens proberen. Het recept is gewoon hetzelfde, maar gebruik wel een beetje minder kaneel.

Perenmoes invriezen kan dus ook.

Hoe peren invriezen?

Peren invriezen kun je echter ook als je de peren niet kookt, maar rauw invriest. Dit is op zicht ook een goede methode, maar afhankelijk van de soort kan de textuur wat minder worden.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Fruit
Keuken Internationaal
Trefwoord stoofperen invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 57 kcal

Ingrediënten

 • 1 Kilo Peren

Instructies

 1. Natuurlijk alleen rijpe peren gebruiken zonder rotte of beurse plekken aan het fruit.

 2. Goed wassen, steel eraf snijden en schillen.

 3. Klokhuis verwijderen en de peren in partjes snijden.

 4. In een diepvriesbak doen en luchtdicht afsluiten. Etiket erop met naam en datum.

 5. In de vriezer plaatsen en daar de peren 24 uur laten invriezen.

Mij Hoe ik peren invries?

Ik vries peren in omdat ik dit heerlijke fruit ook graag eet wanneer het niet in het seizoen is. Door mijn peren in te vriezen, kan ik het hele jaar door genieten van de smaak en zoetheid die ze bieden. Eerst kies ik de rijpste peren uit, die perfect zijn om te eten. Ik was ze grondig onder koud stromend water en droog ze zorgvuldig af. Vervolgens schil ik de peren en verwijder ik het klokhuis. Om te voorkomen dat ze bruin worden, leg ik de gesneden peren in een kom met water en een beetje citroensap.

Nadat ze een tijdje in het citroenwater hebben gelegen, haal ik ze eruit en dep ik ze droog. Ik snijd de peren in stukjes of plakjes, afhankelijk van hoe ik ze later wil gebruiken. Dan leg ik de stukjes peren op een bakplaat, zorgend dat ze elkaar niet raken, en zet ik ze in de vriezer. Dit zorgt ervoor dat de perenstukjes afzonderlijk bevriezen en niet aan elkaar kleven.

Na een paar uur in de vriezer zijn de perenstukjes stevig bevroren. Ik haal ze van de bakplaat en doe ze in diepvrieszakken of luchtdichte bakjes. Ik label de zakken of bakjes met de datum, zodat ik weet hoelang ze al in de vriezer zitten. Zo heb ik altijd peren bij de hand voor smoothies, taarten, of gewoon om zo te eten als ik zin heb in een zoete traktatie. Het invriezen van peren helpt me om voedselverspilling te verminderen en het hele jaar door van mijn favoriete fruit te genieten.

Peren ontdooien en bereiden

Peren en perenmoes kun je het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast. Zo blijft de textuur en de smaak het best bewaard.

Hoelang kun je peren bewaren?

Peren kun je 3 maanden bewaren in de vriezer. Perenmoes zelf iets langer, 3 tot 4 maanden.

Peren, mits niet overrijp, kun je tot een week tot drie weken in de koelkast bewaren. De peren niet in een plastic zak bewaren. Haal rotte peren er direct uit omdat deze goede peren kunnen aansteken.

Buiten de koelkast kun je peren ongeveer een week bewaren.

Peren langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken kan helpen om ze langer vers te houden. Hier zijn de stappen om dit te doen:

 1. Selecteer rijpe maar stevige peren voor het vacumeren.
 2. Was de peren grondig en droog ze af met een schone handdoek.
 3. Snij ze in partjes of plakjes, afhankelijk van je voorkeur.
 4. Plaats het gesneden fruit in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de stukken niet te dicht op elkaar liggen om te voorkomen dat ze aan elkaar blijven plakken tijdens het vacuümproces.
 5. Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het apparaat.
 6. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak of bak verwijderen.
 7. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak of bak af.
 8. Bewaar de vacuümverpakte peren in de koelkast om ze nog langer vers te houden.

Het vacuümproces verwijdert de lucht uit de verpakking, waardoor de groei van micro-organismen wordt vertraagd en de peren langer vers blijven. Let op dat je de peren niet te lang vacuüm verpakt, omdat dit de textuur en smaak negatief kan beïnvloeden.

Mij Mijn advies en tips?

Snij de peren in plakjes of stukjes en besprenkel ze met citroensap voordat je ze invriest. Dit helpt om de peren hun natuurlijke kleur te behouden en voorkomt dat ze bruin worden tijdens het invriezen.

Blancheer de peren kort in kokend water (ongeveer 2 minuten) en dompel ze daarna meteen in ijswater. Dit proces helpt om de textuur van de peren te behouden en voorkomt dat ze papperig worden na het ontdooien.

Maak een lichte suikersiroop (een mix van water en suiker) en doop de peren erin voordat je ze invriest. Dit houdt de peren zoet en voegt een extra laagje smaak toe.

Verdeel de peren in kleine porties voordat je ze invriest. Zo kun je gemakkelijk de juiste hoeveelheid peren pakken die je nodig hebt, zonder alles in één keer te hoeven ontdooien.

Verspreid de perenstukjes op een bakplaat en vries ze eerst los in voordat je ze in een luchtdichte zak doet. Dit voorkomt dat de stukjes aan elkaar plakken en maakt het gemakkelijker om precies de hoeveelheid te pakken die je nodig hebt.

Gebruik een vacuümmachine om de peren luchtdicht te verpakken. Dit minimaliseert de vorming van ijskristallen en helpt om de versheid en smaak van de peren te behouden.

Overweeg om kruiden zoals kaneel of nootmuskaat toe te voegen voordat je de peren invriest. Dit geeft de peren een extra smaakdimensie die vooral lekker is in desserts en gebakken gerechten.

Label je verpakkingen met de datum en inhoud voordat je ze invriest. Dit helpt je om de peren binnen een redelijke tijd te gebruiken en voorkomt dat ze te lang in de vriezer blijven liggen.

Sommige perenrassen, zoals Bartlett en Anjou, bevriezen beter dan andere. Experimenteer met verschillende soorten om te zien welke het beste behouden blijft qua smaak en textuur na het invriezen.

Veelgestelde vragen

Kun je peren invriezen?
Ja, peren kunnen worden ingevroren om ze langer houdbaar te maken.

Moet ik peren schillen voordat ik ze invries?
Het is aan te raden om peren te schillen voordat je ze invriest, omdat de schil een ietwat taaiere textuur kan hebben na het invriezen.

Hoe bereid ik peren voor op invriezen?
Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in plakjes of blokjes. Je kunt ook citroensap toevoegen om verkleuring te voorkomen.

Kun je peren in suikerwater invriezen?
Ja, je kunt peren in een suikerwateroplossing invriezen om de kleur en smaak te behouden. Maak een siroop van suiker en water en dompel de peren erin voordat je ze invriest.

Hoelang kun je peren invriezen?
Peren kunnen tot ongeveer 10 tot 12 maanden worden ingevroren en nog steeds van goede kwaliteit zijn.

Hoe ontdooi ik bevroren peren?
Ontdooi bevroren peren langzaam in de koelkast om de textuur te behouden. Je kunt ze ook gebruiken in smoothies of gerechten zonder te ontdooien.

Kun je ingevroren peren gebruiken voor het maken van jam of bakken?
Ja, ingevroren peren kunnen worden gebruikt om jam te maken of te bakken. Ze behouden hun smaak en voedingsstoffen goed, maar zorg ervoor dat je ze goed laat uitlekken als ze erg vochtig zijn na het ontdooien.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept